ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER ENGİNARIN FAYDALARI NELERDİR? BAKLA NEDİR? İŞTE VİTAMİN DEPOSU SEBZELER

ENGİNARIN FAYDALARI NELERDİR? BAKLA NEDİR? İŞTE VİTAMİN DEPOSU SEBZELER

Bakla ve enginar hakkında detayları anlatıyoruz.
Enginarın faydaları nelerdir? Bakla nedir? İşte vitamin deposu sebzeler

Enginarın hikayesi oldukça ilginç... Peki bu rivayetlere konu olan enginarın faydaları nelerdir? Bakla ve enginar hakkında detayları anlatıyoruz.

Enginar ve baklanın faydaları saymakla bitmiyor. Sebzeler dünyasının kısa ömürlü sebzeleri, sağlık kaynağı enginar ile baklayı baharda sofranızda yer vermeye özen gösterin. 

ENGİNARIN HİKAYESİ

Aslında çoğumuz enginarı sağlığa özellikle de karaciğere çok yararlı bir sebze olarak biliriz. Oysa hakkında akıllara durgunluk veren bir rivayet var... Mitolojiye göre Yunan tanrısı Jupiter,  uzun kül renkli saçlarıyla erkekleri peşinden koşturan güzeller güzeli bir peri kızına ilk görüşte aşık olmuş olmasına da; her seferinde reddedilmiş. Öfkesinden çılgına dönen Jupiter de sevdiği kızın başkasına yar olmasını engellemek için  onu, latince adı "Cynara cardunculus scolymus" olan, enginar bitkisine dönüştürmüş. Rivayet o ki, rengini peri kızın gözlerinden alan enginarın dikenleri Jupiter’in çektiği aşk acısının intikamı imiş, ancak dikenlerin içindeki enginar kalbi dikenlere rağmen aşkın sıcaklığını dile getiriyormuş. Enginarın gururlu edası ve yuvarlak hatları peri kızın karakteristik özelliklerini ve beden yapısını dile getiriyormuş.

ENGİNAR NEDİR?


Enginar, eski Romalılar devrinde lüks bir besindi ve görkemli imparatorluk ziyafetlerinin değişmez sebzesiydi. Tarihteki ilk  yemek kitabı olarak bilinen ve Romalı Apicius imzalı "De re coquinaria" da yer alan bir tarifte enginarın su ya da şarapta haşlanarak hazırlandığı anlatılır.


BAKLANIN TARİHİ


Bakmayın, siz onun yemyeşil, taptaze görünümüne. Aslında yaşı hayli geçkin. Bronz ve Demir çağlarından beri biliniyor. Antik Mısır sofrasının çok bilinen sebzelerinden biri. Öyle ki insanoğlunun yediği ilk baklagil. Çünkü o devirlerde  bezelye ya da fasulye gibi pişirilmeye gerek görülmeden çiğ olarak yeniliyormuş. Bugün hala dünyanın bazı bölgelerinde meyve olarak yeniliyor. Bazı yerlerde ise kurutularak çorbası yapılıyor.

BAKLA NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

İran ve Güney Afrika kökenli olan bakla, bahar mevsimine özel sebzelerden biri. Bakla da tıpkı enginar, marul ve kuşkonmaz gibi baharla gelip yaz mevsiminin başlamasıyla ortadan yok olur. Zengin potasyum deposu olan baklanın 100 gramında tam 210 mg potasyum bulunur. İçeriğindeki lifler sayesinde bağırsakları yumuşatıcı özellikler içerir. Tüm yeşil renkli sebzeler gibi bakla da kansere yakalanma riskini azaltır; kötü kolesterolü düşürür, kan şekerini düzene sokar, hemoroit ve kalın bağırsak sorunlarına azaltır. Ancak bu besine karşı duyarlı kişilerde favizm denilen zehirlenmeye yol açar. Genetik olduğu için doktora danışmadan çok küçük çocuklara bakla yedirilmemelidir.

İşte enginarlı ve baklalı yemek tarifleri…

Etli enginar dolma tarifi




Bahar zeytinyağlısı nasıl yapılır?



Baklalı kayık köfteler nasıl yapılır?



Enginarlı tart tarifi



Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!