Polen Nasıl Saklanır: 5 Farklı Saklama Yöntemi

Polen nasıl saklanır? Polen ne kadar süre dayanır? Polen buzdolabına konur mu? İşte, poleni saklamak için uygulayabileceğiniz 5 farklı yöntem:
Polen Nasıl Saklanır: 5 Farklı Saklama Yöntemi
24 Nisan 2024, 22:11

Bal arılarının kovanlarda topladıkları polen, çiçek polenlerini ifade etmektedir. Arıların beslenmesinde çok önemli bir yere sahip olan polenler, zengin besin değerleriyle sağlık açısından çok faydalıdır. Yüksek oranda antioksidan içeren polenler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Smoothieye veya yoğurda eklenerek tüketilir. Ancak günlük kullanımının 1 tatlı kaşığını aşmaması önerilir.

Polen Nasıl Saklanır?

  1. Polen, oda sıcaklığında muhafaza edildiğinde birkaç gün içerisinde besin değerini kaybetmeye başlar. Ayrıca mikroorganizmalar ürer. Bu yüzden oda sıcaklığında bırakılması tavsiye edilmemektedir.
  2. Hiç işlem görmeyen polenin 1 yıldan fazla soğuk hava deposunda tutulması ise, besin değerinin önemli bir kısmını kaybetmesine yol açar.
  3. Polen, depolanmadan önce nem oranı %5 olacak şekilde kurutulmalıdır. Doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde, koyu renkli cam şişelerde birkaç ay muhafaza etmek mümkündür.
  4. Kurutulan polenler 5 dereceli buzdolabında 1 yıl boyunca saklanabilir.
  5. Aynı şekilde kurutulan polenler -15 dereceli derin dondurucu ve buzluklarda uzun yıllar boyunca besin değerini kaybetmeden saklanabilir.
  6. Güneş ışınları, polen üzerinde olumsuz etki yaptığı için, polenin buzdolabında ya da buzlukta muhafaza edilmesi gerekir. Ancak dediğimiz gibi koyu renkli cam kavanozlara konulması, kavanozun kapağının kapatılması ve polenin %5 nem oranına sahip olması son derece önemlidir.



Polen Saklama Yöntemleri

Polen, nemi çabucak alan bir besindir. Korunması için hemen kurutulmalı veya soğutucuya konulmalıdır. Eğer kurutulursa, iyi kalitedeki torbalara konulmalı ve taşıma kabına yerleştirilmelidir.

  1. Toz Şekerle Karıştırma Yöntemi

1 ölçek toz şeker, 2 ölçek taze polenle karıştırılır. Karışımın üzeri, 5 cm toz şekerle örtülür. Bunun amacı küflenmeyi önlemektir. Bu yöntemi kullanarak poleni oda sıcaklığında 2 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz. Ancak bu yöntemde bir miktar besin kaybı olduğunu unutmamanız gerekir.

  1. Poleni Hamur Haline Getirme Yöntemi

Poleni, ağırlığının %15'i kadar bal ve %25 oranında önceden kaynatılmış ve soğutulmuş suyla karıştırarak hamur haline getirin. Hazırlanan polen hamuru, toprak bir kaba konur ve sıkıştırılır. Üzerine ağır tahta bir kapak kapatılır ve ortalama 5 gün boyunca 36 derecede bekletilir. Daha sonra tekrar sıkıştırılarak havayla teması kesilir. Üzerine 3 ölçek parafin ve 1 ölçek bal mumu karışımından oluşan mum tabakası kapatılmalıdır. Serin bir yerde muhafaza edilir.

  1. Vakumlayarak Saklama Yöntemi

Vakumla saklanan polenle beslenen arılar 1/3 oranında fazla yavru yetiştirebilmektedir. Bu yöntem uygulanan en iyi yollardan biridir.

  1. Dondurarak Saklama Yöntemi

Taze polen, plastik veya kağıt torbalar içerisine konularak -18 derecede dondurulur ve saklanır. Dondurulan polenlerin besin değer, birkaç yıl saklanabilir. Polenler dondurucudan çıkartıldığında hemen kullanılmalı ya da kurutulmalıdır.

  1. Havayla Kurutma Yöntemi

Polenin 45 derece altındaki sıcaklıkta ve güneş görmeyen bir yerde kurutulması gerekir. Bunun için 250 mumluk bir infrafuj lambasının altında ince bir tabaka halinde yayılan polenler, yaklaşık 8 saatte kurutulabilir.

Polen Nasıl Kurutulur?

Polenleri fırın tepsisine yerleştirin. Havalandırma sistemi çalışan 30-35 dereceli bir fırında 6 saat tutarak kurutma işlemini yapabilirsiniz. Kurutulan polenleri cam bir kavanoza alarak 1-2 dereceli buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Poleni kurutmakla uğraşmak istemiyorsanız, marketlerden direkt kuru polen almayı tercih edebilirsiniz.

Polen Ne Kadar Süre Dayanır?

Polen oda sıcaklığında 1-2 gün, buzdolabında ise 1 yıla kadar muhafaza edilebilir. Buzlukta saklama süresi ise daha fazladır. Kuru polenin raf ömrü, taze yaş polene göre daha uzundur. 


Şunlara da göz atın;

  1. Ceviz nasıl saklanır?
  2. Soğan nasıl saklanır?
  3. Pirinç nasıl saklanır?
  4. Mantar nasıl saklanır?
  5. Kestane nasıl saklanır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo