Tamanu Yağının Faydaları Nelerdir?

Tamanu yağı nedir, neye gelir? Tamanu yağı nasıl kullanılır, yan etkisi var mı? Özellikle kozmetik alanında kullanılan tamanu yağının faydaları, kullanımı ve zararları hakkında merak edilenleri anlattık.
Tamanu Yağının Faydaları Nelerdir?
23 Ekim 2023, 13:27

Tamanu yağı, tamanu cevizi ağacı adı verilen tropik yaprak dökmeyen bir ağaçta yetişen tohumlardan elde edilir. Tamanu yağı ve tamanu cevizi ağacının diğer kısımları, bazı Asya, Afrika ve Pasifik Adası kültürleri tarafından yüzlerce yıldır tıbbi olarak kullanılır. Tarihsel olarak insanlar tamanu yağının cilde faydalarına inanıyorlardı. Bazı araştırmalar, tamanu yağının vajiniti tedavi edebileceğini ve HIV'li kişilerde semptomların azaltılmasına yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Genellikle tamanu yağı Batı tıbbına dahil edilmiyor.

Tamanu Yağının Faydaları Nelerdir?

Tamanu yağının uzun süredir yara iyileşmesinden daha sağlıklı saçlara kadar birçok sağlık ve güzellik faydasına sahip olduğuna inanılıyor. Karşılaştığınız her iddia bilimsel olarak araştırılmamış olsa da birçoğu araştırılmıştır.

  1. 2015 yılında yapılan bir çalışmada, Güney Pasifik'in beş farklı bölgesinden elde edilen tamanu yağı incelendi. Yağın, Propionibacterium akneleri dahil olmak üzere sivilceyle ilgili bakteri türlerine karşı yüksek antibakteriyel ve yara iyileştirici aktivite sergilediği bulundu.
  2. Tamanu yağının anti-inflamatuar özelliklerine dair kanıtlar da var. P. aknes ve P. granülosum'u öldürme yeteneğinin yanı sıra tamanu yağı, iltihaplı sivilce tedavisinde de yararlı olabilir.
  3. Tamanu yağı hastane ortamında yara izlerini başarıyla tedavi etmek için kullanıldı. Çok sayıda biyolojik çalışma, tamanu yağının yara iyileştirici ve cilt yenileyici özelliklere sahip olduğunu göstermiştir.
  4. Tamanu yağı aynı zamanda sivilcelerin yanı sıra yara izlerinin tedavisinde de faydalı olduğu gösterilen antioksidanlar açısından da zengindir.
  5. Tamanu yağının, ayak derisini etkileyen bulaşıcı bir mantar enfeksiyonu olan sporcu ayağı için etkili bir ilaç olduğuna inanılıyor. Her ne kadar tamanu yağının özellikle sporcu ayağı üzerindeki etkileri araştırılmamış olsa da, yağın antifungal özelliklerini destekleyen oldukça fazla kanıt var.

tamanu yağı

  1. Tamanu yağı, yaşlanma karşıtı kremler de dahil olmak üzere birçok cilt bakım ürününde kullanılan aktif bir maddedir. Yağ, cildin nemli kalmasına yardımcı olabilecek yağ asitleri açısından zengindir. Ayrıca serbest radikallerin verdiği hasara karşı savaşan antioksidanlar da içerir.
  2. Yağın kollajen ve GAG üretimini destekleme yeteneği aynı zamanda yaşlanma karşıtı ve cilt yenilenmesinde de rol oynar.
  3. Son olarak tamanu yağı, güneş hasarının neden olduğu kırışıklıkların önlenmesine yardımcı olabilir.
  4. Şu anda tamanu yağının koyu lekelerin görünümünü azaltabildiğini gösteren hiçbir kanıt mevcut değil, ancak bazı insanlar ciltteki koyu lekeleri gidermek için tamanu yağı kullanıyor.
  5. Cilt kuruluğu, genellikle yağların kullanımıyla tedavi edilen bir durumdur. Tamanu yağı yüksek yağ içeriğine sahiptir, bu nedenle muhtemelen cilt için oldukça nemlendiricidir.
  6. Araştırmalar, tamanu yağının anti-inflamatuar özelliklere sahip olabileceğini öne sürüyor. Egzama gibi iltihaplı cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için tamanu yağını kullanan insanlar olsa da, rolünü anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
  7. Batık tüyler sıklıkla iltihaplanır ve tahriş olur. Tamanu yağı anti-inflamatuar iyileştirici özelliklere sahip olduğundan batık tüyleri tedavi etmesi mümkündür.
  8. Çeşitli çalışmalar, tamanu yağının cilt yaralarının daha hızlı iyileşmesine, iltihaplanmanın azaltılmasına ve kollajen üretiminin desteklenmesine yardımcı olabilecek bir takım özelliklere sahip olduğunu bulmuştur.

tamanu yağı

Tamanu Yağı Nasıl Kullanılır?

Tamanu yağı sağlık veya kozmetik amaçlı olarak doğrudan cilde uygulanabilir. Ayrıca kendi yüz ve saç maskelerinizi, nemlendiricilerinizi, şampuanlarınızı ve saç kremlerinizi oluşturmak için kremler, uçucu yağlar ve diğer bileşenlerle de birleştirilebilir. Tamanu yağının taşıyıcı yağ ile karıştırılarak kullanılması daha iyi sonuç verebilir. 

Önemli Not: Tamanu yağı oral yolla kullanım için uygun değildir, kesinlikle tüketmeyiniz. 

Tamanu Yağının Yan Etkileri Nelerdir?

  1. Tamanu yağınun yutulması ve gözlerle temas etmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden çok dikkatli kullanılmalıdır.
  2. Tamanu yağı doğrudan açık yaraların üzerinde kullanılmamalıdır. 
  3. Araştırmalar tamanu yağıyla temasın bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini öne sürüyor. Ağaç yemişlerine alerjisi olan kişiler, bir tür ağaç yemişinden elde edildiği için tamanu yağından uzak durmalıdır.

tamanu yağı

Tamanu Yağı Yerine Ne Kullanılır?

Tamanu bir fındık yağıdır ve esansiyel bir yağ değildir, ancak aşağıdaki esansiyel yağlar tamanu yağına alternatiftir.

  1. Çay ağacı yağı: Çay ağacı yağı kapsamlı bir şekilde araştırılmıştır. Küçük yaraların, kaşıntının ve egzama ve sivilce gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde etkili olmasını sağlayan anti-inflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.
  2. Argan Yağı: Fas yağı olarak da adlandırılan argan yağının, yara iyileşmesi, yaşlanma karşıtı etkiler, akne tedavisi ve UV koruması dahil olmak üzere tamanu yağıyla aynı faydaların çoğunu sunduğu gösterilmiştir. Aynı zamanda cilt ve saç için de etkili bir nemlendiricidir.
  3. Hint yağı: Hint yağı, aynı kullanım ve faydaların çoğuna sahip, ucuz bir alternatiftir. Mantar enfeksiyonlarını, küçük cilt tahrişlerini ve küçük kesik ve sıyrıkları tedavi etmeye yardımcı olabilecek antifungal, antibakteriyel ve anti-inflamatuar etkilere sahiptir. Ayrıca saçları ve cildi nemlendirir.

Şunlara da göz atın;

  1. Biberiye yağının faydaları nelerdir?
  2. Ceviz yağı neye iyi gelir?
  3. Greyfurt yağı ne işe yarar?
  4. Zencefil yağının faydaları nelerdir?
  5. Havuç yağı ne işe yarar?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo