Fındık Hangi Mevsimde Yetişir?

Fındık hangi toprakta ve iklimde yetişir? Fındık ne zaman toplanır, en çok nerede yetişir? İşte, Karadeniz'in vazgeçilmezi olan fındık çeşitleri ve hasat dönemleri:
Fındık Hangi Mevsimde Yetişir?
24 Nisan 2024, 22:23

Fındık, huşgiller familyasından Corylus cinsini oluşturan çalı ve ağaçların ortak adıdır. Boyu maksimum 5 metre, ortalama ise 3 metredir. Yazın yapraklı, kışın ise yaprak döken bir ağaçtır. Ağaçtan elde edilen fındık, çok iyi bir enerji kaynağıdır. Beden ve zihin yorgunluğunu azaltır. Kalp ve damar sağlığına da olumlu etkileri vardır. Kansızlığa iyi gelir, kemik gelişimini destekler. Sade bir şekilde tüketilen fındık, tatlı yapımında da sık sık kullanılır. 



Fındık Hangi Bölgede Yetişir?

Dünyada fındık üretiminin en çok yapıldığı yer, Türkiye'dir. Fındık dikim alanlarının ortalama %75'i Türkiye'de yer alır. İtalya, Azerbaycan ve İran sırasıyla Türkiye'yi takip eder. Ülkemizde fındık üretimi denildiğinde Karadeniz Bölgesi önde gelir. En fazla fındık üretilen yer Ordu, Giresun ve Samsun şehirlerimizdir. 

Fındık Hangi İklimde Yetişir?

Fındık, nemli ve ılıman iklimleri sever. Uygun yetiştirme alanlarında yıllık ortalama sıcaklık 13-16 derece olmalıdır. Kışın sıcaklık -8 ve -10 dereceden aşağı düşmemeli, yazın ise 36 dereceyi geçmemelidir. Yıllık yağış miktarı ise 750 mm üzerinde olmalıdır. Çiçeklenme ve tozlanma kış aylarında gerçekleşir. Yüksek nemden hoşlanır. Özellikle Haziran ve Temmuz aylarında nemin %60'tan az olmaması gerekir. Kuraklığa karşı hassastır. 



Fındık Hangi Toprakta Yetişir?

Fındık, besin maddelerince zengin, tınlı, humuslu, alüvyal ve geçirgen topraklarda yetişir. Köklerin çoğu 60 cm'lik derinlikte oluşur. Bu yüzden yüzeysel ve kayalık araziler, geçirimsiz tabaka bulunan topraklar ve killi-ağır topraklar fındık yetiştiriciliği için uygun değildir. Hafif asidik topraktan hoşlanır. Toprağın pH'sı 6-6,5 arası olmalıdır. Eğer toprak daha asitliyse, kireçleme yapılması gerelir. Yüksek taban suyuna dikkat edilmeli, gerekirse drenaj yapılmalıdır. 

Fındık Hangi Mevsimde Yetişir?

Fındık, yaz sonu ve sonbahar başında hasat edilir. Karadeniz'in sahil kolunda 1-10 Ağustos, orta kolunda 10-20 Ağustos, yüksek kolda ise 20 Ağustos'tan sonra hasat dönemi başlar. 



Fındık Çeşitleri ve Özellikleri

  1. Tombul fındık: Genellikle Giresun'da yetiştirilir. Çok verimlidir. Kolayca kırılır. Kabuğu açık, parlak kahverengidir.
  2. Palaz fındık: Lezzeti ve kalitesi orta derecelidir. Ordu'da yetişir. Meyvesi dolgun, yuvarlak ve basıktır. Kolay kırılır.
  3. Foşa fındığı: Daha çok Trabzon yöresinde yetişir, iridir. Kabuğu kızımtırak kahvedir. 
  4. Çakıldak fındık: Genellikle Ordu'da yetişir. Her türlü iklim ve torak koşullara ayak uydurabilir. Çok verimlidir.
  5. Kalınkara fındık: Zayıf topraklarda dahi kolayca yetiştirilebilir. Fındık bahçeleri içinde sık rastlanır ve ömrü azdır. 
  6. Kargalak fındık: Trabzon ve Hopa dolaylarında kısmen yetişir. Kabuğu kalındır.
  7. Uzunmusa fındığı: Ordu'da yaygın olarak görülür. İri, dolgun, ince kabuklu, çok verimli ve kalitelidir.
  8. Cavcava fındığı: Yetiştirilme alanı çok azdır.
  9. Acı fındık: Verimi düşük olan bu fındık, yaşken acı bir tada sahiptir.


Şunlara da göz atın;

  1. Ceviz hangi mevsimde yetişir?
  2. Avokado hangi mevsimde yetişir?
  3. Mısır hangi mevsimde yetişir?
  4. Ananas hangi mevsimde yetişir?
  5. Çilek hangi mevsimde yetişir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo