Pankek ve Krep Arasındaki 8 Fark: Madde Madde Anlatıyoruz (Videolu)

Pankek ile krep aynı mı? Pankek ile krep arasındaki farklar ne? Bu makalede her dönem merak edilen bu iki sorunun yanıtına bakıyoruz... İşte pankek ile krep arasındaki farklar...
Pankek ve Krep Arasındaki 8 Fark: Madde Madde Anlatıyoruz (Videolu)
03 Şubat 2023, 17:35

Krep Nasıl Yapılır?

Dünyanın farklı ülkelerinin mutfaklarında geniş kullanım alanı bulunan iki lezzetten bahsediyoruz: Krep ve pankek.. Pankeklerin daha çok Güney Avrupa kökenli olduğuna inanılıyor. İlk kaydedilen tarif ise 1700'lü yıllarda bir yemek kitabından geliyor. Pankeke göre daha ince olana Krepler ise Fransız orijinlidir. Peki, krep ve pankek arasındaki farklar neler? Hem iki lezzet arasındaki farklara hem de krep ve pankek tariflerinin yapım aşamalarına birlikte bakalım. Makalemize krep videosu ve pankek videosu da ekliyoruz.

Pankek ve Krep Arasındaki Farklar Nelerdir?

  1. İncelik farkı

Krep ve pankekin en belirgin farkı incelik ve kalınlık farklılığıdır. Krep hamuru daha ince dökülerek pişirilir ve içerisinde kabartma tozu ya da karbonat gibi bir madde olmadığı için kabarmaz ve incedir. Pankek ise daha büyük porsiyonlarda daha dar bir alanda pişirilir, içerdiği kabartma tozu ile daha kalın bir yapıya sahiptir. 

  1. Pişirme Belirtileri

Krebi tavaya döktükten sonra alt yüzeyinin piştiğini üzerinin gitgide matlaşmasından anlayabilirsiniz. Yakmadan çevirmeli ara ara kontrol etmelisiniz. Pankekte ise tavaya döktükten sonra pişme esnasında gözenekler oluşur, gözenekler oluştuğunda pişmiş demektir, diğer tarafına çevirerek pişirebilirsiniz. 

  1. Malzeme Farkları

Krep ve pankeki ayıran önemli özelliklerden biri de malzeme farklarıdır. Krep un, yumurta ve sütten oluşurken pankekin malzemeleri daha fazladır. Pankek ise un, yumurta, süt, yağ ve kabartma tozundan oluşur. Malzeme miktarı olarak pankekte daha fazla malzeme vardır. 

  1. Boyut Farkı

Krep daha büyük daireler halinde yapılır yaklaşık 20 cm çapında yapılan krepler bu şekilde servis edilir. Pankekler ise yaklaşık 7 cm çapında tavaya dökülerek pişirilir. 

  1. Yeme Şekilleri Farkı

Krep ve pankek yeme şekilleri açısından farklılık gösterirler. Krepler içleri doldurulur ve rulo yapılarak tüketilir. Pankek üst üste koyularak ve üzerinden şurup ya da pekmez dökülerek ve çatal bıçak ile kesilerek tüketilir.

  1. Çıkış Şekilleri Farkı

Krep Fransa’da ortaya çıkmıştır. Başta karabuğday unu ile yapılan krep akşam yemeklerinde ekmek yerine yenirdi. Zaman içerisinde buğday ununa dönülerek içerisine çeşitli tatlı ve tuzlu harçlar koyularak rulo halinde tüketilmeye başlamıştır. Pankek Güneydoğu Avrupa kökenli bir yemektir, genellikle kahvaltılarda sadece tatlı ürünler ile birlikte tüketilir.

  1. Bekletme Süreleri Farkı

Pankek hamuru yapıldıktan sonra hemen pişirilmesi gerekir, krep ise hamur yapıldıktan sonra buzdolabında birkaç saat bekletilirse daha iyi olur. Gluten bağları daha sıkı bağlanarak yenilen krebi daha yumuşak ve bütün yapacaktır.

  1. Kıvam Farkı

Kıvam olarak krep hamuru daha sıvı bir hamurdur, hamurun sıvı olması pişerken de ince olması ile bağlantılıdır. Pankek hamuru daha kıvamlı bir hamurdur, kek hamurundan biraz daha sıvı olan hamur pişme esnasında yoğunluğundan dolayı fazla dağılmayacaktır.

Şunlara da göz atın;

  1. Bebekler için pankek tarifleri
  2. Pankek yapmanın püf noktaları nelerdir?
  3. Krep yapmanın püf noktaları nelerdir?
  4. Diyet kahvaltı tarifleri
  5. Bisküvi tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo