Isırgan Otu Isırığı Nasıl Tedavi Edilir?

Isırgan otu dokunduğu bölgeyi neden yakar? Isırgan otunun yaktığı bölge nasıl tedavi edilir? İşte, ısırgan otu ısırması durumunda uygulanması gereken doğal çözümler:
Isırgan Otu Isırığı Nasıl Tedavi Edilir?
24 Nisan 2024, 22:28

Isırgan otu, hemen hemen dünyanın her yerinde bulunan bir bitkidir. Çok yıllıktır. Aynı bölgelerde yıllarca tekrar çıkabilir. Yaprakları kırılgan, içi boş ve tüye benzer bir yapıyla kaplıdır. Canımızın yanmasına neden olan bu tüyler, cilde dokundukları zaman hipodermik iğne gibi davranır. Isırgan otu tüyleri, temas halinde ciltte tahrişe, yanma hissine ve döküntülere neden olan kimyasal maddeler içerir. Bu maddeler arasında histamin, formik asit, asetilkolin ve serotonin bulunur. Isırgan otuna temas eden bölge bir süre yanma ve kızarıklık gibi belirtiler gösterir. O bölgedeki yanma hissini azaltmak ve tedavi etmek için uygulayabileceğiniz yöntemleri yazımızda derledik. İşte, ısırgan otu ısırığının tedavi yöntemleri:

  1. Bölgeyi Temizleyin.

İlk aşamada bu bölgeye dokunmaktan kaçının. Etkilenen bölgeye 10 dakika boyunca hiç dokunmayın. Üzerine temiz su dökün. İlk dakikalarda yoğun bir acı olsa da, acının devam etmesini önleyebilirsiniz. Eğer bölgeye dokunursanız, kimyasalların cildin içine itilmesine sebep olabilirsiniz. Bunun yerine sabun ve su ile kimyasalların temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

  1. Bantla Sarın.

Eğer su ve sabun yoksa, temiz bir besle kirleri ve bitki kalıntılarını dikkatli bir şekilde uzaklaştırabilirsiniz. Etkilenen bölgeye tamir bandı gibi güçlü bir bant yapıştırın ve dikkatlice çekin. Bu yöntem, ciltte kalan lifler varsa onlarında alınmasına yardım edebilir.



  1. Başka Bitkilerden Yardım Alın.

Öncelikle ısırgan otu temasında, yanma, acı ve kaşıntı yoğundur. Bu belirtilerin süresi kişiden kişiye ve temizleme yöntemine göre değişiklik gösterir. Acıyı azaltmak için, kına çiçeği veya labada yapraklarının suyu sürmek faydalı olabilir. Sularını çıkarmak için, bitkinin yapraklarını ezmek ve çıkan suyu etkilenen bölgeye sürmek gerekir. Ancak alerjik bünyeye sahipseniz, vücudunuz tepki gösterebileceği için bitki yöntemini denemeyin.

  1. Kaşımaktan Kaçının.

Etkilenen bölgeyi kaşımak isteyebilirsiniz, ancak kaşımamaya çalışın. Çünkü kaşımak, bölgenin daha fazla tahriş olmasına ve derinin yırtılmasına neden olabilir. Ayrıca belirtilerin uzamasına da yol açar.

  1. Soğuk Kompres Uygulayın.

Yanma hissine karşı rahatlama sağlamak için, bölgeye soğuk kompres uygulayın. Kompresin soğuk olmasına dikkat edin.

  1. Karbonatlı Macun

Karbonat ve suyu karıştırarak macun kıvamına getirin. Elde ettiğiniz karbonat macununu etkilenen bölgeye sürün. Macun yapımında mutlaka soğuk su kullanın. Bu macun, kaşıntı, yanma ve iltihabı bir miktar azaltabilir. 



  1. Aloe Vera

Aloe vera, cilt bakımında en çok kullanılan malzemelerden biridir. Bitkinin yaprak bölümünde bulunan suyu, etkilenen bölgeye sürün. Aloe vera, kızaran ve iltihaplanan yeri kontrol altına almanıza yardımcı olabilir.

  1. Sıcaklıktan Uzak Durun

Yüksek sıcaklıklardan uzak durun. Soğuk suyla duş alın. Kesinlikle belirtiler geçmeden sıcak suya girmeyin. Ayrıca etkilenen bölge açıkta kalıyorsa, güneş ışığına maruz kalmamaya da özen gösterin.

Ne Zaman Doktora Gitmeliyiz?

  1. Bazı durumlarda, kişinin ısırgan otuna veya kimyasallara alerjisi olabilir. Eğer nefes almada güçlük, hırıltı, boğaz daralması, göğüste sıkışma hissi, dudakların veya dilin şişmesi, mide rahatsızlığı, kusma ve ishal, alerjik reaksiyonun göstergesi olabilir. Alerjik reaksiyonlar, hayatı tehdit edebileceği için, en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. 
  2. Belirtiler çok şiddetliyse ve 24 saat içinde iyileşmediyse, doktorunuza danışabilirsiniz. ,
  3. Deride, dokunulduğunda sıcak gelen, irin akan veya yırtılma meydana gelen yerler varsa, enfeksiyon gelişiyor olabilir. Bu durumda hemen doktorunuza başvurun.


Şunlara da göz atın;

  1. Arı sokmasına ne iyi gelir?
  2. Sivrisinek ısırığına ne iyi gelir?
  3. Güneş yanığı nasıl geçer?
  4. Deniz tutmasına ne iyi gelir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo