Çilek Hangi Mevsimde Yetişir?

Çilek nerede yetişir? Çilek hangi toprakta ve hangi iklimde yetişir? Çilek ne zaman toplanır? İşte, birbirinden lezzetli çilek çeşitleri ve hasat dönemleri:
Çilek Hangi Mevsimde Yetişir?
24 Nisan 2024, 22:16

Gülgiller familyasına ait bir bitki olan çilek, tohumları meyvenin üzerinde bulunan birkaç meyveden biridir. Dünyada adlandırılmış 20'den fazla çilek türü vardır. Dünya çapında ticari olarak en çok yetiştirilen çilekler ise, bahçe çileği olarak adlandırılır. Sakinleştirici etkiye sahip olan bu meyve, stresi azaltır. Hem sade bir şekilde, hem de yiyeceklerde ve içeceklerde kullanımı mevcuttur. Özellikle pastaların vazgeçilmez ürünlerinden biridir. 



Çilek Hangi Bölgede Yetişir?

Dünyada çilek üretimi, en çok Çin'de yapılmaktadır. 2019 verilerine göre Amerika, Meksika ve Türkiye, Çin'i takip eder. Türkiye, çilek üretimi bakımından dünyada 4. sırada yer alır. Ülkemizde çilek yetiştiriciliği Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesi'nde yapılmaktadır. Çilek tarımında ilk sırada yer alan şehrimiz ise, Muğla'dır.



Çilek Hangi İklimde Yetişir?

Çilek, sıcağı seven bir bitki olduğu için en çok Akdeniz ikliminde yetiştirilmektedir. Çilek, 20-25 dereceli sıcaklıklarda verimli bir şekilde yetişir. Geceleri sıcaklıkların 5-7 derece daha düşük olması, gelişimi açısından önemlidir. Bu meyve, -10 derece soğuğa kadar dayanabilse de, havanın çok soğuk olduğu yerlerde verimi düşebilir. 



Çilek Hangi Toprakta Yetişir?

Çilek, iyi drene edilmiş süzek, kumlu-tınlı ve hafif topraklarda verimli bir şekilde yetişir. Kireci fazla olan toprakları sevmez. Toprağın pH'sı 7-7,5 arasında olmalıdır. Çilek, mantarsal hastalıklara karşı duyarlı olduğu için, toprağın bu hastalıklar yönünden temiz olması gerekir. Bu yüzden önceki mevsimde arpa, buğday gibi tahıl ekilmiş araziler tercih edilebilir. Çilek, ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış aylarında dikilebilir.

  1. Yaz dikimi: Frigo bitkilerde yapılır. Akdeniz Bölgesi'nde 15 Temmuz-15 Ağustos dikim için en uygun zamanlardır. Kaliteli ve verimli ürünler elde edilir.
  2. Kış dikimi: Kışların ılık geçtiği yerlerde yapılır. Akdeniz Bölgesi'nde kış dikimi için en uygun zaman 15 Ekim-15 Kasım arasıdır. 
  3. İlkbahar dikimi: Kışların soğuk geçtiği yerlerde yapılır. Genellikle Nisan ayında dikim yapılır. Haziran ayında çiçek açmaya başlar. 1 sonraki senenin Haziran ayında meyve elde edilir.
  4. Sonbahar dikimi: Eylül-Ekim ayında yapılır. Erkencidir. Meyvenin kalitesi ve verimi düşüktür. Sonbahar dikiminin ısıtılan sera ve tünellerde yapılması gerekir.

Çilek Hangi Mevsimde Yetişir?

Çilek, ilkbahar ve yaz meyvesi olarak bilinir. Mayıs ayında pazar tezgahlarındaki yerini almaya başlar. Çileğin çeşidine ve dikim zamanına göre, hasat dönemi değişiklik gösterir.



Çilek Çeşitleri ve Özellikleri

  1. Aliso: İri ve sert meyveli, verimli, orta kaliteli bir çeşittir. Saptan kopması oldukça kolaydır. Erkenci bir çeşittir ve sera yetiştiriciliğine uygundur. Marmelat ve meyve suyu yapımına uygundur. Kışları ılık bölgelerde yetiştirilmelidir.
  2. Douglas: Meyveleri iridir. Orta erkenci bir çeşittir. Tat ve kalitesi iyidir. Sofralık ve dondurmaya uygundur. Tüm bölgelerde yetiştirilebilir. 
  3. Tioga: Orta mevsimde olgunlaşır. Meyve eti çok sert, tadı ise ortadır. Sarılığa duyarlıdır. Meyvenin saptan koparılması güçtür. Derin dondurma ve gıda sanayi için idealdir. Taşımaya dayanıklıdır ve bütün bölgelerde yetiştirilebilir.
  4. Pocahontas: Meyve şekli yuvarlak koniktir. Rengi ise parlak koyu kırmızıdır. Çürüklüğe dayanıklıdır. Sofralık bir çeşittir. Derin dondurmaya ve gıda sanayine uygundur.
  5. Yalova 104: Çok verimli bir çeşittir. Meyve eti serttir. Tadı ve kokusu iyidir. Meyve çürüklüğüne ve sarılığa dayanıklıdır. Ilıman bölgelerde yetiştirmeye uygundur. 
  6. Kabarla: Seracılık ve açıkta yetiştiricilik için uygundur. Yüksek verimli ve erkenci bir çeşittir. Akdeniz ve Ege için uygundur.
  7. Yalova 15: Tioga ve Arnavutköy melezidir. Verimli, tat ve kokusu çok iyidir. Yerli çeşitleri aratmayacak bir aromaya sahiptir. Akdeniz dışındaki tüm bölgelere uygundur.
  8. Balcalı 1: Koyu kırmızı renkli, uzun ve koniktir. Saptan koparması zordur. Sarılığa duyarlıdır. Sofralık bir çeşittir. Akdeniz iklimi ve soğuk bölgeler için uygundur.
  9. Pajaro: Koyu kırmızı renkli ve saptan koparması zordur. Sofralıktır. Sarılığa orta dereceli duyarlıdır. Orta mevsimde hasat edilir, çok verimlidir.
  10. Lester: Konik, meyve eti sert ve saptan koparması zor bir çeşittir. Aroması iyidir. Meyve çürüklüğüne ve sarılığa dayanıklıdır. Derin dondurma ve sanayiye uygundur.


Şunlara da göz atın;

  1. Dut hangi mevsimde yetişir?
  2. Karpuz hangi mevsimde yetişir?
  3. Ananas hangi mevsimde yetişir?
  4. Kayısı hangi mevsimde yetişir?
  5. Nar hangi mevsimde yetişir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo