Pırasa Nasıl Doğranır, Temizlenir?

Kış aylarının sevilen sebzesi pırasa nasıl doğranır ve temizlenir? Pırasanın lezzetli olmasının yanı sıra sağlığa faydaları nelerdir? Sizlerde merak ediyorsanız yazının detayları aşağıda...
Pırasa Nasıl Doğranır, Temizlenir?
24 Nisan 2024, 22:01

Pırasa, kış aylarında severek tüketilen bir sebzedir. Pırasa soğan, arpacık soğanı, yeşil soğan, frenk soğanı ve sarımsak ile aynı familyaya aittir. Aslında bakıldığında dev bir yeşil soğana benzer. Ancak piştiklerinde çok daha hafif, biraz tatlı bir tada sahiplerdir. Kökü toprak altından yukarı doğru uzanır. Türkiye’de en çok üretimi İstanbul, Bursa, İzmir ve Ankara’da yapılır. Pırasanın yetiştiği mevsimsel özelliklere göre türlerinde değişkenlik gözlemlenebilir. Tüm pırasa çeşitleri besleyicidir ve sağlık yararı sağladığı düşünülmektedir.

Pırasanın Sağlığa 8 Faydası

  1. Besinsel Açıdan Zengindir

Pırasalar besin açısından yoğundur, yani kalorileri düşük ancak vitamin ve mineralleri yüksektir. 100 gram pişmiş pırasa 31 kaloriye sahiptir. Aynı zamanda, beta karoten de dahil olmak üzere provitamin A karotenoidlerinde özellikle yüksektir. Vücudunuz bu karotenoidleri görme, bağışıklık fonksiyonu, üreme ve hücre iletişimi için önemli olan A vitaminine dönüştürür. Ayrıca kan pıhtılaşması ve kalp sağlığı için gerekli olan iyi bir K1 vitamini kaynağıdır.

Pırasa ayrıca adet öncesi sendromu (PMS) semptomlarını azaltmaya ve tiroid sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilecek iyi bir manganez kaynağıdır. 

  1. Yararlı Bileşikleri Bir Arada Bulundurur

Pırasa, özellikle polifenoller ve kükürt bileşikleri olmak üzere zengin bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar, hücrelerinize zarar veren ve diyabet, kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıklara katkıda bulunan oksidasyonla savaşır. Pırasa, özellikle kalp hastalığına ve bazı kanser türlerine karşı koruma sağladığı düşünülen bileşiklerin harika bir kaynağıdır. Faydalı kükürt bileşiklerini bir arada bulundurur. Bu bileşiklerin vücudunuzu hastalıklardan koruduğu düşünülmektedir. 

  1. Kalp Sağlığına İyi Gelir

Pırasa, soğan ve sarımsak içeren bir sebze ailesi olan alliumlardır. Birkaç çalışma, alliumları daha düşük kalp hastalığı ve felç riskine bağlamaktadır. Bu çalışmaların çoğu soğan veya sarımsağı test etmiş olsa da, pırasa iltihabı azalttığı ve kalp sağlığını koruduğu düşünülen birkaç faydalı bileşik içerir. Pırasa, iltihabı, kolesterolü, kan basıncını, kan pıhtılarının oluşumunu ve genel kalp hastalığı riskinizi azalttığı gösterilen kalp-sağlıklı bitki bileşikleri içerir.

  1. Kilo Kaybına Yardımcı Olabilir

Çoğu sebze gibi, pırasa da kilo kaybını teşvik edebilir. 100 gr pişmiş pırasa 31 kaloridir. Porsiyon başına kalori miktarı azdır. Pırasadaki lif ve su, tokluğu artırabilir ve kilo kaybına yardımcı olabilecek açlığı önleyebilir. Ayrıca, bu sebzenin kalorisi çok düşüktür.


  1. Kanserlere Karşı Koruma Sağlayabilir

Pırasa, bir dizi kanserle savaşan bileşiğe sahiptir. Bazı araştırmalar, pırasa bileşiklerinin kanserle savaşabileceğini ve pırasa yüksek miktarda allium alımının bu hastalık riskinizi azaltabileceğini düşündürmektedir. Yine de, bu konu üzerinde daha fazla çalışmaya ihtiyaç var.

  1. Sindirim Sistemini Düzenler 

Sağlıklı sindirimi teşvik edebilir. Pırasa sindiriminizi iyileştirebilir. Bunun nedeni kısmen, bağırsaklarınızı sağlıklı tutmak için çalışan prebiyotikler de dahil olmak üzere çözünür bir lif kaynağı olmalarıdır. Pırasa, bağırsaklarınızdaki faydalı bakterileri besleyen iyi bir çözünür lif kaynağıdır. Buna karşılık, bu bakteriler iltihabı azaltır ve sindirim sağlığını destekler.

  1. Potansiyel Faydaları

Pırasa, kan şekeri düzeylerini düşürmeye, beyin fonksiyonlarını desteklemeye ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bu faydaları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

  1. Beslenme Düzeninize Eklemek Kolay 

Pırasa, herhangi bir diyete lezzetli, besleyici ve çok yönlü bir katkı sağlar. Çorbalara, soslara, güveçlere, taco dolgularına, salatalara, kişlere, tavada kızartmalara ve patates yemeklerine harika bir katkı sağlarlar.



Pırasa Nasıl Doğranır?

Pırasa çiğ olarak yenebilir, ancak ayrıca haşlayabilir, kızartabilir, kızartabilir, buğulayabilir, kaynatabilir veya turşu yapabilirsiniz. Zeytinyağlılarda ya da sebze yemeklerinde tercih edilir. Kökü topraktan uzandığı için dip kısmı topraklı olabilir. Bu sebeple iyi temizlemek gerekir. Pırasa yıkanabilir ayrıca bir katman soyularak tam temizlik sağlanabilir. Onları hazırlamak için kökleri ve koyu yeşil uçları kesin, sadece beyaz ve açık yeşil kısımlarını yemek için ayırın. Ardından, uzunlamasına dilimleyin ve akan su altında durulayın, katmanları arasında birikmiş olabilecek kiri ve kumu ovalayın. Yapacağınız yemek türüne göre nasıl doğrayacağınız değişir ancak basit olarak 4 doğrama şekli vardır. 

  1. Pırasayı uzunlamasına kesin ve ardından dilimleyin. Yarım ay şeklinde dilimleyin. 
  2. Pırasayı verev şekilde dilimleyin bu dilimlenme şekli genel olarak zeytinyağlılarda kullanılır. 
  3. Son dilimleme yöntemi ise pırasayı halka halka doğramaktır. 
  4. Pırasayı uzunlamasına ikiye böldükten sonra ince ince jülyen şeklinde doğrayabilir, ardından kızartma olarak kullanabilirsiniz. 

Çiğ pırasaları yaklaşık bir hafta, pişmiş pırasaları yaklaşık iki gün buzdolabında saklayabilirsiniz. Yarı pişirerek dondurucu da muhafaza edebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Patates doğrama yöntemleri
  2. Soğan nasıl doğranır?
  3. Nar nasıl ayıklanır?
  4. Ananas nasıl yenir?
  5. Kereviz nasıl doğranır ve soyulur?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo