Çilek Reçeli
04 Eylül 2024

Baharın en lezzetli habercilerinden biri olan çilek; hem kokusu, hem de tadıyla en sevilen meyvelerden biridir. Tatlıların içerisinde sık sık yer verilen bu meyve, reçel ve içecek yapımında da kullanılır. Sevimli görüntüsü ile insana mutluluk veren çilek, antioksidan özelliği sayesinde vücudun toksinlerden arınmasını sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirirken kanı temizler. Aynı zamanda sakinleştirici etkisiyle stres ve uykusuzluk gibi problemlerin giderilmesinde etkilidir. Faydaları saymakla bitmeyen çileği bu kez reçel yapımında kullanıyoruz. Kahvaltı sofralarını güzelleştirecek nefis mi nefis bir tarifimiz var. Peki, çilek reçeli nasıl yapılır? Adım adım anlatımı ve püf noktalarıyla gelin ev yapımı çilek reçeli tarifine birlikte göz atalım.

Yapım aşamasında merak ettiğiniz tüyolara, çilek reçelinin püf noktalarından ulaşabilirsiniz.

1 Kase Çilek Reçeli Kaç Kalori?

  • 1 tatlı kaşığı çilek reçeli 10, bir porsiyonu ise yalnızca 105 kaloridir. Şeker hastalarının ölçülü bir şekilde tüketmesi önerilir.

Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır?

Mayıs, Haziran aylarında sık sık yapılan çilek reçeli, bir gece şekerle birlikte bekletilir. Çilek reçeli tencereye alındıktan sonra, maksimum 25 dakika kaynatılmalıdır. Ancak bu oran reçelin ölçüsüne göre değişebilir. Bu yüzden kıvamını anlamak için, kontrol edilmelidir. Eğer reçeliniz çok sulu kalırsa, birkaç dakika daha pişirerek yoğunlaşmasını sağlayabilirsiniz.

Çilek Reçeli Yaparken İçine Su Konur Mu?

Çilek reçelinin sulu bir kıvam alması için, bir gece önceden temizlenmiş çilekler tencereye alınır. Üzerine toz şeker eklenir ve kapağı kapatılarak bu şekilde bir gece bekletilir. Ertesi gün çilek reçeli suyunu salmış olur ve hiç su eklemeden pişirilir. Ancak bazı durumlarda çileğin suyu yeterli değilse, üzerine su eklenmesi gerekebilir. Ancak eklenecek su miktarı 1 su bardağını geçmemelidir.

Çilek Reçeli Nasıl Saklanır?

Çilek reçeli, doğru koşullarda saklandığı takdirde oldukça uzun bir kullanım ömrüne sahiptir. Henüz sıcak haldeyken steril cam kavanozlara doldurulmalı, kavanozların hava almayacak şekilde kapatılması ve ters çevrilmesi gereklidir. Bu sayede vakumlama işlemi yapılır. Çilek reçeli, güneş ışığı almadan serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanmalıdır. Mutfak dolabı içleri, buzdolabı ve kiler, çilek reçelini saklamak için oldukça uygundur. 

Çilek Reçelinin Kararmaması İçin Ne Yapmamız Gerekir?

Öncelikle çilek reçelini kaynatacağınız tencere derin ve geniş olmalıdır. Pişirme esnasında tencere kapağını kapatmamak, reçeli taze ve olgun meyvelerle hazırlamak ve pişirme esnasında metal kaşık değdirmemek çok önemlidir. Bu sayede reçeliniz kararmayacaktır.

Çilek Reçelinin Parlak Olması İçin Ne Yapmalı?

Çilek reçelinin parlak ve hoş bir renge sahip olması için, pişirme esnasında tencerede oluşan köpükleri mutlaka kevgir yardımıyla temizleyin. Tüm köpükleri aldıktan sonra, pişirme işleminin bitmesine yakın 1 çay kaşığı tereyağı eklemek, hem çilek reçelinin parlamasına, hem de uzun ömürlü olmasına yardımcı olur. 

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 4 Kişi Kaydetti
Çilek Reçeli için

Malzemeler

  • 1 kg çilek
  • 1 kg toz şeker
  • Yarım limonun suyu veya 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
Çilek Reçeli

Nasıl Yapılır

  1. İlk olarak çileklerin saplarını kesin. Derin bir kaseye çilekleri alıp üzerine toz şekeri serpin. En az 5-6 saat veya 1 gece buzdolabında bekletin.
  2. Ardından toz şekerli çileği tencereye alın. Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ateşi kısın içerisine tereyağı ekleyin ve 30- 35 dakika pişirin.
  3. Üzerine limon suyunu veya limon tuzu ilave edin. 2-3 dakika daha kaynadıktan sonra reçeli kavanozlara paylaştırın.
  4. Soğuduktan sonra kapağını sıkıca kapatıp güneş görmeyen bir yerde muhafaza edin. Şimdiden afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Çilek reçelini pankek ya da kreplerinizin üzerine sürerek servis edebilirsiniz.
  • Pastalarınızın ve turtalarınızın üzerine aynı zamanda dondurmalarınızın üstüne servis edeilirsiniz.
Püf Noktası
  • Reçel yapımında kullanacağınız çileklerin kokulu ve minik olmasına özen gösterin.
  • Çilek ve şekeri bir gece tencerede bekletmek, reçelin daha özlü olmasını sağlar.
  • Reçelin ileride şekerlenmesini önlemek için, pişirme esnasında üstünde oluşan köpükleri mutlaka alın.
  • Reçel kaynamaya başladığında içerisine bir tatlı kaşığı tereyağı atmak, daha az köpüklenmesini sağlayacaktır.
  • Tarifte kullanacağınız çileklerin tadına mutlaka bakın. Buna göre şekeri daha iyi ayarlayabilirsiniz.
  • Reçelinizi daha koyu kıvamlı isterseniz kısık ateşte kaynama süresini biraz daha uzatabilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo