Meksika Turbu Jicamanın Faydaları Nelerdir?

Meksika turbu olarak da bilinen jicama, sağlık açısından faydalı besinlerden biridir. Peki, jicama neye iyi gelir? İşte, jicamanın faydaları ve kullanımı hakkında merak edilenler:
Meksika Turbu Jicamanın Faydaları Nelerdir?
05 Aralık 2023, 15:51

Meksika turbu, Meksika şalgamı veya yam fasulyesi olarak bilinen jicama, gevrek bir dokuya ve tatlı bir tada sahiptir. Anavatanı Meksika olan bu kök sebze, pürüzlü kahverengi bir kabuğa ve etli bir dokuya sahiptir. İçi beyaz olan jicama, hem tatlı, hem de tuzlu yemeklerde kullanılır. Vitaminler, mineraller ve liflerle dolu olan jicama, nişastalı bir sebzedir. Çekirdekleri zehirli olduğu için tüketilmez. 

jicama

Jicamanın Faydaları Nelerdir?

  1. Jicama, hücre hasarını önlemeye yardımcı olan faydalı bitki bileşikleri olan çeşitli antioksidanlar içerir. Bir fincan jicama, antioksidan C vitamini için günlük ihtiyacınızın neredeyse yarısını içerir. Aynı zamanda E vitamini, selenyum ve beta-karoten antioksidanlarını da içerir.
  2. Jicama'nın, kalp sağlığını iyileştirmek için mükemmel bir seçim olmasını sağlayan çok sayıda besin maddesi vardır. Safranın bağırsaklarda yeniden emilmesini önleyerek ve karaciğerin daha fazla kolesterol üretmesini önleyerek kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilecek önemli miktarda çözünür diyet lifi içerir.
  3. Jicama ayrıca kan damarlarını gevşeterek kan basıncını düşürmeye yardımcı olan potasyum içerir. Örneğin bir çalışma, potasyumun kan basıncını düşürdüğünü, kalp hastalığı ve felce karşı koruduğunu gösterdi.
  4. Diyet lifi dışkı miktarının artmasına yardımcı olur. Bu, sindirim sisteminizde daha sorunsuz hareket etmesine yardımcı olur. Jicama ayrıca kabızlığın hafifletilmesine yardımcı olabilecek su açısından da zengindir. Jicama gibi su içeriği yüksek yiyecekler günlük sıvı ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olabilir.
  5. Jicama, prebiyotik bir lif olan inülin bakımından yüksektir. Prebiyotikler açısından zengin bir beslenme, bağırsaklarınızdaki "iyi" bakteri popülasyonunu artırır ve sağlıksız bakteri sayısını azaltır. Çalışmalar bağırsaklarınızdaki bakteri türlerinin kilonuzu, bağışıklık sisteminizi ve hatta ruh halinizi etkileyebileceğini göstermiştir.
  6. Jicama besin açısından yoğun bir besindir. Çok sayıda besin içerir ancak nispeten düşük sayıda kalori içerir. Jicama'nın hem su, hem de lif oranı yüksektir, bu da tok kalmanıza yardımcı olur. Ayrıca jicamadaki lif kan şekerinizi sabit tutmanıza yardımcı olabilir. Lif sindirimi yavaşlatır, bu da yemekten sonra kan şekeri seviyelerinin çok hızlı yükselmesini önlemeye yardımcı olur.
  7. Jicama ayrıca kilo kaybıyla bağlantılı olan ve açlığı ve tokluğu etkileyen hormonları etkilediği gösterilen prebiyotik lif inülini de içerir. Bu özelliği ile kilo kaybına yardımcı olabilir.
  8. Jicama çiğ veya pişmiş olarak yenebilir ve çok çeşitli yemeklerde kullanılabilir. 

Meksika turbu

Jicamanın Besin Değerleri

1 bardak (130 gr) jicama şunları içerir;

  1. Kalori: 49 kcal
  2. Karbonhidrat: 12 gram
  3. Protein: 1 gram
  4. Lif: 6,4 gr
  5. C vitamini: Günlük ihtiyacın %44'ü
  6. Demir: Günlük ihtiyacın %4'ü
  7. Folat: Günlük ihtiyacın %4'ü
  8. Potasyum: Günlük ihtiyacın %6'sı

Bu kök sebzenin kalorisi düşük, lif ve su oranı yüksektir, bu da onu kilo verme dostu bir gıda haline getirir.

Jicamalı yaban mersinli salata

Jicama Nasıl Kullanılır?

  1. Sade bir şekilde tüketin: Jicama, taze ve gevrek bir tada sahip olduğu için, dış kabukları soyulduktan sonra eti çiğ bir şekilde tüketilebilir. 
  2. Salata: Jicama, rendeleme veya dilimleme yöntemiyle kesildikten sonra salatalara eklenebilir. Tropikal salata için, papaya, mango ve ananasla birlikte karıştırılabilir.
  3. Kızartma ve sote: Jicama, tavada kızartma veya soteleme yöntemiyle pişirilebilir. 
  4. Sos: Jicamayı domates, soğan, limon suyu, kişniş ve baharatlarla karıştırarak sos yapımında kullanabilirsiniz. Hazırladığınız sosu taco ve tortilla cipsleri ile birlikte tüketebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Turplu tarifler
  2. Yaban turbu nasıl yenir?
  3. Menengiç meyvesinin faydaları nelerdir?
  4. Tarçın elması neye iyi gelir?
  5. Pırasa ne işe yarar?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo