ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER ENGİNAR NASIL SAKLANIR: EN ETKİLİ ENGİNAR SAKLAMA YÖNTEMLERİ

ENGİNAR NASIL SAKLANIR: EN ETKİLİ ENGİNAR SAKLAMA YÖNTEMLERİ

Enginar buzlukta nasıl saklanır? Enginar limonlu suda ne kadar bekletilir? Enginar dolapta kaç gün bekler? Kavanozda enginar nasıl saklanır? İşte, uzun süre bozulmadan enginar saklama yöntemleri:
Enginar Nasıl Saklanır: En Etkili Enginar Saklama Yöntemleri

Papatyagiller familyasına ait bir bitki olan enginar, en sağlıklı sebzelerden biridir. Ülkemizde en çok Akdeniz, Ege ve Marmara'da yetiştirilir. Kötü kolesterolü düşüren enginar, kilo vermeyi de destekler. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Hücrelerin onarılmasında ve yenilenmesinde etkili rol oynar. Karaciğeri temizlerken mideyi de korur. Genellikle haşlama usulüyle pişirilen enginar, doğru yöntemlerle saklanırsa uzun süre tüketilebilir. Peki, enginar buzlukta, buzdolabında ve kavanozda nasıl saklanır? İşte, evde en etkili enginar saklama teknikleri:


Enginar Buzlukta Nasıl Saklanır?

  • Öncelikle bir kabın içerisine su ve limon suyu ekleyin.
  • Enginarları güzelce temizledikten sonra kararmasını önlemek için limonlu suda bekletin.
  • Bu esnada tencereye su ve kaya tuzu ekleyerek kaynatın.
  • Su kaynamaya başladığında enginarları içerisine alarak 2-3 dakika haşlayın.
  • Haşlanan enginarları süzgeç yardımıyla alarak buzlu suyun içerisine atın ve şoklama yapın.
  • Enginarlar buzlu suda en fazla 1 dakika bekletilmelidir.
  • Buzlu sudan çıkarttığınız enginarları kağıt havlu ile güzelce kurulayın.
  • Enginarları buzdolabı poşetlerine yerleştirerek ağzını kapatın.
  • Hazırladığınız poşetleri buzluğa veya derin dondurucuya koyabilirsiniz.


Enginar Kavanozda Nasıl Saklanır?

Konserve olarak satın alınan enginarın saklama süresi değişiklik gösterir. Enginarı uzun süre tüketmeyecekseniz, konservenin kapağını açmadan buzluğa yerleştirin. Enginar konservesini -18 derecede yaklaşık 2 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Enginar bir kez çözündükten sonra 3-4 gün içerisinde tüketilmelidir. Konserve enginarın kapağını kapatarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Ancak kısa süre içerisinde tüketmeye özen gösterin. Enginarı çözünmesi için soğuk su altında bekletebilir veya mikrodalga fırına atabilirsiniz.

Not: Enginarı konserve olarak alacaksanız, kavanozun ezilmiş, delinmiş ve açılmış olmamasına özen gösterin. Ayrıca mutlaka son tüketim tarihine bakın. Tarihi geçen veya yaklaşan ürünleri almaktan kaçının.


Pişmiş Enginar Nasıl Saklanır?

Pişmiş enginarı kısa sürede tüketecekseniz, cam veya plastik hava almayan kaplara koyarak sıkıca kapatın. Bu kapları buzdolabında 3-4 gün kadar saklayabilirsiniz.


Pişmiş Enginar Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Pişmiş enginarı buzdolabı poşetlerine veya hava geçirmeyen kaplara koyun. Kararmalarını önlemek için enginarların üzerine az miktarda limon suyu serpiştirin. Enginarın hava almadığından emin olduğunuzda buzluğa veya derin dondurucuya koyabilirsiniz.


Pişmiş enginarı tüketeceğiniz zaman buzdolabının raf bölmelerine alın. Bu bölmelerde 3-4 gün daha muhafaza edebilirsiniz. Ancak derin dondurucudan çıkartılan pişmiş enginar, soğuk su veya mikrodalgada çözündürüldüyse, hemen tüketilmelidir.


Pişmiş Enginar Oda Sıcaklığında Ne Kadar Dayanır?

Bakteriler 4-60 derece arasındaki sıcaklıklarda üremeye başlar. Pişmiş enginar oda sıcaklığında en fazla 2 saat bekletilmelidir. 2 saatten fazla dışarda bırakılan enginarı atabilirsiniz.


Enginarın Bozulduğunu Nasıl Anlarım?

Enginarın bozuk olduğu kokusu ve tadından anlaşılır. Eğer enginardan ağır bir koku geliyorsa, renginde ve görünümünde değişiklikler, küflenmeler varsa, hiç bekletmeden atın. Kokusunda bir sorun yoksa fakat anormal bir tat alıyorsanız, enginarı daha fazla tüketmeden çöpe atın.


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!