Çerimoya Nedir: Çerimoya Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

Güney Amerika'nın yüksek yerlerinde yetişen çerimoya, hem lezzetli, hem de doyurucu meyvelerden biridir. Peki, çerimoyanın faydaları neler, nasıl kullanılır? İşte, çerimoya meyvesinin faydaları ve kullanımı:
Çerimoya Nedir: Çerimoya Meyvesinin Faydaları Nelerdir?
05 Eylül 2023, 16:31

Annona chrimola bitkisinin meyvesi olan çerimoya, Güney Amerika'nın serin yerlerinde yetişir. Ekvatora yakın olan ve yüksek yerlerde yetişen bu tropikal meyve, genelde küçük bodur ağaçlarda yetiştirilir. Hafif oval ve yumrulu olan çerimoyanın eti beyazdır, dışı ise yeşil renktedir. Meyvenin içinde koyu kahverengi tohumlar bulunur. Bu tohumlar toksik olduğu için, kesinlikle tüketilmez. Dünyanın en lezzetli meyvelerinden biri olarak kabul edilen çerimoya, Avrupa, Uzak Doğu ülkeleri ve İsrail'de de yetiştirilir. Beyaz etli, tatlı, kokulu ve aromalı bir meyve olan çerimoyanın tadı ananas, papaya ve çilek karışımına benzetilir. Meyvenin kabukları zararlı olduğu için tüketilmez. 

çerimoya

Çerimoyanın Faydaları Nelerdir?

  1. Cherimoya vücudunuzdaki serbest radikallerle savaşan antioksidanlarla yüklüdür. Cherimoyadaki kaurenoik asit, flavonoidler, karotenoidler ve C vitamini dahil olmak üzere bazı bileşikler güçlü antioksidan etkilere sahiptir.
  2. Cherimoya mükemmel bir B6 vitamini (piridoksin) kaynağıdır. Aslında 1 bardak çerimoya, günlük değerin %24'ünü içerir. B6 vitamini, ruh halinizi düzenlemeye yardımcı olan serotonin ve dopamin de dahil olmak üzere nörotransmiterlerin oluşturulmasında önemli bir rol oynar. Cherimoya tüketmek, B6 vitamini eksikliğinden kaynaklanan depresyon riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
  3. Cherimoya, gözlerinizdeki serbest radikallerle savaşarak sağlıklı görüşü koruyan ana antioksidanlardan biri olan karotenoid antioksidan lutein açısından zengindir. Lutein, zayıf görme ve görme kaybına neden olan göz bulanıklığı olan katarakt da dahil olmak üzere göz sorunlarına karşı koruma sağlayabilir.
  4. Cherimoya, potasyum ve magnezyum gibi kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan besinler açısından zengindir. Hem potasyum, hem de magnezyum kan damarlarının genişlemesini teşvik eder. Bu da kan basıncının düşmesine yardımcı olur.
  5. Bir fincan cherimoya neredeyse 5 gram diyet lifi sunar. Bu, günlük ihtiyacın %17'sinden fazladır. Lif sindirilemediği veya emilemediği için dışkıya hacim kazandırır ve bağırsaklarınızın çalışmasına yardımcı olur.
  6. Çerimoyadaki bazı bileşikler kanserle savaşmaya yardımcı olabilir. Cherimoya, test tüpü çalışmalarında kanser hücrelerinin büyümesini durdurduğu gösterilen kateşin, epikateşin ve epigallokateşin gibi flavonoidler içerir. Ancak bu konu hakkında daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
  7. Cherimoya, kaurenoik asit de dahil olmak üzere çeşitli anti-inflamatuar bileşikler sağlar. 
  8. Cherimoya da enfeksiyonlar ve hastalıklarla savaşarak bağışıklığı destekleyen bir besin olan C vitamini ile yüklüdür. Cherimoya ve bu vitamin açısından zengin diğer gıdaları tüketmek, bağışıklığı güçlendirmenin bir yoludur.

çerimoya

Çerimoya Nasıl Yenir?

Çerimoya meyvesinin yalnızca etli kısımları tüketilir. Bunun için, önce kabukları soyulur ve meyve ikiye bölünür. İçindeki kahverengi tohumlar çıkarılıp ve çöpe atılır. Kalan beyaz etli kısımlar ise çiğ bir şekilde tüketilebilir. Ayrıca meyve salatalarına, yoğurda, yulaf ezmesine veya smoothielere karıştırarak tüketmek de mümkündür. 

çerimoya

Çerimoyanın Yan Etkileri

Çerimoya, beyni ve sinir sistemini etkileyen annonasin toksini içerir. Bu yüzden kabukları ve tohumları kesinlikle tüketilmemelidir. Ek olarak meyvenin fazla tüketilmesi, Parkinson gibi ciddi hastalıklara sebep olabilir. Bu yüzden ölçülü bir şekilde tüketmek önemlidir.

Herhangi bir sağlık sorununuz varsa, çerimoya tüketmeden önce doktorunuza danışmanız gerekir.

Şunlara da göz atın;

  1. Avokadonun faydaları nelerdir?
  2. Ananas neye iyi gelir?
  3. Ejder meyvesinin faydaları nelerdir?
  4. Hindistan cevizi suyu neye iyi gelir?
  5. Anjelik eriğinin faydaları nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo