Mantarları Pişirmeden Önce Neden Güneşte Bekletmelisiniz?

Mantar, oldukça lezzetli ve çok çeşitlidir. Tariflerin içerisinde taze ya da kuru şekilde tüketilebilir. Peki mantarları pişirmeden önce hiç güneşte beklettiniz mi? İşte, neden mantarları pişirmeden önce güneşte bekletmelisiniz:
Mantarları Pişirmeden Önce Neden Güneşte Bekletmelisiniz?
03 Ekim 2023, 14:14

Mantar, oldukça lezzetli ve çok çeşitlidir. Tariflerin içerisinde taze ya da kuru şekilde tüketilebilir. Çoğu tarife yakışan lezzetli mantarlardan günlük D vitamini ihtiyacınızı alabileceğinizi biliyor muydunuz? ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı'na göre, 19 ila 70 yaş arasındaki yetişkinler için önerilen günlük D vitamini miktarı 600 IU'dur (Uluslararası Birim) ve bunu güneşte vakit geçirerek elde edebilirsiniz. Ancak UV maruziyetini sınırlamak isteyenler için, günlük mantar alımınızı D vitamini kotanızı dolduracak şekilde artırın.

Tek başına, 100 gram beyaz çiğ mantar yalnızca yaklaşık 7 IU D vitamini içerir, dolayısıyla ihtiyacınız olan besin miktarını elde etmek için bu sebzeleri gerçekten sevmeniz gerekir. Ancak mantarlarınızın açık havada güneşlenerek biraz zaman geçirmesine izin vererek bu miktarı çoğaltabilirsiniz. Yaygın olarak tüketilen mantar türleri, güneş ışığı veya UV lambası gibi bir ultraviyole radyasyon kaynağına maruz kaldıklarında, besin açısından anlamlı miktarda D vitamini üretebilirler. Çalışma, yaz ortası güneşi olan öğlen saatlerinde sadece 15 dakika sonra dilimlenmiş mantarlardaki D vitamini içeriğinin 700 IU'ya veya 100 gram başına 17,5 mcg'ye yükseldiğini, bunun da çoğu yetişkin için günlük önerilen miktardan daha fazla olduğunu buldu. Ve bir saat sonra mantarlar 1.300 IU gibi muazzam bir besin maddesi içeriyordu.

kültür mantarı

Mantarlarınızı D Vitamini İle Nasıl Güçlendirebilirsiniz?

D vitamini dolu mantarların faydalarından yararlanmak istiyorsanız yapmanız gerekenler oldukça kolaydır. İlk olarak, güneş ışığı içeride olduğundan daha çabuk kurumasına yardımcı olacağından onları temizlemek isteyeceksiniz. Daha sonra, gerekli vitamini emebilecek yüzey alanını artırmak için dilimleyin. Dilimlerinizi bir fırın tepsisine veya herhangi bir düz tepsiye tek kat halinde yayın ve güneş ışınlarının en güçlü olduğu saat 10:00 ile 16:00 arasında dışarıda güneşe koyun. Bu süre zarfında mantarlarınızdaki ergosterol adı verilen bir kimyasal UV ışınlarıyla reaksiyona girerek daha fazla D vitamini üretecek ve emecektir.

Besin değerini en üst düzeye çıkarmak için mantarlarınızı bir saat boyunca güneşte bırakmaya çalışın, ancak çalışmanın gösterdiği gibi, çeyrek saatlik maruz kalma bile büyük bir fark yaratabilir. Mantarlarınızın emdiği UV ışınlarının miktarının mevsime, hava durumuna ve günün saatine bağlı olarak değişebileceğini unutmayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Mantar hangi mevsimde yetişir?
  2. Mantarlı tarifler
  3. Mantarlar nasıl kurutulur?
  4. Mantarları dondurabilir misiniz?
  5. Hamilelikte mantar yenir mi?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo