5 Dakika Poğaçası (Kıyır Kıyır Mayasız)

5 Dakika Poğaçası (Kıyır Kıyır Mayasız)
02 Haziran 2025

Zamanınız kısıtlıysa ve pratik bir lezzet arıyorsanız, dışı kıtır kıtır içi yumuşacık olan 5 dakika poğaçası (kıyır kıyır, mayasız) tarifi tam size göre! Mayasız olması sayesinde beklemeden, hızlıca hazırlayıp fırına verebileceğiniz bu tarif, çay saatlerinden kahvaltıya kadar her anınızda kurtarıcı olacak. Hem kolay hem de lezzetli bu 5 dakika poğaçası tarifi, mutfağınızda sık sık yapmak isteyeceğiniz pratik bir lezzet sunuyor. Peki; 5 dakika poğaçası nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleri... 

Üç Malzemeli Kurabiye tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon 5 dakika poğaçası kaç kaloridir?

Bir porsiyon 5 dakika poğaçası 160 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 25 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Editör Notu: Birbirinden lezzetli tariflerimiz sayesinde hazırlaması en zor yemekleri bile olabilecek en kolay, hızlı ve pratik şekilde hazırlayabilirsiniz.
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 1 Kişi Kaydetti
5 Dakika Poğaçası (Kıyır Kıyır Mayasız) için

Malzemeler

  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta (akı içine, sarısı üzerine)
  • 1 tatlı kaşığı sirke 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5–3 su bardağı un 

İç harç için:

  • Beyaz peynir, kaşar, zeytin ezmesi ya da patatesli harç

Üzeri için:

  • Yumurta sarısı
  • Susam, çörek otu
5 Dakika Poğaçası (Kıyır Kıyır Mayasız)

Nasıl Yapılır

  1. Yoğurt, sıvı yağ, yumurta akı, sirke ve tuzu bir kapta karıştırın.
  2. Kabartma tozunu ve kontrollü şekilde unu ekleyerek ele yapışmayan, yumuşak bir hamur yoğurun.
  3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizle açın, iç harcı koyup kapatın.
  4. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
  5. Üzerlerine yumurta sarısı sürün, susam ya da çörek otu serpin.
  6. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20–25 dakika pişirin.
  7. Fırından çıkan poğaçaları sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Sıcak veya ılık servis ederek çay veya kahve saatlerinin vazgeçilmezi haline getirebilirsiniz.
  • Yanına domates, salatalık ve yeşilliklerle mini kahvaltı tabağı hazırlayabilirsiniz.
  • Gün içinde ara öğünlerde pratik bir atıştırmalık olarak tüketilebilir.
  • Yanında yoğurt veya ayranla servis edildiğinde çok lezzetli olur.
  • Çay saatlerinde, toplantılarda ya da özel davetlerde şık sunum tabaklarında sunabilirsiniz.
  • Farklı iç harçlarla çeşitlendirilerek sofralarda renkli bir sunum yaratır.
Püf Noktası
  • Hamur çok cıvık olursa poğaçalar dağılır, çok sert olursa kıtır olmaz. Unu kontrollü ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir kıvam yakalayın.
  • Sirke, poğaçaların dışının kıtır ve içinin yumuşak olmasını sağlar, mutlaka ekleyin.
  • Kabartma tozunu son aşamada ekleyip hamura iyice yedirin. Poğaçaların daha kabarık olmasını sağlar.
  • Fırını önceden mutlaka ısıtın ve poğaçaları 180°C’de pişirin.
  • Üzeri çok kızarmadan fırından çıkarın, böylece içi yumuşak kalır.
  • İstersen peynirli, kıymalı veya patatesli iç harçlarla çeşitlendirebilirsiniz.
  • İç harcı fazla koymamaya dikkat edin, poğaça açılabilir.
Yorumlar
avatar
Rumeysa Kaya YORUM 26 Mayıs 2025, 13:42
Çok güzel bir tarif ellerinize sağlık
avatar
Halime Demir YORUM 26 Mayıs 2025, 16:05
Öncelikle ben 12 yaşındayım beni küçük zannet zannetip beni küçük düşürdüler ama ben bu poğaçaları yaptım benimle gurur duydular parmaklarını yediler o kadar güzel ki kim paylaştıysa eline sağlık ellerinden öperim görüşmek üzere
avatar
FİLİZ TEKMEN YORUM 30 Mayıs 2025, 17:20
Çok güzel olmuş tu sağolun bundan sonra benim favori tariflerimden olacak bugün Zeytinli ve peynirli yaptim bayıldık eşim vs...
avatar
cemre akar YORUM 30 Mayıs 2025, 20:23
Hayatımda bu kadar pratik ve lezzetli bir tarif denememiştim. Gerçekten harika oldu yazan kişinin eline sağlık. (:

Benzer Tarifler

Lezzet Logo