Adet Öncesi Gerginlik Sendromu Neden Olur?

Adet öncesi gerginlik sendromu nedir, belirtileri nelerdir? PMS neden olur, nasıl tedavi edilir? PMS daha çok kimlerde görülür? İşte, adet öncesi gerginlik sendromu yaşayanlarda PMS belirtileri ve nedenleri:
Adet Öncesi Gerginlik Sendromu Neden Olur?
25 Ekim 2022, 11:44

Adet kanaması yaklaşırken, kadınların %75'inde hormon düzeylerinin değişmesine bağlı olarak bazı şikayetler görülür. Bu kadınların yakınmalarında bazıları hafifken, bazılarında depresyon dahil olmak üzere çok ciddi şikayetler görülebilir. Premenstrüel şikayetler (PMS), adet öncesinde yaşanan gerginlik sendromu olarak bilinir. PMS belirtileri hem fiziksel, hem de psikolojik olarak görülebilir. Depresyon, en sık görülen bulgudur.

adet

Adet Öncesi Gerginlik Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Fiziksel belirtiler;

  1. Göğüste hassasiyet
  2. Hafif ve geçici kilo artışı
  3. Sindirim sistemi bozuklukları
  4. Döküntüler
  5. Baş ağrısı
  6. Kas ve eklem ağrıları
  7. Çarpıntı
  8. Halsizlik
  9. Sıcak basmaları
  10. Denge bozuklukları
  11. Ses ve kokulara aşırı hassasiyet
  12. Uykusuzluk

Regl döneminin ağrılı ve fazla olması, PMS olarak değerlendirilmez.

Duygusal belirtiler;

  1. Depresyon
  2. Endişe
  3. Aşırı sinirlilik
  4. Hafıza kaybı
  5. Konsantrasyon bozukluğu
  6. Huzursuzluk
  7. Gerginlik

PMS Nedenleri Nelerdir?

PMS'nin nedenlerine yönelik bazı teoriler mevcuttur. PMS'li kadınlarda magnezyum eksikliği veya kalsiyum fazlalığının, bu şikayetleri yarattığı öne sürülmektedir. PMS'nin bir diğer nedeni ise, stres hormonlarıdır. Bu hormonların fazla olması, şikayetlerin daha yoğun yaşanmasını tetikleyebilir. PMS'de vücutta salgılanan hemen hemen tüm hormonlar suçlansa da, kanıtlanmış bir neden hala bulunamamıştır.

adet

PMS Kimlerde Görülür?

PMS, dünyanın hemen her yerinde rastlanabilecek bir durumdur. Yaş arttıkça şikayetlerin şiddetinin azaldığı, fakat çocuk sayısıyla birlikte şiddetin arttığı düşünülmektedir. Annesinde PMS olan kadınlarda, bu şikayetlere daha sık rastlanabilir. PMS, bazı hastalıkların şiddetini artırabilir. Migreni olan kadınlarda, atakların çoğu adet öncesi dönemde görülür. Astımı olan kişilerde, bu dönemde ataklar daha sık görülür. Bu dönemde yeme bozuklukları, diğer bireylerle tartışma ve ergenlik çağındaki kızlarda intihara eğilim artabilir.

PMS Nasıl Tedavi Edilir?

PMS'in nedeni bilinmediği için, tedavide kişiye göre farklı yöntemler denenebilir. 

  1. Diyet: Az az ve sık sık yemek yemenin, PMS şikayetlerini azalttığı yönünde bazı raporlar mevcuttur. Adet öncesi dönemde taze meyve ve sebze tüketilmesi, donmuş yağlardan uzak durulması, kafein ve alkol tüketiminin sınırlandırılması da, şikayetlerinizi azaltabilir.
  2. Kalsiyum ve Magnezyum: Günde 1200 mg kalsiyum alımının, 3 ayın sonunda şikayetleri önemli ölçüde azalttığını bildiren bir çalışma vardır. Bazı kadınlarda ise magnezyum desteğinden yardım alınabilir. Bu yüzden mutlaka uzman kontrolünde vitamin desteği sağlanabilir.
  3. Egzersiz: Bir çalışmada egzersiz yapmayan kadınlarda, PMS'ye daha sık rastlandığı bulunmuştur. Bu yüzden her gün 30 dakikalık yürüyüş yapmak, şikayetlerinizi hafifletebilir.

Önemli Not: Siz de adet öncesi gerginlik sendromu yaşıyor, adet döneminden önce şiddetli semptomlar gösteriyorsanız, en yakın zamanda bir uzman doktora başvurmanız önerilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Adet dönemi egzersizleri
  2. Adet düzensizliğine ne iyi gelir?
  3. Adet sancılarına iyi gelen bitki çayları
  4. Adet söktürücü besinler
  5. Regl döneminde ağrı kesici içmek zararlı mı?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo