ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ TÜRKİYE TURU GÜNEYDOĞU ANADOLU YEMEKLERİ ALİ NAZİK / GAZİANTEP

Ali Nazik / Gaziantep

Kaç
Kişilik

2 kişilik

Hazırlama
Süresi

-

Pişirme
Süresi

-

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Ali Nazik / Gaziantep tarifi için malzemeler

  • 1 kg patlıcan
  • 4 diş sarımsak
  • 50 ml süzme yoğurt
  • 30 g Bizim Yağ
  • 900 g orta yağlı kıyma
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 sivri biber
  • 1 kırmızı kapya biberi
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber

Ali Nazik / Gaziantep Nasıl Yapılır

Adım Adım Ali Nazik Yapımı:

Patlıcan ve et ile hazırlanan Ali Nazik, Gaziantep yöresinin en sevilen tariflerinden biridir. Hakkında birçok rivayet bulunan Ali Nazik yemeğinin kökeni, Osmanlı'ya kadar dayanır. Protein ve lif bakımından zengin olduğu için, kas gelişimini destekler. Yörelere göre değişiklik gösteren bu yemek, kıyma yerine farklı et çeşitleri ile hazırlanabilir. Pişirme önerileri ve püf noktalarıyla Ali Nazik nasıl yapılır gelin birlikte görelim:

  • Öncelikle patlıcanları yıkayın ve üst kısımlarını çatalla delip fırında ya da ocakta közleyin.
  • Közlenen patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra, ince ince doğrayın ve bir servis tabağına alın.
  • Sarımsakları ezip süzme yoğurdun içine ekleyin. Bizim Yağı bir sos tenceresinde eritin.
  • Kıyma, salça ve önceden doğradığınız biberleri ekleyin. Kıymanın rengi dönene kadar iyice kavurun. Tuz ve baharatlarla tatlandırın
  • Bir servis tabağına sırasıyla közleyip doğradığınız patlıcan, sarımsaklı yoğurt ve kıymalı harçtan koyup sıcak servis yapın.

Pişirme ve Servis Önerileri

  • Pişirme esnasında ocağınızın kısık ateşte olduğundan emin olun. Suyunu çekebilmesi için bir kaç dakika kapağı kapatarak bekleyin.
  • Servis tabağına ilk olarak patlıcanlı yoğurt karışımını dökün. Orta kısmını çukur şeklinde açın. Etleri ise bu çukurun içerisine ilave edin.
  • Üzerine tereyağı ve toz biberden bir sos hazırlayabilirsiniz. Bu sosu etlerin üzerine dökerek daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Üst kısmına ufak maydanozlar ekleyerek görünümünü de güzelleştirebilirsiniz.
  • Ana yemek olarak sunulan Ali Nazik tarifini, pirinç pilavı ve muhammara ile birlikte servis edebilirsiniz.

Ali Nazik Yemeğinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Közleme işleminden sonra patlıcanları sıcakken bir kap içine alın ve kabın kapağını kapatın. Bu sayede kabuklarını daha kolay soyabilirsiniz.
  • Kıyma yerine farklı bir et kullanacaksanız, pişirme işlemini kısık ateşte ağır ağır yapın.
  • Patlıcanlı yoğurdun üzerine etleri eklerken ılık olmasına dikkat edin. Çok sıcak etler, yoğurdun tadını bozacak ve sulanmasına neden olacaktır.
  • Yemeğiniz hazır hale geldiğinde üzerine bir parça tereyağı eklemeniz lezzetini arttıracaktır.

1 Porsiyon Ali Nazik Kaç Kaloridir?

  • 100 gramlık Ali Nazik yemeği, yaklaşık 95 kaloridir. 1 porsiyon Ali Nazik ise, ortalama 405 kaloridir. 

    Siz de eski zamanlardan günümüze kadar ulaşan yöresel yemekleri keşfedebilir, sofralarınızda yeni tatlara yer verebilirsiniz.
Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.