Çilek Reçeli Yapmak İçin Bilmeniz Gereken 5 Püf Noktası

Çilek reçeli yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Yaz aylarının vazgeçilmezi olan nefis kıvamıyla çilek reçeli yapmak için bilmeniz gereken 5 püf noktası:
Çilek Reçeli Yapmak İçin Bilmeniz Gereken 5 Püf Noktası
04 Haziran 2024, 15:38

Mis gibi kokusuyla yazın heyecanla beklediğimiz çilekler tezgahlardaki yerini almaya başladı. Hem sade bir şekilde tüketilen, hem reçel haline getirilip kahvaltı sofralarını güzelleştiren çileklerin mevsimi kısa olduğu için, onları en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Yaz kış demeden her mevsim tüketebileceğiniz çilek reçeli, bazı püf noktalarına dikkat ettiğiniz takdirde çok kısa sürede hazırlanır. Çileklerinizi hazır ettiyseniz, gelin çilek reçeli için en önemli püf noktalarına göz atalım.

Püf noktalarına geçmeden önce, çilek reçeli tarifine göz atmayı unutmayın.

Çilek Reçelinin Püf Noktaları

  1. Çilek seçimi

çilek

Mis gibi kokusuyla iştahınızı açacak bir çilek reçeli için, ilk adım çilek seçiminden başlıyor. Çilekler ne kadar taze ve doğalsa, o kadar az şeker kullanmanız gerekir. Mümkün olduğunca minik boyutlardaki çilekleri tercih edin. Reçel yapmaya başlamadan önce mutlaka tadına bakın. Bu sayede şeker oranını daha iyi bir şekilde ayarlayabilirsiniz. Ayrıca çileklerin çürük veya küflü olmamasına ve saplarını temizlemeye de dikkat edin. 

  1. Şeker oranı

toz şeker

Çilek reçeli için ideal oran, 1'e 3'tür. Yani 1 kg çilek için, 3 su bardağı toz şeker kullanılır. Ancak daha önce söylediğimiz gibi, çileklerin tadına bakmanız gerekir. Eğer çilekler çok tatlıysa, şeker miktarını azaltabilirsiniz. Bu aşamada en önemli püf noktası ise, çilekleri temizledikten sonra üzerine şekeri ilave edip 1 gece dinlendirmek. Bu sayede kıvamını daha iyi bir şekilde tutturabilirsiniz. 

  1. Köpükleri unutmayın

tencerede pişen çilek reçeli

Çilek ve şekerlerin üzerine suyu ilave ettikten sonra, karıştırarak kaynatmaya başlayın. Reçel kaynamaya başladıkça üzerinde köpük birikir. Bu köpükleri kaşık yardımıyla alın ve atın. Bu sayede pürüzsüz kıvamda çilek reçeli hazırlayabilirsiniz. 

  1. Limon suyu

limon suyu

Çilek reçelinin en önemli püf noktalarından biri de, limon suyu veya limon tuzu kullanmaktır. Reçelin kıvamı koyulaşmaya başladığında isteğe göre limon suyu veya limon tuzu ekleyerek kıvamını koyulaştırın. Ayrıca ocaktan almadan hemen önce, içerisine 1 çay kaşığı tereyağı ekleyin. Bu sayede daha canlı bir renk elde edebilir ve çilek reçelini uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

  1. Doğru bir şekilde saklayın

çilek reçeli

Çilek reçeli tam istediğiniz kıvama geldiğinde ocağın altını kapatın ve tencereyi bir kenara alın. Önceden sterilize ettiğiniz cam kavanozların içerisine, hazırladığınız reçelleri dökün. Reçel soğumadan, yani hala sıcakken kavanozlara paylaştırın. Oda sıcaklığ��nda ılımasını bekleyin. Reçel ılıdığında, kapaklarını sıkıca kapatın ve kavanozları ters çevirin. Tamamen soğuyana kadar bu şekilde bekletin. Bu işlem, reçelin vakumlanmasını ve hava almadan uzun süre saklanmasını sağlar. Hazırladığınız çilek reçelini serin ve karanlık bir kilerde veya buzdolabında saklayabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Süt reçelinin püf noktaları nelerdir?
  2. Ahududu reçelinin püf noktaları nelerdir?
  3. Şeftali reçelinin püf noktaları nelerdir?
  4. Reçel nasıl saklanır?
  5. Böğürtlen reçelinin püf noktaları nelerdir?
  6. Değişik reçel tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo