Pediatrik Reflü: Çocuklarda Mide Sorunlarına Dikkat!

Çocuklarda görülen mide ağrısı, karın ağrısı ve kabızlık gibi problemler, pediatrik reflüden kaynaklanabilir. Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak, pediatrik reflü hakkında bilmeniz gerekenleri anlattı.
Pediatrik Reflü: Çocuklarda Mide Sorunlarına Dikkat!
02 Mayıs 2023, 10:23

Çocukluk çağında görülen mide problemleri, aslında yaygın bir durumdur. Abur cubur tüketimi, fast food tüketimi, yağlı ve baharatlı besinlerin sık sık tüketilmesi gibi yanlış beslenme alışkanlıkları, reflü, apandisit, mide virüsü, ishal ve kabızlık gibi mide problemlerine yol açabilir.

çocuklarda reflü

Pediatrik Reflü Nedir?

Mide ile yemek borusu arasındaki bir bariyer olan alt özofagus sfinkterinin gevşemesi sonucu mide asidinin yemek borusuna kaçarak alt göğüs bölgesinde ağrılı yanma hissi oluşturması ile karakterize gastroözofageal reflü çocukluk çağında da sıklıkla görülebilir. Eğer çocuğunuzun üst göğsünde ağrı, yanma, yutarken rahatsızlık, ağrı, hırıltı, öksürük, ses kısıklığı, mide bulantısı, aşırı geğirme, boğazda hissedilen mide asidi tadı, uzanırken ağrının şiddetlenmesi, yiyeceklerin boğaza takılması hissi gibi semptomlar varsa, bu durum reflünün işareti olabilir. Özellikle yağlı ve baharatlı yiyecekler, tuzlu besinler, çikolata, kahve, nane, soğan, gazlı içecekler, domates ve narenciye suları bu şikayetleri artırır. Sıkı giyinmemek, yavaş yemek, yemekten sonra ağır egzersizler yapmamak, yemekten hemen sonra yatmamak, sağ tarafa yatmak ve yüksek yastık kullanmak ise reflü semptomlarını hafifletebilir.

çocuklarda karın ağrısı

Karın Ağrısı, Mide Problemlerinden Kaynaklanabilir!

İshal ve kabızlık gibi durumlar, karın ağrılarını tetikleyebilir. Hafif ishal ve kabızlık durumunda, evde tedavi genellikle etkilidir. İshal durumunda çocuklar bol bol su içmeli, kepekli tahıllar, meyve suları ve şekerli besinlerden uzak durmalı, yağlı besinlerden ve kızartmalardan kaçınmalıdır. Havuç, pirinç, patates ve muz gibi besinler ishali hafifletebilir. 

Kabızlık durumunda, bol bol su içilmeli, kuru incir, kuru kayısı, kuru erik, armut, üzüm, kabak gibi bağırsak hareketlerini artıran besinler tüketilmelidir. Beyaz ekmek, patates, havuç, muz gibi kabızlığı artıracak besinlere ara verilmeli, bunun yerine prebiyotik ve probiyotikler tüketilmelidir. 

kefir içen çocuk

Sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotası, sindirim sistemini rahatlatır. Bunun için kefir gibi probiyotik takviyeli gıdalar, yer elması, yoğurt, yulaf ezmesi, sarımsak, kuru baklagiller gibi besinler tüketilmelidir. 

Çocuklarda karın ağrıları yeni yiyecekler denendiğinde veya aşırı abur cubur tüketildiğinde gelişebileceği gibi apandisit ve mide virüsü gibi tedavi edilmesi gereken rahatsızlıklara bağlı olarak da gelişebilir. Özellikle ağrı sağ alt taraftaysa, kusma-ishal veya dokunulduğunda mide hassasiyeti varsa altta yatan problem araştırılmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Çocuklarda iştah kaybı neden olur?
  2. Çocuklarda uyku apnesi neden olur?
  3. Çocuklarda diş çürümesi neden olur?
  4. Çocuklarda grip enfeksiyonu neden olur?
  5. Zayıf çocuklar nasıl kilo alır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo