Öğütülmüş Baharatları Ne Zaman Bütün Yerine Kullanmalısınız?

Baharat dendiğinde genellikle öğütülmüş formu akıllara gelir. Ancak baharatlar bütündür ve genellikle öğütülmüş olarak satılır. Peki ne zaman öğütülmüş baharatları bütünlerinin yerine kullanmalısınız?
Öğütülmüş Baharatları Ne Zaman Bütün Yerine Kullanmalısınız?
24 Mart 2023, 13:51

Baharat dendiğinde genellikle öğütülmüş formu akıllara gelir. Ancak baharatlar bütündür ve genellikle öğütülmüş olarak satılır.  Markette gezerken bütün ile öğütülmüş yan yana durur ve rahatlık açısından genellikle öğütülmüş olan tercih edilir. Bir karabiberi ezmek veya bir tarçın çubuğunu ısırmak çok hoş görünmüyor, bu da ya pişirmeden önce toz haline getirmeniz ya da yemeği servis etmeden önce baharatını çıkarmanız gerektiği anlamına geliyor. Ve herkes en yeni mutfak kısayolunu veya tüyosunu ararken, tüm baharatların fazla oynaması pek olası görünmüyor. Ama yaparlar ve bunun nedeni farklı şeyler için kullanılmalarıdır. Taze bir tat veya renk patlaması istediğinizde bütün baharatları kullanmalısınız. Hava, öğütülmüş baharatlardaki aromatik yağı bozar, bu nedenle bütün baharatlar, öğütülmüş muadillerine göre daha uzun süre bozulmadan kalır. Bu yüzden daha karmaşık, daha gerçek tatlar sunarlar. Bununla birlikte, aşçılar ve ev şefleri, yemekte göze çarpmak yerine karıştırmak istediklerinde öğütülmüş baharatlara ulaşır. En iyi şekilde eşit dağılmış bir lezzet profili oluşturmak için kullanılırlar.

baharat

Hangi Tarifler İçin Hangisi En İyisidir?

Öğütülmüş baharat daha yumuşak olma eğiliminde olduğundan, yumuşak bir tat karışımı gerektiren tariflerde kullanın. Bir tarçın yumruğu yerine bir fısıltı ile karşılanmak istediğiniz için özellikle hamur işleri için harikadır. Aynı şey, ince bir tat infüzyonu gerektiren belirli soslar ve çorbalar için de geçerlidir. Bununla birlikte, parlak bir ilgi alanı arıyorsanız, bütün baharatlara geçin.

Ayrıca tarifinizin pişirme süresine de bağlıdır. Köriler, çorbalar, güveçler ve güveç yemekleri gibi uzun pişirme tarifleri için bütün baharatları kullanmak istiyorsunuz. Bu baharatlar tatlarını daha yavaş salarak yemeğin demlenmesine yardımcı olur. Yıldız anasonlu tatil jambonlarını ve defne yaprağı ve karabiberli yahnileri düşünün.

Ancak, kısa bir pişirme pencereniz varsa, toz malzemeyi kullanmak en iyisidir. Tarifin farklı aşamalarında öğütülmüş baharatlar ekleyebilir, sos veya et parçası ocakta 15 dakika veya daha az kalsa bile lezzet katları ekleyebilirsiniz.

baharat

Onları Tariflere Nasıl Eklersiniz?

Bütün baharatları gerektiren bir tarifiniz varsa, ancak yalnızca öğütülmüş muadillerine sahipseniz, korkmayın. Onları kolayca alt edebilirsiniz. Bir tarif 1 çorba kaşığı tam tarçın gerektiriyorsa, hacmi %25 azaltın. Bunun nedeni, kaliteli öğütülmüş baharatların daha konsantre olmasıdır. Yağları öğütüldüğünde açığa çıktı, bu nedenle lezzet daha kolay elde edilebilir. Bu nedenle bütün baharatların yemeğe nüfuz etmesi uzun zaman alıyor ve yavaş pişirilen tarifler gerektiriyor. Tabii ki, daha azla başlayıp tadına baktıktan sonra daha fazlasını eklemek daha güvenlidir. Ayrıca sesi %50 oranında azaltabilir, sonucu tadabilir ve istediğiniz efekti elde edene kadar yavaşça daha fazlasını ekleyebilirsiniz.

Bütün baharatı zemine koymak biraz daha karmaşıktır. Genel olarak, baharat tanesi ne kadar küçükse, 1:1 oranına o kadar yakınsınız demektir. Hardal tohumu veya yenibahar düşünün. Daha büyük baharatlar biraz daha tahmin gerektirir.

Şunlara da göz atın;

  1. Baharatlar nerede yetişir?
  2. Baharatlı yiyecekleri yemek istememizin sebepleri nelerdir?
  3. Baharatların raf ömrü geçer mi?
  4. Hangi baharat hangi yemekte kullanılır?
  5. Taze baharatlı tarifler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo