ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER GLUTENSİZ BESLENME NEDİR, NASIL YAPILIR? GLUTEN DİYET ÖRNEĞİ

GLUTENSİZ BESLENME NEDİR, NASIL YAPILIR? GLUTEN DİYET ÖRNEĞİ

Glutensiz beslenme nedir, faydaları nelerdir? Hangi yiyeceklerde gluten bulunmaz? Glutensiz yemek tarifleri ve gluten diyeti
Glutensiz Beslenme Nedir, Nasıl Yapılır? Gluten Diyet Örneği

Çölyak hastalığının tedavisi için uzmanlar tarafından önerilen glutensiz beslenme, son zamanlarda çok ilgi gören sağlıklı beslenme türlerinden biridir. Çölyak hastalarında görülen şişkinlik, baş ağrısı, besin emiliminde zorlaşma ve bağırsak zarında oluşan hasarların giderilmesi için doktorlar glutensiz beslenmeyi öneriyor. Kilo verme konusunda da yardımcı olan glutensiz beslenme, şişkinlik ve ishal gibi sorunların giderilmesini sağlarken yağ yakımını da kolaylaştırıyor. Günlük hayatta sık sık tükettiğimiz besinlerin bir çoğunda gluten bulunuyor. Peki, hangi besinlerde gluten bulunuyor? Glutensiz beslenmenin faydaları neler? Glutensiz beslenme ile nasıl kilo verilir? Tüm soruların cevaplarına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz..


Glutensiz Beslenmenin Faydaları Nelerdir?

  • Gluten içeren besinler kişide şişkinlik, kusma, bulantı ve bitkinlik gibi sorunlara yol açıyor. Glutensiz beslenme yöntemi ile bu sorunları en aza indirebilirsiniz.
  • Çölyak hastalarında görülen bağırsağın hasar olması ve emilimin zorlaşması, glutensiz beslenme ile azalıyor.
  • Yapılan araştırmalara göre glutensiz beslenme sayesinde otizmli çocukların semptomlarında azalmalar görülmüştür.
  • Glutensiz beslenerek günlük hayatta sık sık karşılaşılan odaklanamama ve beyinde uyuşukluk hissetme gibi problemleri de ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Glutensiz beslenme demir, B6, B12, ve çinko gibi vitaminlerin daha kolay emilmesini sağladığı için kansızlığa karşı etkilidir.
  • Glutensiz beslenme saç ve tırnak sağlığını da olumlu yönde etkiler.
  • Gluten içermeyen besinler, kan şekerinin düzenlenmesinde de etkili rol oynar.


Gluten İçeren Besinler Nelerdir?

  • Ekmek, lavaş, pide
  • Buğday unu, kahverengi un, buğday nişastası
  • Kahvaltılık gevrek
  • Kek, turta, pasta
  • Paketli cips ve patates kızartması
  • Kepek, irmik, bulgur
  • Bisküvi, kurabiye, kraker
  • Çavdar, erişte, makarna
  • İşlenmiş et, et suyu
  • Soya sosu ve salata sosları
  • Baharat karışımları
  • Soslu kuru yemişler


Glutensiz Besinler Nelerdir?

  • Pirinç unu, mısır unu, kestane unu, patates unu
  • Kinoa, pirinç, karabuğday, maş fasulyesi
  • Bezelye, fasulye, barbunya, mercimek, nohut, soya fasulyesi
  • Tavuk, et, balık
  • Sebze ve meyve çeşitleri
  • Peynir, yumurta, süt, yoğurt, bal, tereyağı
  • Zeytinyağı, zeytin, mısır, ayçiçek, kanole ve fındık yağları
  • Badem, ceviz, fındık, fıstık, leblebi
  • Dondurma

Gluten Diyeti Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

  • Hazır paketli ürünlerin bir çoğu gluten içerdiği için, hazır gıdaların etiketleri mutlaka okunmalı ve 'glutensiz' ibaresinin olup olmadığına bakılmalıdır.
  • Ana öğünlerde kuskus, makarna, erişte ve bulgur pilavı gibi yemeklerden uzak durulmalıdır.
  • Çay saatine eşlik eden kurabiye ve kekler için ev yapımı glutensiz tarifler tercih edilmelidir.
  • Vücudun dinç kalması ve gerekli mineralleri alması için et ve sebze yemeklerine yönelebilirsiniz.
  • Ara öğünlerde elma, armut gibi mevsim meyveleri mutlaka tüketilmelidir.
  • Ara öğünlerde badem, ceviz, kuru kayısı gibi besinler de tüketilmelidir.


Gluten Diyeti Örneği

Sabah:

Öğlen:

Akşam:


Glutensiz Tarifler




Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.