Bamya Nedir, Faydaları Nelerdir?

Bamya nedir, faydaları nelerdir? Sizler için çorbası, yahnisi, ve kızartmaları ile sevilen bamyanın faydalarını anlattık. İşte bamyanın faydaları:
Bamya Nedir, Faydaları Nelerdir?
24 Nisan 2024, 22:10

Bamya, yenilebilir tohum kabuklarıyla tanınan çiçekli bir bitkidir. Kırmızı ve yeşil olmak üzere iki tane çeşidi vardır. Her iki çeşidin tadı aynıdır ve kırmızı olan pişirildiğinde yeşile döner. Biyolojik olarak meyve olarak sınıflandırılan bamya, yemeklerde genellikle sebze gibi kullanılır. Pişerken kıvamlanan bir yapıya sahiptir. Besin değerleri açısından oldukça zengindir. Sizler için bamyanın faydalarını listeledik. 

  1. Besin Değerleri Açısından Zengindir

Bamya etkileyici bir besin profiline sahiptir. 100 gram bamya aşağıdaki besin değerlerini içerir. 

  1. Kalori: 33
  2. Karbonhidrat: 7 gram
  3. Protein2 gram
  4. Yağ: 0 gram
  5. Lif: 3 gram
  6. MagnezyumGünlük İhtiyacın %14'ü
  7. Folat: Günlük İhtiyacın %15'i
  8. A VitaminiGünlük İhtiyacın  %14'ü
  9. C VitaminiGünlük İhtiyacın  %26'sı
  10. K VitaminiGünlük İhtiyacın  %26'sı
  11. B6 Vitamini: Günlük İhtiyacın %14'ü

Bamya, mükemmel bir C ve K1 vitamini kaynağıdır. C vitamini, genel bağışıklık işlevinize katkıda bulunan suda çözünür bir besindir, K1 vitamini ise kanın pıhtılaşmasındaki rolüyle bilinen yağda çözünen bir vitamindir. Ek olarak, bamya kalori ve karbonhidrat bakımından düşüktür ve bir miktar protein ve lif içerir. Pek çok meyve ve sebzede protein bulunmaz, bamya da protein bulunması bamyaya bir artı daha sağlar. Yeterince protein yemek, kilo yönetimi, kan şekeri kontrolü, kemik yapısı ve kas kütlesi için faydalarla ilişkilidir.

bamya

  1. Yararlı Antioksidanlar İçerir

Bamya, sağlığınıza fayda sağlayan birçok antioksidan içerir. Antioksidanlar, gıdalarda bulunan ve serbest radikaller adı verilen zararlı moleküllerin zararlarını savuşturan bileşiklerdir. Bamyadaki ana antioksidanlar, flavonoidler ve izokersetin gibi polifenollerin yanı sıra A ve C vitaminleridir. Araştırmalar, polifenollerde yüksek bir diyet yemenin kan pıhtılaşması ve oksidatif hasar riskinizi azaltarak kalp sağlığını iyileştirebileceğini gösteriyor. Polifenoller, beyninize girme ve iltihaplanmaya karşı koruma sağlama konusundaki benzersiz yetenekleri nedeniyle beyin sağlığına da fayda sağlayabilir. Bu savunma mekanizmaları, beyninizi yaşlanma belirtilerinden korumaya ve biliş, öğrenme ve hafızayı iyileştirmeye yardımcı olabilir.

  1. Kalp Hastalığı Riskini Azaltabilir

Yüksek kolesterol seviyeleri, daha büyük bir kalp hastalığı riski ile ilişkilidir. Bamya, sindirim sırasında kolesterole bağlanabilen ve vücudunuz tarafından emilmek yerine dışkı ile atılmasına neden olan müsilaj adı verilen kalın jel benzeri bir madde içerir. Bu sebeple kan kolesterol seviyelerini düşürecek ve iltihapla savaşan kalbi koruyacaktır. Bu çalışma hayvanlar üzerinde yapılmış, olumlu sonuç vermiştir, ancak insan üzerinde daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır. 


bamya

  1. Antikanser Özelliklere Sahip Olabilir

Bamya, insan kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebilen lektin adı verilen bir protein türü içerir. Göğüs kanseri hücrelerinde yapılan bir test tüpü çalışması, bamyadaki lektinin kanser hücresi büyümesini %63'e kadar önleyebileceğini buldu. 

  1. Kan Şekerini Düşürebilir

Sağlıklı kan şekeri seviyelerini korumak, genel sağlığınız için çok önemlidir. Sürekli yüksek kan şekeri, prediyabet ve tip 2 diyabete yol açabilir. Bamya ve bamya özü yemek kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olur. Ancak ciddi bir sağlık sıkıntınız varsa ve düzenli ilaç kullanıyorsanız bunları tüketmeden ve net bir kanıya varmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. 

bamya

  1. Hamileler Üzerinde Olumlu Etkileri Vardır 

Folat (B9 vitamini) hamile kadınlar için önemli bir besindir. Gelişmekte olan bir fetüsün beynini ve omurgasını etkileyen nöral tüp defekti riskini azaltmaya yardımcı olur. Doğurganlık çağındaki tüm kadınların her gün 400 mcg folat tüketmesi önerilir. Bamya, bir kadının günlük ihtiyacının %15'ini 100 gram ile karşılar, bamya iyi bir folat kaynağıdır.

  1. Beslenme Düzeninize Eklemesi Kolaydır

Bamya mutfağınızın temel gıdası olmasa da pişirmesi oldukça kolaydır. Bamya satın alırken, kahverengi lekeleri veya kuru uçlarını ayırın.  Genellikle bamya et yemeklerinde, sebze yemeğinde, çorbalarda ya da kızartmalarda kullanılan bir besindir. Pişerken suyuna kıvam verir. Bunu önlemek için yapmanız gerekenler:

  1. Limon suyu ve kabuğu ile pişirin.
  2. Bamyayı yüksek ateşte pişirin.
  3. Tavanızı veya tavanızı fazla doldurmaktan kaçının çünkü bu ısıyı azaltacak ve yapışkanlığa neden olacaktır.
  4. Asit benzeri bir domates sosunda pişirmek yapışkanlığını azaltır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Bamya tohumu nasıl kullanılır?
  2. Bamya tarifleri
  3. Eğrelti otunun faydaları nelerdir?
  4. Avokado yağının faydaları nelerdir?
  5. Ayva yaprağının faydaları nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo