Çerkez Tavuğu

Çerkez Tavuğu
28 Temmuz 2021

Çerkezlere ait olan Çerkez tavuğu, özellikle Kafkasya ve Gürcistan'da sık sık tüketilir. Türkiye'de ise Karadeniz Bölgesi ile özdeşleştirilmiştir. Genellikle yemeklerin yanında meze olarak sunulan bu besin, protein bakımından oldukça zengindir. İsmini Osmanlı döneminde cariyelerden almıştır. Mineral bakımından zengin olmasının yanı sıra zihinsel gelişimi de destekler. Çerkez tavuğu unlu ve cevizli olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilir. Cevizli çerkez tavuğu tavuk, yağ, sarımsak, baharat ve yoğurt ile hazırlanır. Çerkez tavuğu nasıl yapılır diye merak edenler için, aslında oldukça kolay bir şekilde yapıldığını söyleyebiliriz. Hazırlaması 20, pişirmesi ise ortalama 30 dakikadır. Bazı yörelerde 'çerkes tavuğu' ismiyle de bilinir. Çerkez tavuğu malzemeleri nelerdir? Hazırsanız, nefis çerkez tavuğu yapımı için malzeme listesine geçebiliriz.

Yemeklerin yanında sunabileceğiniz meze tarifleri arıyorsanız, kabak çiçeği dolması, fava ve piyaz tarifini deneyebilirsiniz.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 5 Kişi Kaydetti
Çerkez Tavuğu için

Malzemeler

  • 1 adet bütün tavuk
  • 2 dilim bayat ekmek içi
  • 3 diş sarmısak
  • 1.5 su bardağı ceviz içi
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Karabiber
  • Toz kişniş

Sos için

  • Yarım tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
Çerkez Tavuğu

Nasıl Yapılır

  1. İlk olarak soğanı soyup dörde bölün ve havucu soyup dilimleyin.
  2. Tavuk eti, soğan, havuç, karanfil ve maydanozu tencereye alıp az suyla tavuk etleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Ilındıktan sonra tavuk etlerini çok ince didikleyin.
  3. Ekmek içlerini ufalayın. Sarımsakları soyup ezin. Ekmek içleri, tavuk suyu, pul biber, karabiber, sarımsak ve ayçiçeği yağını robota alıp karıştırın.
  4. Ceviz içlerini ilave edip pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar karıştırmaya devam edin.
  5. Ardından tavuk parçalarını bir kaba alıp taratoru ilave edin. Sosla tavuğu iyice karıştırın. Servis tabağına alıp üzerine zeytinyağını gezdirerek dökün.
  6. Üst kısmına pul biber serpin ve ince ince kıyılmış maydanozla süsleyin.
  7. Çerkez tavuğunu, sebzeli bulgur pilavı ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Çerkez Tavuğunun Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Çerkez tavuğunun en önemli püf noktası; cevizin yağını çıkartarak kullanmaktır. Bunun için 1 su bardağı cevizi, 1 tatlı kaşığı pul biberle birlikte et makinesinden geçirin. Ardından karışımı tülbente koyun ve elinizle sıkarak sosunu çıkartın. Bu sosu, çerkez tavuğunun üzerinde gezdirin.
  2. Kullanacağınız malzemelerin olgun ve taze olmasına özen gösterin.
  3. Tavuğu haşlarken et suyu veya tavuk bulyon ile lezzetini arttırabilirsiniz.
  4. Tarifteki ekmek içlerinin hafif bayat olmasına dikkat edin. Bu sayede ufalama işlemini daha kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
  5. Haşlama işleminin ardından tavukları soğuk su ile durulayın ve süzün. Böylece tavukları didikleyebilirsiniz.
  6. Hazırladığınız çerkez tavuğunu kapalı kaplarda serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.

1 Porsiyon Çerkez Tavuğu Kaç Kaloridir?

Standart malzemelerle hazırlanan çerkez tavuğunun bir porsiyonu, yaklaşık 105 kaloridir. Demir ve çinko değeri yüksek olan bu besini diyet listelerine ekleyebilirsiniz. 

Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo