Mantarları Dondurabilir Misiniz?

Mantar sınırsız çeşidi ile oldukça lezzetli bir sebzedir. Taze olarak tüketilmesi önerilir ama dondurularak saklanabilir mi? Mantarları dondurabilir misiniz ve bunu yapmalı mısınız?
Mantarları Dondurabilir Misiniz?
22 Mart 2023, 12:47

Doku ve lezzeti en üst düzeye çıkarmak için mantarlar ideal olarak taze kullanılmalıdır. Bununla birlikte, bazen satın aldığınız tüm mantarları bozulmadan kullanmak mümkün olmayabilir. Mantarları daha uzun süre saklamak için dondurabilirsiniz. Ancak, dondurmanın kalitelerini nasıl etkileyebileceğini anlamak önemlidir. Bu yazıda, dondurmanın mantarları nasıl etkilediğinin yanı sıra, tatlarını ve dokularını mümkün olduğunca korumak için onları dondurmanın en iyi yollarını gözden geçirmektedir.

mantar

Mantarları Dondurmanın Etkileri

Taze mantarların çoğu, yumuşak, kahverengi ve hatta sümüksü hale gelme gibi son kullanma tarihlerinin yaklaştığına dair belirtiler göstermeye başlamadan önce buzdolabında yaklaşık 1 hafta dayanır. Mantarları dondurabilirsiniz ancak bunun kalitelerini olumsuz etkileyebileceğini unutmayın. Zamanla, donmuş ürünler besin değerlerinin bir kısmını kaybetme eğilimindedir. Mantarlar, B vitaminleri, bakır, potasyum ve D vitamini gibi iyi bir besin kaynağıdır.

Dondurma, yiyeceklerin kalori, lif veya mineral içeriğini etkilemezken, riboflavin, niasin ve folat gibi suda çözünen vitaminlerin içeriğini azaltabilir. Taze ürünlerin de zamanla besinleri kaybettiğini unutmayın. Doku da aynı şekilde etkilenebilir. Çiğ mantarları yüksek su içeriği göz önüne alındığında dondurabilirsiniz, ancak çözdürüldüklerinde lapa haline gelebilirler. Bu çorbalar, güveçler veya karışık yemekler için işe yarayabilir, ancak yumuşacık mantarları başka şeyler için istemeyebilirsiniz. Neyse ki bazı ön dondurma hazırlama yöntemleri mantarların tazeliklerini, dokularını ve besinlerini korumalarına yardımcı olabilir.

mantar

Mantar Nasıl Dondurulur?

Mantarları dondurduğunuzda ne kadar taze olursa, dondurucuda o kadar iyi saklanırlar. Taze mantarlar sert bir dokuya ve hoş bir toprak kokusuna sahiptir. Ayrıca, duygusal veya koyu lekeler içermezler. Bazen taze mantar satın almak için en iyi yer yerel çiftçinizin pazarıdır, ancak yerel olarak yetiştirilen mantarları manavınızda da bulabilirsiniz.

Mantarları dondurmadan önce, görünür kirleri fırçayla temizleyin. Pek çok insan, mantarları dondurmadan önce yıkamak ister, ancak bu, pişirildiklerinde daha yumuşak olmalarına neden olur.

Mantarları çiğ olarak dondurmayı seçerseniz, saplarını kesin ve dondurucuya uygun plastik bir torbaya koyun. Torbayı kapatmadan ve dondurucuya koymadan önce olabildiğince fazla hava sıkın. Çiğ mantarları dondurmak istemiyorsanız, onları dondurmadan önce hazırlamak için önerilen iki yöntem aşağıda verilmiştir.

Buharla Haşlama

Buharda haşlama, ürünlerin donmadan önce korunmasına yardımcı olan hızlı bir pişirme işlemidir. Gıdaların bozulma hızını artıran enzimleri yok ederek çalışır. Buharla haşlamanın ek bir yararı, gıda kaynaklı iki yaygın bakteri olan Listeria ve Salmonella'yı etkisiz hale getirerek mantarları dondurmadan önce güvenliğini artırmasıdır. Ayrıca, haşlama ürünleri besin maddelerinin korunmasına yardımcı olabilir. Haşlama süreleri mantarın boyutuna göre değişir, bu nedenle buharda pişirmeden önce bunları boyuta göre sıralamak veya benzer büyüklükte parçalar halinde kesmek iyi bir fikirdir. Haşlama işlemi sırasında renk atmasını önlemek için önce taze mantarlarınızı 2 bardak (480 mL) su ve 1 çay kaşığı (5 mL) limon suyundan oluşan karışımda 5-10 dakika bekletin. Alternatif olarak, 4 bardak (960 mL) su ve 1 çay kaşığı (5 mL) limon suyu karışımı kullanarak mantarlarınızı buharda pişirebilirsiniz. Mantarlarınızı buharda haşlamak için, bir tencerede suyu kaynatın ve içine bir buhar sepeti yerleştirin. Mantarları sepete ekleyin ve 3-5 dakika buharda bırakın. Ardından, mantarları çıkarın ve hemen buharda pişirdiğiniz süre kadar buzlu su banyosuna koyun. Suyu süzün, mantarları hava geçirmez, dondurucuya uygun poşetlere koyun ve dondurucuda saklayın.

Sote

Soteleme, yiyecekleri hızlı bir şekilde yumuşatmak ve kahverengileştirmek için az miktarda yağ ve nispeten yüksek sıcaklık kullanan bir kuru ısı pişirme yöntemidir. Bu şekilde susuz pişirmek B vitamini kaybını önleyebilir. Ek olarak, yağla pişirme, antioksidanların ve diğer bitki bileşiklerinin emilimini artırabilir. Büyük bir tavada taze mantarları ve az miktarda sıcak yağ veya tereyağı ekleyin ve orta-yüksek ısıya getirin. Neredeyse tamamen pişene kadar yaklaşık 5 dakika pişirin. Mantarlar yumuşamalı ama yumuşacık olmamalıdır. Mantarlarınızı tavadan çıkarın ve soğumaları için bir kağıt havlu veya tabağa koyun. İyice soğuduktan sonra, hava geçirmez, dondurucuya uygun bir torbaya koyun ve dondurucuda saklayın. Bu yöntemlerden herhangi biri kullanılarak hazırlanan dondurulmuş mantarlar birçok şekilde kullanılabilir. Soğuk yenmek yerine pişirilecek yemeklere eklenirse daha iyi çalışırlar.

mantar

Dondurulmuş Mantarlar Nasıl Çözülür?

Dondurulmuş mantarların çoğu dondurucunuzda 9-12 ay dayanır. Dondurulmuş mantarlar, çorbalar, güveçler veya güveçler gibi pişirilecek yemekler veya pizza sosları için en uygun olanlardır. Dondurulmuş mantarları makarna, pirinç veya kinoa gibi fırında pişirilmesi gereken ancak fırında pişmeyen yemeklere de tahıl kaynayıp pişerken ekleyerek ekleyebilirsiniz. Dondurulmuş mantarları iyice ısıtıp pişirecek kadar uzun süre pişecek bir yemek yapmıyorsanız, yumuşamaları için bir gece buzdolabına aktararak önce eritebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Mantarlı tarifler
  2. Mantar lezzetlendirmenin yolları
  3. Kurutulmuş mantar nasıl saklanır?
  4. Mantar zehirlenmesi nasıl anlaşılır?
  5. Taze mantar nasıl saklanır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo