Arıların Faydaları Ne? Arılar Olmasa Ne Olurdu?

Bugün 20 Mayıs Dünya Arı Günü... 20 Aralık 2017'de BM Üye Devletleri'nin oybirliğiyle 20 Mayıs Dünya Arı Günü ilan edildi. Peki, arıların önemi, faydası ne? Arılar olmasa ne olurdu? İşte arıların faydaları...
Arıların Faydaları Ne? Arılar Olmasa Ne Olurdu?
24 Nisan 2024, 22:29

Bizim bal üreticisi olarak bildiğimiz arıların insanlık için oldukça fazla yararı var ve ne yazık ki dünya genelinde sayıları azalıyor. Tahıl bitkileri esas olarak rüzgar tarafından tozlaştırılsa da, meyvelerin, kabuklu yemişlerin ve sebzelerin çoğu arılar tarafından tozlaştırılır ve Greenpeace'e göre, dünyanın beslenmesinin yaklaşık yüzde 90'ını sağlayan ilk 100 gıda mahsulünden 70'i, arılar tarafından tozlaştırılır. Arılar, sürdürülebilir tarımı, tarımda ürün çeşitliliğini, gıda ve gıda güvenliğini, biyolojik çeşitliliği sağlayan en önemli canlılar arasında. Peki, arıların faydaları ne? Arıların yararlarına farklı kaynaklardan bakalım:



  1. Bal Üretimi

Tüm arılar bal üretmez, ancak bal arıların en önemli fonksiyonları arasındadır. Balın kalp sağlığını desteklediği, yara iyileşmelerine yardımcı olduğu, kilo alımına katkı sağladığı yönünde araştırmalar var. Kaliteli bal aynı zamanda sağlık için yararlı olabilecek antioksidan bakımından zengindir. Bal, asit reflüsünü önlemeye yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar göre bal soğuk algınlığı ve öksürük semptomlarının giderilmesinde de önemli.


  1. Sağlık 
Sadece bal değil, arı sütü, arı poleni gibi farklı arı ürünlerinin sağlık üzerinde çok fazla yararı var. Bu nedenle arı ürünleri uzun yıllar boyunca alternatif tıpta da çok kullanılan ürünler arasında.
  1. Tarım ve Üretim
Arılar, bitkiler arasında büyük polen taneleri taşıyarak tozlaşmada çok önemli bir rol oynarlar. MedicalNews'in haberine göre hayvanlar, tozlaşmalarına yardım ederse, mahsullerin yaklaşık %75'i daha iyi verim verir. Tüm hayvanlar arasında arılar, yabani ve ekin bitkilerinin en baskın tozlayıcılarıdır. Dünyanın en iyi 107 ürününün %90'ından fazlasını ziyaret ediyorlar.

Planetbee'nin haberinde ise şu bilgiler veriliyor: "Bal arıları, dünyadaki en çok sayıda ve verimli tozlayıcı türler arasındadır. Ortalama bir bal arısının bir günde 2.000'den fazla çiçeği ziyaret edebileceği düşünülürse, bu arılar bir bitkinin meyve veya sebze üretme şansını büyük ölçüde artırır.


Bal arıları, ABD'de ticari tozlayıcı olarak en yaygın olarak kullanılan türlerdir. Kuzey Amerika'da yetişen 100'den fazla ürünü tozlaştırmak için yönetiliyor ve kullanılıyorlar ve her yıl ABD ekonomisine 15 milyar dolar katkıda bulunuyorlar. Her yıl ABD endüstrisine 4,8 milyar dolar katkıda bulunan badem gibi birçok mahsul, tozlaşmalarının %90'ından fazlası için bal arılarına güveniyor"


Ancak bal arıları yalnızca ekinleri tozlaştırmakla kalmaz, aynı zamanda yabani ve yerli bitkileri de tozlaştırırlar, böylece yukarıda genel olarak tozlayıcılara atfedilen tüm çevresel ve toplumsal faydalara katkıda bulunurlar.



  1. Doğa ve İklim

Türk Veteriner Hekimleri Birliği arının sadece üretim değil doğa ve iklim üzerindeki etkilerine de vurgu yapıyor: "Vahşi tozlayıcılar ile birlikte arılar, biyoçeşitliliğin sürdürülmesi, birçok bitkinin üretimi ve yaşamının garanti altına alınması, ormanların yenilenmesinin desteklenmesi, iklim değişikliğine adaptasyon ve sürdürülebilirliğin teşvik edilmesi ile tarımsal ürünlerin miktar ve kalitelerinin geliştirilmesinde önemli rol oynamaktadır."

  1. Arılar Fırtınaları Tahmin Edebilir.

Greenpeace arıların ilginç bir faydasını şöyle açıklıyor: Bu şaşırtıcı böcekler yön bulmak için Dünya'nın manyetik alanını kullanır. Ancak bu elektromanyetik dalgalar arıları yaklaşan bir fırtına konusunda da uyarır. Bu nedenle, bir dahaki sefere arıların vızıldamadığını ve çiçeklerin etrafında dolaşmadığını fark ettiğinizde şemsiyenizi alın.

  1. Küresel Ekonomiye Katkıları

Greenpeace, "Arılar, yalnızca 15 milyar dolarlık ABD mahsulünün ve 200 milyon pound İngiliz mahsulünün tozlaşmasından sorumludur. Bu da tarım ekonomisine ve dolayısıyla dünya ekonomisine katkılarını oldukça önemli kılıyor. Aslında, bir çalışma, arıların ortadan kaybolması durumunda küresel ekonomik kaybın yıllık 5,7 milyar dolar olacağını iddia ediyor" diyor. 


Independent'ın haberine göre arılar ve eşekarısı gibi diğer tozlaşan böceklerin küresel ekonomik değerinin 120 milyar sterlin (150 milyar dolar) olduğu hesaplandı. Bunun içinde, ekinlerde yılda 30 milyar dolardan bal arılarının sorumlu olduğu söyleniyor.



Arılar Olmasaydı Ne Olurdu?

Peki, arılar olmasaydı ne olurdu? BBC'nin araştırmasında bu konuda şu bilgiler veriliyor:

  1. Arılar, insanların yediği ve böceklerle tozlanan ekinlerin rapor edilen %84'ünün tozlaşmasına yardımcı olur. Küresel olarak, bu, yıllık gıda üretiminde 235 milyar ila 577 milyar dolarlık bir rakama tekabül ediyor. Arılar ve diğer tozlayıcılar olmasaydı, süpermarket rafları şu anda sahip oldukları meyve ve sebzelerin yaklaşık yarısına sahip olurdu. Badem, elma veya avokado gibi lükslerimiz olmazdı.
  2. Süt üretimi zarar görürdü çünkü yoncalar da zarar görürdü.
  3. Havuçlar, elmalar, kavunlar, soğanlar, limonlar ve brezilya fıstığı, geçmiş dönemin ürünleri olarak kalacaktı.
  4. Arıların neslinin tükenmesi domino etkisi yapabilir, bu bitkileri yiyen hayvanlar da ölebilir.
  5. Hayvanların tozlaşmasına bağlı olarak yediğimiz bitkilerin çoğu, sağlık için gerekli mikro besinleri sağlıyor. Arılar olmasa insanlık sağlık açısından da çok zarar görürdü.
  6. ABD Tarım Bakanlığı'na göre, arıların ABD çiftçileri için yaptığı iş yılda yaklaşık 15 milyar dolar değerinde. Arılar olmasa ürün maliyetleri de fırlayacaktı.


Şunlara da göz atın;

  1. Eşek arıları nasıl uzaklaştırılır?
  2. Arı sokmasına ne iyi gelir?
  3. Sivrisinek ısırığına ne iyi gelir?
  4. Ev yapımı sinek ilacı tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo