ANASAYFA TARİFLER TAVUK YEMEKLERİ TAVUKLU SİRON

Tavuklu Siron

Tavuklu Siron

Gümüşhane mutfağıyla özdeşleşen siron, kurutulmuş yufkanın su ile açılmasıyla hazırlanır. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen siron, genellikle tavuklu versiyonu ile sunulur. Bir mantı çeşidi olarak da bilinen tavuklu siron, yufkanın rulo şeklinde sarılmasıyla hazırlanır. Özellikle Karadeniz'de sık sık tüketilen bir yemektir. Hazırlanan tavuklu siron, sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunulur. Malzemeler hazırsa, 2018 yılında coğrafi işaret alan tavuklu siron tarifi için detaylara geçebiliriz.

Alternatif olarak pelmeni, Sinop mantısı ve yağ mantısı tarifine de göz atın.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

25 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Tavuklu Siron Tarifi İçin malzemeler

  • 3 tane yufka
  • 1 tane tavuk göğsü
  • 3yemek kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı tavuk suyu
  • 2 bardak yoğurt
  • 2 diş sarımsak

Sos için:

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 adet domates, rendelenmiş 
  • 3 yemek kaşığı  zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı su 
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber 

Tavuklu Siron Nasıl Yapılır?

  • Yufkaları açarak iki uçtan rulo yapamaya başlayın. İki parmak kalınlığında yufkaları rulo halde kesin. 
  • Kestiğiniz yufkaları dik şekilde fırın tepsisine dizin. 
  • 180 derece fırında yufkalar renk alana kadar pişirin. 
  • Bu sırada tavuk göğsünü bir tencerede tuz ile birlikte haşlayın. 
  • Yufkaların üzerine haşlanan tavuğun suyu dökün ve yumuşatın. 
  • Tavuk göğsünü didikleyerek 1 yemek kaşığı yağda kavurun. 
  • Islanmış yufkaların üzerine tavukları koyun. 
  • Ayrı bir tavada sos için olan bütün malzemeleri karıştırarak pişirin. 
  • Yoğurt içine iki diş sarımsağı ezin ve karıştırın. 
  • Tavuğun üzerine yoğurt ve sos dökün. 
  • 2 yemek kaşığı yağı kızdırarak üzerine gezdirin. Afiyet olsun.

Tavuklu Siron Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Fırını önceden ısıtarak her tarafının eşit pişmesini sağlayabilirsiniz.
  • Tarifte kullanacağınız yufkaların günlük olmasına özen gösterin.
  • Eğer sironları tam kızarmadan fırından çıkarırsanız, yemek hamur gibi olacaktır.

1 Porsiyon Tavuklu Siron Kaç Kalori?

  • Tavuklu sironun bir porsiyonu, yaklaşık 390 kalori değerindedir. Bir porsiyon, 200 gram siron içermektedir.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!