Greyfurt Suyunun Faydaları Nelerdir?

Greyfurt suyu nasıl yapılır? Greyfurt suyunun faydaları nelerdir, neye iyi gelir? İşte, Uzm. Dyt. Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan greyfurt suyunun faydaları ve kalorisi:
Greyfurt Suyunun Faydaları Nelerdir?
06 Aralık 2021, 13:22

Greyfurt, sedef otugiller familyasından olan çok besleyici bir meyvedir. 'Altın top' olarak da bilinen bu meyve, turunçgillerin içinde yer alır. Greyfurt suyu ise, bu meyvenin sıkılmasıyla elde edilen bir içecektir. C vitamini bakımından zengin olan greyfurt suyu, tatlı-ekşi bir tada sahiptir. 

Greyfurt Suyunun Faydaları Nelerdir?

  1. Greyfurt suyu, birçok hastalık riskini azaltmaya ve ayrıca kilo vermeye yardımcı olur.
  2. Greyfurt suyunun damar sertleşmesiyle sonuçlanan plak oluşumunu azalttığını ve meme kanseri hücre çoğalmasını ve meme hücresi tümör oluşumunu engellediğini öne süren tıbbi araştırmalar mevcuttur.
  3. İştah açıcı özelliği vardır.
  4. Antioksidan ve antiseptik özellikleri gösterir. Bu sayede toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
  5. Kalbi kuvvetlendirici etkisiyle, kalp krizi riskini düşürür.
  6. Detoks olarak da tüketilebilir.
  7. Kan kolesterol düzeyini düşürür.
  8. Yatıştırıcı ve mide aktivitelerini düzenleyici etkileri de mevcuttur.
  9. Uzun yıllardır anoreksiya ve iyi huyla prostattaki aşırı büyüme ve bazı kanserlere karşı (meme, kolon, akciğer, prostat, deri ve boğaz) etkili olduğu düşünülmektedir.
  10. Soğuk algınlığına iyi gelir, bağışıklığı güçlendirir.
  11. İdrar yaparken hissedilen rahatsızlık veya ağrıları azaltır.
  12. Yüksek kolesterolü yaklaşık %25 oranında düşürür.
  13. Enfeksiyonların giderilmesine yardımcı olur.
  14. Uykusuzluğa iyi gelir.
  15. Maya, bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı etkilidir.
  16. Sinirlilik ve romatizma gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
  17. Cilt için de faydalıdır.

Greyfurt Suyu Kimler İçin Zararlı?

Greyfurt meyvesi veya suyu sağlıklı bir diyetin parçası olabilir ancak özellikle yüksek tansiyonunuz veya düzensiz/anormal kalp atışı varsa ilaçlarla etkileşime gireceğinden sizin için iyi değildir. Greyfurt suyu vücuttaki ilaç miktarını artırmaya veya azaltmaya ya da daha fazla yan etkiye sebep olabilir. Greyfurt suyu ayrıca kan şekerinizi meyvenin kendisinden daha fazla yükseltebilir. Bir meyve suyu tercih ederken taze sıkılmış veya şeker ilavesiz %100 soğuk sıkım olmasına ve günde 1 bardaktan az (180 ml) olmasına özen gösterin. Bir greyfurt severseniz, herhangi bir ilaç kullanmıyorsanız bu süper besleyici meyvenin faydalarını yemeklerden önce yiyerek veya içerek alabilirsiniz. Yemeklerden önce yarım greyfurt yemek veya suyunun içilmesi sizi doldurmaya yardımcı olabilir, böylece öğünlerde daha az kalori yer ve potansiyel olarak kilo verirsiniz.

Greyfurt Besin Değerleri

Greyfurtların kalorisi (1 ufak boy 52 kcal) düşüktür ve besin öğeleriyle doludur. Niasin (B3), askorbik asit (C vitamini), A vitamini, potasyum, fosfor, kalsiyum, karbonhidrat, protein, yağ, demir, sodyum, riboflavin (B2) ve tiamin (B1) sağlar.  

Greyfurt Suyu Günde Ne Kadar İçilmelidir?

Greyfurt, günde en fazla 1 adet tüketilmesi gereken bir meyvedir. Greyfurt suyu ise, yetişkinler tarafından günde 1 bardağı geçmeyecek şekilde içilmelidir. Aşırı tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Greyfurt Suyu Hangi İlaçlarla Alınmaz?

Greyfurt suyunda gıda-ilaç etkileşimi yaygındır. Lipid düşürücü ajanlar, kalsiyum kanal blokerleri, sitotoksik ilaçlar, antidepresanlar, antimalaryaller, erektil disfonksiyonda kullanılan ilaçlar ve daha birçok ilaçla potansiyel etkileşimleri vardır. Bunun dışında tansiyon ve kolesterol ilacı kullanan kişilerin, greyfut suyu tüketmesi önerilmemektedir.


Doktorunuza, eczacınıza veya diğer sağlık uzmanınıza, ilacınızı alırken greyfurt suyu içip içemeyeceğinizi sorun. Greyfurt suyunun ilacınızı etkileyip etkilemediğini öğrenmek için reçeteli ilacınızla birlikte gelen ilaç kılavuzunu veya hasta bilgi sayfasını okuyun. 


Şunlara da göz atın;

  1. Portakallı tatlı tarifleri
  2. Mandalinalı tarifler
  3. Nar suyu nasıl yapılır?
  4. Vişne suyu neye iyi gelir?
  5. Kekik suyunun faydaları nelerdir?
Kategoriler
Lezzet Logo