ANASAYFA TARİFLER MANTI TARİFLERİ SİNOP MANTISI

Sinop Mantısı

Yöresel lezzetler arasında yer alan mantı, yörelere göre farklı versiyonlarla sunulabilir. Sinop mantısını, meşhur Kayseri mantısından ayıran en önemli özellik, yapımında ceviz kullanılmasıdır. İç harcı kıyma ve soğanla doldurulan bu mantı, haşlama usulüyle pişirilir. Daha sonra servis tabağına aktarılır. Sarımsaklı yoğurt ve ceviz eşliğinde servis edilir. Malzemeleriniz hazırsa, ev yapımı Sinop mantısı nasıl yapılır gelin birlikte görelim.

Alternatif olarak sosyete mantısı ve yağ mantısı tarifine de göz atın.

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

40 dakika

Pişirme
Süresi

40 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Sinop Mantısı Tarifi İçin malzemeler

Hamuru için

  • 2 yumurta
  • 2 su bardağı su
  • Aldığı kadar un

İç harcı için

  • 1 soğan
  • 400 g kıyma
  • 1 tatlı kaşığı karabiber

Haşlamak için

  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Su

Sosu için

  • 3 diş sarımsak
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 200 g tereyağı
  • 2 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi

Sinop Mantısı Nasıl Yapılır?

  • Hamur için gerekli olan tüm malzemeyi geniş bir kaba alarak yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örterek dinlenmeye bırakın.
  • İç harcını hazırlamak için, soğanı geniş bir kaba rendeleyin. Kıyma ve karabiber ekleyip karıştırın.
  • Dinlenen hamuru iki bezeye ayırın. Bezelerden bir tanesini unlayarak açın ve kare parçalar kesin.
  • Kare parçalara kıymalı harçtan yerleştirip hamurun iki çapraz köşesini içe ve dışa bükerek kapatın.
  • Tencerenin içine çok az zeytinyağı ve tuz ekleyin. Mantı hamurunu tencerede haşlayın.
  • Sosu için, ezdiğiniz sarımsakları yoğurda ekleyerek hafif çırpın. Pişen mantıları bir servis tabağına alın.
  • Üzerine tereyağında kavurduğunuz cevizleri ilave edin ve yoğurtla birlikte sunuma hazırlayın.
  • Sinop mantısını, kolay bir şekilde hazırlanan patates köftesi ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Sinop Mantısının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Mantı hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hamurun kıvamıdır. Hamurun kıvamı tutuncaya kadar yoğurma işlemine devam edin. Topaklanmalar olursa elinizi yumruk şekline getirin ve bu bölgelere bastırın.
  • İç harcı ilave etmeden önce soğuduğundan emin olun. Bu esnada hamuru dinlendirebilirsiniz.
  • Dilerseniz mantıları haşlarken tavuk suyu veya et suyu kullanabilirsiniz. Bu sayede aroması artacaktır.
  • Kaynama işleminde suyun taşmaması için, tencerenin kapağını aralık bırakacak şekilde kapatın.

1 Porsiyon Sinop Mantısı Kaç Kaloridir?

  • Besin değerleri bakımından zengin olan Sinop mantısının bir porsiyonu, yaklaşık 175 kaloridir.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!