Karbonatın Hiç Bilinmeyen 24 Kullanım Alanı

Karbonat nasıl kullanılır? Karbonat hangi alanlarda kullanılabilir? İşte, mutfaktan temizliğe karbonatın şimdiye kadar hiç duymadığınız 24 farklı kullanım alanı:
Karbonatın Hiç Bilinmeyen 24 Kullanım Alanı
19 Ekim 2022, 12:30

Karbonat, sodyum bikarbonat olarak da bilinen kimyasal bir bileşimdir. Anti asit özelliğe sahip olan bu ürün, özellikle mutfaklarda yaygın olarak kullanılır. Kabartma tozunun yerine hamurun kabartılması için kullanılan karbonatın kullanımı, bunlarla sınırlı değildir. İşte, karbonatın hiç bilinmeyen kullanım alanları:

  1. Hamur işleri

Karbonatın kullanım alanlarına, en çok bilinen yöntemle başlıyoruz. Hamur işlerinin daha çıtır, daha lezzetli ve kabarık olması için kullanılan karbonat, çok az miktarda tariflere eklenebilir.


karbonat

  1. Temizlik

Karbonat, anti bakteriyel özelliği ile yer yüzeylerinin temizliğinde kullanılabilir. Etkin bir mikrop öldürücü olduğu için, yer silme suyunu hazırladığınızda içerisine bir miktar karbonat ekleyebilirsiniz.

  1. Diş temizliği

Karbonat, dişlerdeki sarı lekelerin giderilmesine de yardımcı olur. Ancak asitli özelliğinden dolayı, uzun süre kullanılması tavsiye edilmez. Aksi takdirde diş minelerine zarar verebilir.

  1. Leke çıkarıcı

Özellikle kıyafetlerinizde oluşan lekeleri temizlemek için, karbonattan yararlanabilirsiniz. Lekelenen bölgeye az miktarda karbonat ve su damlatmanız, lekeyi daha kolay çıkarmanızı sağlayacaktır.

  1. Ter kokusu

Karbonat, kötü kokuların giderilmesine de yardımcı olur. Özellikle koltuk altı kokusunu gidermek için, hafifçe nemlendirilmiş karbonatı bu alana sürmeniz yeterlidir. Ancak sık sık kullanılması tavsiye edilmez.

  1. Parlak gümüşler

Gümüşlerinizi parlatmak için, hafif nemli bir beze karbonat dökerek ovalayabilirsiniz. Karbonat, gümüş kararmalarını giderir ve parlaklık verir.


karbonat

  1. Ayak kokusu

Yarım fincan karbonatı, ılık suya ekleyip ayaklarınızı bu suda 10 dakika bekleterek ayak kokusundan kurtulabilirsiniz. İkinci yöntem ise, ayakkabının içerisine geceden karbonat döküp sabaha kadar bekletmektir.

  1. Tıkanan lavabo

Tıkanmış lavaboları açmak için de, karbonat kullanabilirsiniz. Lavabonun üzerini kapatacak şekilde karbonat dökün ve üzerine 2 litre kaynar su ekleyin. Tıkanan bölge bu sayede açılacaktır.

  1. Güneş yanığı

Karbonatlı suyu pamuk yardımıyla yanık bölgesine sürerseniz, acınızı hafifletebilirsiniz. Ancak alerjik bir bünyeye sahipseniz, vücudunuz buna tepki verebilir.

  1. Kireç giderici

Çaydanlık, termos gibi su ısıtıcılarında oluşan kireçleri, karbonat yardımıyla temizleyebilirsiniz. Bunun için, çaydanlığa sıcak su ve karbonat dökmeniz yeterlidir. 10 dakika içinde kireçler çözülmüş olacaktır.

  1. Bakliyat

Kuru fasulye, nohut gibi bakliyatlar bir gece önceden suda bekletilir. Bu ürünlerin pişme süresini kısaltmak için, suya az miktarda karbonat ekleyebilirsiniz.


karbonat

  1. Kokuları azaltır

Lahana ve karnabaharı haşlarken etrafa yayılan kokudan rahatsız oluyorsanız, kaynama suyuna az miktarda karbonat ekleyebilirsiniz.

  1. Çay

Çayın demleme suyuna çok az miktarda karbonat eklemek, suyun pH değerini yumuşatır ve çayın daha lezzetli olmasını sağlar.

  1. Mutfak tezgahı

Karbonat ve sirke karışımı, mutfak tezgahı ve muslukların yüzeyini parlatma konusunda son derece etkilidir. 1 çay bardak sirke ve 2 yemek kaşığı karbonatı karıştırarak, etkili bir temizlik ürünü hazırlayabilirsiniz.

  1. Şişkinlik

Akşam yemeklerini fazla kaçırdığınızda, bir bardak içme suyuna yarım çay bardağı karbonat ekleyerek karıştırın ve için. Bu karışım yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı olur, mide yanması ve şişkinlik hissini giderir.

Ancak ciddi bir rahatsızlığı olan kişiler, bu yöntemi denemeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.

  1. Araba lastikleri

Karbonat, yağ ve lekelerin temizlenmesinde çok etkilidir. Hafif nemli bir süngere karbonat dökerek lastiklerinizin dış yüzeyini temizleyebilirsiniz.


karbonat

  1. Buzdolabı kokusu

Buzdolabındaki kötü kokuyu gidermek için, bir kasenin içerisine karbonat doldurun ve dolabın içerisine (buzluk hariç) yerleştirin. Karbonat kökü kokuları emer. Haftada bir kez karbonatı karıştırarak havalandırın.

  1. Tarak ve saç fırçası

Saç fırçası ve taraklarınızı, karbonatlı suyun içerisine alarak 15 dakika bekletin. Taraklarınız hem dezenfekte olacak, hem de yumuşayacaktır.

  1. Kepek

Karbonatı su ile ıslatarak avcunuza alın ve saç diplerine masaj yapın. Daha sonra saçınızı yıkayın. Bu sayede kepeklerden kurtulabilirsiniz.

  1. Yumuşatıcı

Çamaşır yıkayacağınız zaman, 1 çay kaşığı karbonatı yumuşatıcı yerine dökün. Çamaşırlarınız hem yumuşayacak, hem de kirlerden arınacaktır.

  1. Meyve sebze temizliği

Meyve ve sebzeleri karbonatlı su ile temizleyerek, üzerindeki kimyasallardan arındırabilirsiniz.

  1. Siyah nokta

1 çay kaşığı karbonat, 2 çay kaşığı zeytinyağı, 4 damla limon suyu ve 2 yemek kaşığı yoğurdu karıştırarak, kendiniz için peeling maskesi hazırlayabilirsiniz. Maskeyi 5 dakika beklettikten sonra, yüzünüzü bol suyla yıkayın. Bu maskenin sık sık yapılması önerilmez. Eğer cilt sorunlarınız varsa, doktora danışmadan kullanmayın.

  1. Fayans

Banyodaki fayans araları ve duşa kabinleri temizlemek için, karbonat ve sirke karışımını kullanabilirsiniz.

  1. Fırın lekeleri ve inatçı lekeler

Tencere yanıkları, fırındaki inatçı lekeler gibi alanları temizlemek için, 2 tatlı kaşığı karbonatın üzerine yavaş yavaş yarım çay bardağı sirke ekleyin. Köpürmeye başlayan karışımı sünger yardımıyla alarak inatçı lekeleri temizleyebilirsiniz.


Önemli Not: Karbonat asidik yapıya sahip olduğu için, fazla kullanımı tahrişe ve olumsuz sonuçlara yol açabilir. Herhangi bir rahatsızlığınız varsa, karbonatı yemeklerinize dahil etmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.


Şunlara da göz atın;

  1. Portakal kabuğuyla ne yapılır?
  2. Nanenin kullanım alanları
  3. Diş macununun kullanım alanları
  4. Kolanın kullanım alanları
  5. Zeytinyağının kullanım alanları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo