Selanik Mutfağı: Selanik Mutfağından En Lezzetli 9 Tarif

Selanik'te ne yenir ve ne içilir? Selanik'in yöresel yemekleri nelerdir? Yunanistan göçmenleri ve Batı Türklerinin çok iyi bildiği, birbirinden lezzetli 9 nefis Selanik yemeği
Selanik Mutfağı: Selanik Mutfağından En Lezzetli 9 Tarif
24 Nisan 2024, 17:39

Yunanistan'ın ikinci büyük kenti olan Selanik, Yunanistan Makedonyasının yönetim merkezidir. Aynı zamanda Yunanistan'ın kültür başkenti olan Selanik, ekonomik, ticari ve endüstriyel merkezdir. Çok sıcak ve soğukların görülmediği bu şehir, her mevsimde ziyaret edilebilir. Selanik yemekleri ise Batı Trakya'da sık sık tüketilir. Özellikle Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli yörelerinde rastlayabileceğiniz Selanik mutfak kültürü, Türk mutfağı ile benzerlikler gösterir. Selanik'te ne yenir, ne içilir diye merak edenler için, işte Selanik mutfağından 9 nefis yemek tarifi:

  1. Domates Dolması

domates dolması

Zeytinyağlı bir yemek türü olan domates dolması, domateslerin iç harç ile doldurulmasıyla hazırlanır. Toplamda 35-40 dakika içerisinde sofralardaki yerini alır. Hem Selanik, hem de Türk mutfağında tüketilen bir yemektir.

  1. Farfur

farfur

Yalnızca 4 malzeme ile hazırlanan farfur, bir makarna çeşididir. Yapımında domates sosu da kullanılır. İnce ince doğranan hamur, haşlandıktan sonra soslanarak servis edilir.

  1. Mafiş

mafiş

Küçük küçük doğranan ince hamurların kızartılmasıyla mafiş tatlısı yapılır. Mafiş, şerbetli bir tatlı çeşididir. Genellikle cips olarak da tüketilir.

  1. Patlıcan Pidesi

patlıcan pidesi

Bir tür hamur işi olan patlıcan pidesi, hem patlıcan, hem de kıymalı ile birlikte sunulur. Patlıcan pidesi, genellikle çay saatlerinde ikram edilir. İsteğe göre domates ve maydanoz ile birlikte sunulur.

  1. Yunan Salatası

yunan salatası

Sofralardan eksik olmayan yunan salatası, horiatiki ismiyle bilinir. Basit bir salata olarak görülen yunan salatasında sebzeler kalın bir şekilde doğranır ve zeytinyağlı sos ile zenginleştirilir. Özellikle et yemeklerinin yanında meze olarak sunulur.

  1. Selanik Gevreği

selanik gevreği

Selanik mutfağı denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri de gevrektir. Biscotti olarak da bilinen Selanik gevreği, iki kez pişirilir. İtalyan mutfağında da tüketilen bu besin, fındıklı, kuru meyveli, bademli çeşitleriyle sunulur.

  1. Paskalya Çöreği

paskalya çöreği

Selanik'te paskalya çöreğine coureki denilmektedir. Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan bu çörek, tatlı ve tuzlu olarak sunulabilir.

  1. Selanik Baklavası

selanik baklavası

Batı Trakya'lı göçmenler tarafından Trakya mutfağına taşınan Selanik baklavası, şerbetli bir tatlı türüdür. Selanik baklavasını farklı kılan ise yapımında zeytinyağı ve karanfil kullanılmasıdır.

  1. Selanik Tatlısı

selanik tatlısı

Göçmenler tarafından sık sık tüketilen Selanik tatlısı, hindistan cevizi ile hazırlanan bir kurabiye çeşididir. Aynı zamanda yapımında şerbette kullanılır.

Şunlara da göz atın;

  1. Dünyanın en meşhur tatlıları
  2. Osmanlı yemekleri
  3. Misafir için tuzlu ikramlıklar
  4. Damla sakızlı tatlılar
  5. Papatya çayı nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo