Gül Yağının Faydaları Nelerdir?

Gül yağı nedir, ne işe yarar? Gül yağının faydaları nelerdir, nasıl kullanılır? İşte, mis gibi kokusuyla gül yağının faydaları ve kullanımı:
Gül Yağının Faydaları Nelerdir?
26 Ocak 2023, 15:38

Güzel kokulu yapraklarıyla bilinen güller, bahçelerin en çok tercih edilen çiçekleridir. Araştırmalara göre gül bitkisinden elde edilen uçucu yağ, çeşitli faydalara sahiptir. Bu yazıda, gül yağının faydalarını ve nasıl kullanacağını daha yakından inceleyeceğiz.

gül yağı

Gül Yağının Faydaları Nelerdir?

  1. Ağrıları hafifletir.

2015 yılında ameliyat sonrası çocuklar gül yağı ve badem yağı soludu. Gül yağı teneffüs eden hastalar, ağrı düzeyinde önemli bir azalma olduğunu bildirdiler. Gül yağı, beyni 'iyi hissetme' hormonu olarak adlandırılan endorfin salgılaması için uyarır. 

  1. Menstrüel rahatsızlıkları azaltır.

2013 yılında yapılan bir çalışmada, adet ağrısı çeken hastalara badem yağı ve gül yağı ile karın masajı yapılmıştır. Gül yağı grubu, masajdan sonra daha az kramp ağrısı yaşadığını bildirdi. Yani, gül yağı ile masaj yapmak, adet ağrılarının hafiflemesine yardımcı olur.

gül yağı

  1. Stres ve kaygıyı azaltır.

Gül yağı, birçok kişi üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Ders çalışma üzerinde yapılan bir araştırmada, katılımcıların derisine gül yağı uygulanmıştır. Uygulamadan sonra kalp atışları, kan basıncı, solunum hızları, kortizol seviyeleri gibi değerlerin azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca denekler gül yağı tedavisinin ardından kendilerini rahat hissettiklerini bildirmiştir.

  1. Antibakteriyel özellikleri vardır.

Araştırmacılar, güllerden damıtılmış uçucu yağın enfeksiyonlara neden olan çeşitli mikroplara karşı etkili olabileceğini bulmuştur. Gül yağı, ağız, bağırsak ce vajinada mantar enfeksiyonlarına neden olabilen Candida albicans'a karşı etkili olduğunu bulmuştur.

gül yağı

  1. Cinsel dürtüleri uyandırır.

Gül yağı solumanın erkeklerde ve daha az ölçüde kadınlarda cinsel isteği artırdığı bulunmuştur. Araştırmacılar, bilinen bir motive edici olan beyindeki dopamin salınımının, aynı anda depresyon semptomlarını hafifletirken cinsel isteği teşvik eden şey olabileceğine inanıyor.

  1. Depresif belirtileri hafifletir. 

Gül yağının depresyon semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olduğu düşünülmektedir. 2012 yılında doğum sonrası kadınlardan oluşan bir grup depresyon tedavisi gördü. Aromaterapi kullanan kadınlar, önemli ölçüde daha fazla iyileşme gösterdi. Gül yağı, aynı zamanda dopamin salınımını da uyarır.

Diğer olası faydaları;

  1. Nefes darlığı ve astım gibi rahatsızlıklara iyi gelebilir.
  2. Ciltte oluşan egzamaların azalmasına yardımcı olabilir.
  3. Kan dolaşımını hızlandırır ve daha dinç hissetmenizi sağlar.
  4. Cilt kuruluğunu giderir.
  5. Burkulma ve ödeme karşı etkilidir.
  6. Menopozun etkilerini hafifletir.

Gül Yağı Nasıl Kullanılır?

  1. Banyo için: Taşıyıcı yağa 10 damla gül yağı ekleyin. Karışımı ılık küvete ekleyin. Hazırladığınız bu suyla banyo yapabilirsiniz. Uçucu yağların suya eklenmeden önce daima taşıyıcı bir yağda seyreltilmesi gerektiğini unutmayın.
  2. Ayak banyosu için: Büyük bir kovanın içerisine ılık su doldurun. İçerisine birkaç damla gül yağı ve badem yağı ekleyin. Ayaklarınızı bu suda 10 dakika bekletin.
  3. Stres ve depresyon için: Bir difüzör kullanarak gül yağını soluyabilir, göğsünüze, bileklerinize ve boynunuza hafifçe vurabilirsiniz. Cilde temas etmeden önce jojoba, badem veya hindistan cevizi yağı gibi taşıyıcı bir yağ ile karıştırıldığından emin olun.

Gül Yağının Yan Etkileri Nelerdir?

  1. Uçucu yağlar çok güçlü ve konsantredir. Uçucu yağ soluyacaksanız, burnunuzu şişeye yaklaştırmak yerine bir difüzöre birkaç damla koyun ve kabın kapağını koklayın.
  2. Doğrudan cildinize sürecekseniz, cilt tahrişini önlemek amacıyla birkaç damla taşıyıcı yağa karıştırın.
  3. Gül yağı, kesinlikle yutulmamalı ve ağızdan alınmamalıdır.
  4. Bazı yağlar, hamile ve emziren kadınlar için zararlı olabilir.

Önemli Not: Ciddi kronik bir rahatsızlığınız varsa, düzenli ilaç kullanıyorsanız, hassas ve alerjik bünyeye sahipseniz, gül yağını kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Doktorun onay vermediği hiçbir ürünü kullanmayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Gül yağı nasıl yapılır?
  2. Okaliptüs yağı ne işe yarar?
  3. Argan yağı nasıl kullanılır?
  4. Kekik yağı neye iyi gelir?
  5. Avokado yağının faydaları nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo