Patlıcan, Türk mutfağında adeta bir başrol oyuncusudur. Renginden dokusuna, közlenmiş kokusundan damakta bıraktığı hafif isli aromaya kadar her yönüyle dikkat çeker. Özellikle yaz aylarında tazeliğiyle ön plana çıkan patlıcan, fırında, ocakta, mangalda ya da közde pişirilerek her öğüne uyum sağlayabilir. Kızartmasıyla sofralara keyif katar, zeytinyağlısıyla serinlik verir, etli tariflerle ise doyurucu bir ana yemeğe dönüşür. İşte patlıcanla yapılabilecek 10 tarif...
Malzemeler
Domates Sosu İçin:
Kızartmak İçin:
Üstü İçin:
Yapılışı:
Soğan, sarımsak, domates ve biberi doğrayıp zeytinyağında tuzla kavurun. Sarımsak, domates, biber, şeker ve karabiber ekleyip 10 dakika pişirin. Patlıcanları ayçiçek yağında hafif kızartıp kağıt havluya alın. Patlıcanların ortasını açıp soğanlı karışımı doldurun, tencereye dizin ve sıcak suyu ekleyin. Kapağı kapalı kısık ateşte 20 dakika pişirin. Sos için zeytinyağında rendelenmiş domates ve salçayı kaynatın. Sosu servis tabağına dökün, patlıcanları üzerine yerleştirin, maydanozla süsleyip soğuk servis yapın.
Malzemeler
Kızartmak İçin:
Üzeri İçin:
Yapılışı:
Patlıcanları alacalı soyup ortasını çizip tuzlayın, 10 dakika bekletip kurulayın ve kızgın yağda kızartın. Soğan ve sarımsağı kavurup kıyma, biber, salça, domates ve suyu ekleyin. Tuz, karabiberle tatlandırıp 15-20 dakika pişirin. Suyunu süzüp kaşar peynirini ekleyin. Patlıcanların içine kıymalı harcı doldurup fırın kabına dizin. Üzerine domates ve biber koyup kıyma suyundan gezdirin. 10 dakika pişirip sıcak servis yapın.
Malzemeler
Patlıcanları Kızartmak İçin:
Yapılışı:
Patlıcanları soyup halka doğrayın, tuzlu suda 30 dakika bekletip kurulayın, kızgın yağda kızartın. Kıymayı kavurun, zeytinyağı, soğan, biber, sarımsak, salça ve domates ekleyip pişirin. Üzerine sıcak su ilave edip baharatları ekleyip birkaç dakika pişirin. Tencereye önce patlıcanları, üzerine kıymalı karışımı yayın. Üzerine sıcak su ekleyip kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. Dinlendirip servis yapın.
Malzemeler
Etli Kısmı İçin:
Beğendi Kısmı İçin:
Yapılışı:
Soğanı yağda kavurup kuşbaşı eti ekleyin, suyunu çekene kadar pişirin. Sarımsak, biber, kabukları soyulmuş domates, salça, tuz, karabiber ve suyu ekleyip 1 saat kısık ateşte pişirin. Beğendi için yağı ve unu kavurun. Patlıcanları közleyip kabuklarını soyun, unlu karışıma ekleyin ve karıştırarak pişirin. Kaşar, tuz, muskat ve sütü ekleyip 2 dakika daha pişirin. Servis tabağına beğendiyi yayın, üzerine eti yerleştirip servis yapın.
Malzemeler
Yapılışı:
Süt, yumurta ve zeytinyağını çırpın. Maydanoz, közlenmiş patlıcan ve maden suyunu ekleyip karıştırın. Yufkaları parçalayarak karışıma ilave edin. Harcı yağlanmış fırın kabına dökün, üzerini kaşar peyniri ile kaplayın. 190°C’de üzeri kızarana kadar pişirin. Dilimleyip servis yapın.
Malzemeler
Kızartmak İçin:
Yapılışı:
Sebzeleri yıkayıp küp doğrayın. Patlıcan ve patatesleri tuzlu suda bekletip kurulayın. Kabak ve biberleri doğrayın. Sıvı yağda önce kabak ve biberleri, sonra patates ve patlıcanları kızartın. Fazla yağı çekmesi için kağıt havluya alın. Sos için zeytinyağında sarımsak kavurun, domates ve baharatları ekleyip birkaç dakika kaynatın. Kızartılan sebzeleri sosla karıştırıp servis yapın.
Malzemeler
Yapılışı:
Patlıcanları 4 eşit parçaya bölün. Kuzu etini tuzla karıştırıp kıyma haline getirin. Kıyma ve patlıcanları sıra ile kebap şişine geçirin. Şişleri dışı koyu kahverengiye dönene kadar pişirin. Közlenmiş domates, köy biberi ve kuru soğan ile servis yapın.
Malzemeler
Yapılışı:
Patlıcan, domates ve biberleri közleyip soğuyunca patlıcanların kabuğunu soyup doğrayın. Limon suyu ve tuzla karıştırın. Domates ve biberleri küçük doğrayıp ekleyin. Sarımsakları ezip yoğurda karıştırın, patlıcan karışımına ilave edin. Tereyağında pul biberi kavurup üzerine dökün. Maydanozla süsleyip servis yapın.
Malzemeler
Yapılışı:
Patlıcanları ince halka doğrayıp tuzlu suda 10 dakika bekletin, sonra kızartın ve kağıt havluya alın. Makarnayı haşlayıp süzün. Patlıcan, mısır, kapari ve fesleğeni makarnaya ekleyip karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırıp sıcak servis yapın.
Malzemeler
Yapılışı:
Patlıcanları tuzlu suda 15-20 dakika bekletip kurulayın, zeytinyağı, tuz ve karabiber sürüp ızgarada pişirin. Haşlanmış mercimeği nane, sumak, limon suyu, tuz ve zeytinyağıyla karıştırın. Nar tanelerini ekleyip nazikçe harmanlayın. Patlıcanların üzerine mercimekli karışımı dökün ve servis yapın.
Şunlara da göz atın: