Patlıcanla Yapılabilecek 10 Tarif

Patlıcan, Türk mutfağında yüzyıllardır yerini koruyan ve hemen her sofrada kendine yer bulan çok yönlü bir sebzedir. Közlenerek meze olur, kızartılarak ana yemeğe dönüşür, fırınlandığında ise hafif ve doyurucu bir seçenek sunar. Hem etli hem zeytinyağlı yemeklerde kullanabileceğiniz patlıcanla, geleneksel tariflerden modern dokunuşlara kadar uzanan birbirinden lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz. İşte patlıcanla yapılabilecek 10 tarif...
Patlıcanla Yapılabilecek 10 Tarif
10 Temmuz 2025, 13:16

Patlıcan, Türk mutfağında adeta bir başrol oyuncusudur. Renginden dokusuna, közlenmiş kokusundan damakta bıraktığı hafif isli aromaya kadar her yönüyle dikkat çeker. Özellikle yaz aylarında tazeliğiyle ön plana çıkan patlıcan, fırında, ocakta, mangalda ya da közde pişirilerek her öğüne uyum sağlayabilir. Kızartmasıyla sofralara keyif katar, zeytinyağlısıyla serinlik verir, etli tariflerle ise doyurucu bir ana yemeğe dönüşür. İşte patlıcanla yapılabilecek 10 tarif...

  1. İmam Bayıldı

İmam Bayıldı

Malzemeler

  1. 8 orta boy patlıcan
  2. 4 soğan
  3. 12 diş sarımsak
  4. 3 domates
  5. 4 yeşil biber
  6. 95 ml zeytinyağı
  7. Tuz
  8. Karabiber
  9. 2 küp şeker
  10. 2 su bardağı sıcak su

Domates Sosu İçin:

  1. 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  2. Yarım su bardağı rendelenmiş domates
  3. 1 tatlı kaşığı domates salçası

Kızartmak İçin:

  1. Ayçiçek yağı

Üstü İçin:

  1. Maydanoz yaprakları

Yapılışı:
Soğan, sarımsak, domates ve biberi doğrayıp zeytinyağında tuzla kavurun. Sarımsak, domates, biber, şeker ve karabiber ekleyip 10 dakika pişirin. Patlıcanları ayçiçek yağında hafif kızartıp kağıt havluya alın. Patlıcanların ortasını açıp soğanlı karışımı doldurun, tencereye dizin ve sıcak suyu ekleyin. Kapağı kapalı kısık ateşte 20 dakika pişirin. Sos için zeytinyağında rendelenmiş domates ve salçayı kaynatın. Sosu servis tabağına dökün, patlıcanları üzerine yerleştirin, maydanozla süsleyip soğuk servis yapın.

  1. Karnıyarık

Karnıyarık

Malzemeler

  1. 4 kemer patlıcan
  2. 200 gr kıyma
  3. 2 diş sarımsak
  4. 1 soğan
  5. 2 çarliston biber
  6. 1 kırmızı biber
  7. 1 domates
  8. 1 yemek kaşığı domates salçası
  9. Yarım kahve fincanı rendelenmiş kaşar peyniri
  10. 1.5 su bardağı su
  11. Tuz
  12. Karabiber

Kızartmak İçin:

  1. Ayçiçeği yağı

Üzeri İçin:

  1. Domates
  2. Biber

Yapılışı:
Patlıcanları alacalı soyup ortasını çizip tuzlayın, 10 dakika bekletip kurulayın ve kızgın yağda kızartın. Soğan ve sarımsağı kavurup kıyma, biber, salça, domates ve suyu ekleyin. Tuz, karabiberle tatlandırıp 15-20 dakika pişirin. Suyunu süzüp kaşar peynirini ekleyin. Patlıcanların içine kıymalı harcı doldurup fırın kabına dizin. Üzerine domates ve biber koyup kıyma suyundan gezdirin. 10 dakika pişirip sıcak servis yapın.

  1. Patlıcan Musakka

Patlıcan Musakka

Malzemeler

  1. 4 tane orta boy çekirdeksiz patlıcan
  2. 1 tane orta boy soğan (isteğe bağlı büyük boyda olabilir)
  3. 300 gr az yağlı kıyma
  4. 3 tane yeşil köy biberi (çarliston biber de olur)
  5. 1 tane büyük boy domates
  6. 2 diş sarımsak
  7. 1 yemek kaşığı salça
  8. 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  9. Tuz
  10. Karabiber
  11. Kimyon
  12. Pulbiber
  13. Sıcak su

Patlıcanları Kızartmak İçin:

  1. ½ su bardağı sıvı yağ

Yapılışı:
Patlıcanları soyup halka doğrayın, tuzlu suda 30 dakika bekletip kurulayın, kızgın yağda kızartın. Kıymayı kavurun, zeytinyağı, soğan, biber, sarımsak, salça ve domates ekleyip pişirin. Üzerine sıcak su ilave edip baharatları ekleyip birkaç dakika pişirin. Tencereye önce patlıcanları, üzerine kıymalı karışımı yayın. Üzerine sıcak su ekleyip kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. Dinlendirip servis yapın.

  1. Hünkar Beğendi

Hünkar Beğendi

Malzemeler

Etli Kısmı İçin:

  1. 4 dolu yemek kaşığı (100 ml) yağ
  2. 2 adet soğan
  3. 1 kg kemiksiz kuşbaşı doğranmış kuzu but eti
  4. 2 diş sarımsak
  5. 1 adet dolmalık biber
  6. 2 adet domates
  7. 1 tatlı kaşığı domates salçası
  8. 3 tutam tuz
  9. 1 tutam karabiber
  10. 3 bardak su

Beğendi Kısmı İçin:

  1. 1 çay bardağı (100 ml) yağ
  2. 3 yemek kaşığı tepeleme un
  3. 1,5 kg bostan patlıcanı
  4. 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
  5. 1 tutam tuz
  6. 1 tutam rende muskat
  7. 2,5 bardak ılık süt

Yapılışı:
Soğanı yağda kavurup kuşbaşı eti ekleyin, suyunu çekene kadar pişirin. Sarımsak, biber, kabukları soyulmuş domates, salça, tuz, karabiber ve suyu ekleyip 1 saat kısık ateşte pişirin. Beğendi için yağı ve unu kavurun. Patlıcanları közleyip kabuklarını soyun, unlu karışıma ekleyin ve karıştırarak pişirin. Kaşar, tuz, muskat ve sütü ekleyip 2 dakika daha pişirin. Servis tabağına beğendiyi yayın, üzerine eti yerleştirip servis yapın.

  1. Patlıcanlı Börek

Malzemeler

  1. 1 çay bardağı süt
  2. 2 yumurta
  3. 1 çay bardağı zeytinyağı
  4. Yarım demet maydanoz
  5. 1 közlenmiş patlıcan
  6. 1 çay bardağı doğal maden suyu
  7. 3 yufka
  8. 1 su bardağı rendelenmiş kaşar

Yapılışı:
Süt, yumurta ve zeytinyağını çırpın. Maydanoz, közlenmiş patlıcan ve maden suyunu ekleyip karıştırın. Yufkaları parçalayarak karışıma ilave edin. Harcı yağlanmış fırın kabına dökün, üzerini kaşar peyniri ile kaplayın. 190°C’de üzeri kızarana kadar pişirin. Dilimleyip servis yapın.

  1. Şakşuka

Şakşuka

Malzemeler

  1. 2 adet patlıcan
  2. 3 adet patates
  3. 1 adet kabak
  4. 2 adet yeşil biber
  5. 3 diş sarımsak
  6. 3 adet domates
  7. 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  8. 1 çay kaşığı tuz
  9. 1 tutam şeker

Kızartmak İçin:

  1. Ayçiçek yağı

Yapılışı:
Sebzeleri yıkayıp küp doğrayın. Patlıcan ve patatesleri tuzlu suda bekletip kurulayın. Kabak ve biberleri doğrayın. Sıvı yağda önce kabak ve biberleri, sonra patates ve patlıcanları kızartın. Fazla yağı çekmesi için kağıt havluya alın. Sos için zeytinyağında sarımsak kavurun, domates ve baharatları ekleyip birkaç dakika kaynatın. Kızartılan sebzeleri sosla karıştırıp servis yapın.

  1. Patlıcan Kebap

Patlıcan Kebap

Malzemeler

  1. 200 gram dinlendirilmiş yağlı kuzu eti
  2. 2 adet kemer patlıcan
  3. 1,5 çay kaşığı tuz
  4. Yarım kuru soğan
  5. 1 adet domates
  6. 3 adet köy biberi
  7. 1,5 santimetre eninde kebap şişleri

Yapılışı:
Patlıcanları 4 eşit parçaya bölün. Kuzu etini tuzla karıştırıp kıyma haline getirin. Kıyma ve patlıcanları sıra ile kebap şişine geçirin. Şişleri dışı koyu kahverengiye dönene kadar pişirin. Közlenmiş domates, köy biberi ve kuru soğan ile servis yapın.

  1. Babagannuş

Babagannuş

Malzemeler

  1. 1.5 kg kemer patlıcanı
  2. Yarım limonun suyu
  3. 250 gr çarliston biber
  4. 300 gr süzme yoğurt
  5. 4 diş sarımsak
  6. Yarım demet maydanoz
  7. 100 gr tereyağı
  8. 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  9. 3 domates
  10. Tuz

Yapılışı:
Patlıcan, domates ve biberleri közleyip soğuyunca patlıcanların kabuğunu soyup doğrayın. Limon suyu ve tuzla karıştırın. Domates ve biberleri küçük doğrayıp ekleyin. Sarımsakları ezip yoğurda karıştırın, patlıcan karışımına ilave edin. Tereyağında pul biberi kavurup üzerine dökün. Maydanozla süsleyip servis yapın.

  1. Patlıcanlı Makarna

Patlıcanlı Makarna

Malzemeler

  1. 1 paket domatesli burgu makarna
  2. 2 patlıcan
  3. 6 konserve koçan mısır
  4. 1 çay bardağı kapari
  5. 4 çorba kaşığı zeytinyağı
  6. Birkaç fesleğen yaprağı
  7. Tuz

Yapılışı:
Patlıcanları ince halka doğrayıp tuzlu suda 10 dakika bekletin, sonra kızartın ve kağıt havluya alın. Makarnayı haşlayıp süzün. Patlıcan, mısır, kapari ve fesleğeni makarnaya ekleyip karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırıp sıcak servis yapın.

  1. Patlıcanlı Yeşil Mercimek Salatası

Patlıcanlı Yeşil Mercimek Salatası

Malzemeler

  1. 2 adet orta boy patlıcan
  2. 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  3. Yarım su bardağı ayıklanmış nar taneleri
  4. 2–3 yemek kaşığı zeytinyağı
  5. 1 avuç taze nane
  6. 1 tatlı kaşığı sumak
  7. Yarım çay kaşığı karabiber
  8. Tuz
  9. 1 adet limonun suyu

Yapılışı:
Patlıcanları tuzlu suda 15-20 dakika bekletip kurulayın, zeytinyağı, tuz ve karabiber sürüp ızgarada pişirin. Haşlanmış mercimeği nane, sumak, limon suyu, tuz ve zeytinyağıyla karıştırın. Nar tanelerini ekleyip nazikçe harmanlayın. Patlıcanların üzerine mercimekli karışımı dökün ve servis yapın.

Şunlara da göz atın:

  1. 8 Dakikada 8 Patlıcanlı Tarif
  2. Patlıcan Lazanyası Yapmanın Püf Noktaları
  3. Közlenmiş Patlıcan Salatası Yapmanın Püf Noktaları
  4. Patlıcan Pişirirken Bilmeniz Gereken 9 Püf Noktası
  5. Patlıcanlı Salata Tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo