Çin Meyveleri: En Sağlıklı 15 Egzotik Meyve

Çin mutfağı, tropikal meyveler bakımından oldukça zengindir. Peki, en sağlıklı Çin meyveleri hangileri? İşte, Çin mutfağından çok sağlıklı 15 meyve:
Çin Meyveleri: En Sağlıklı 15 Egzotik Meyve
04 Mart 2024, 16:48

Çin meyveleri, özellikle egzotik tatlarıyla birçok farklı şekilde kullanılabilir. Çin'den dünyaya yayılan bu meyveler, tatlı ve ekşi notaları içinde barındırır. Sağlık için faydalı olan meyveler, hem sade bir şekilde tüketilir, hem de farklı tariflere eklenebilir. Özellikle Asya ülkelerinde popüler olan bu meyveleri, beslenmenize dahil etmenin tam zamanı. İşte, Çin mutfağının en sağlıklı meyveleri:

  1. Pomelo

pomelo

Pomelo, antioksidanlar ve C vitaminleri ile dolu bir meyvedir. Greyfurta benzemesine rağmen daha tatlı bir tada sahiptir. En büyün narenciye meyvesi olan pomelo, mide ve kalp sağlığını desteklemek için kullanılır. Son yıllarda ülkemizde de popüler bir hale gelmiştir.

  1. Lychee

lychee

Liçi olarak da bilinen bu meyve, Güney Çin ile özdeşleşmiştir. Kabuğu soyulduktan sonra içinde saydam görünümlü beyaz etli kısım çıkar. Bir fincan liçi, günlük C vitamini ihtiyacının iki katını içerir. Yüksek konsantrasyonda antioksidanlara sahiptir. Kalp hastalıkları, diyabet ve yaşlanma belirtilerini hafifletebilir.

  1. Kumkuat

kumkuat

Narenciye meyvelerinden biri olan kumkuat, son yıllarda Türk mutfağında farklı şekillerde kullanılır. Kamkat meyveleri, C vitamini ve antioksidanlar ile doludur. Bu meyve genelde kabuklu bir şekilde bütün halde tüketilir. Kumkuat, bağışıklığı güçlendirir ve kalp hastalıkları riskini azaltabilir.

  1. Buda'nın Eli

Buda'nın eli

Parmaklı ağaç kavunu olarak da bilinen bu meyve, tuhaf bir görünüme sahiptir. Çin'de Buda'nın eli meyvesi uzun yaşamı ve mutluluğu sembolize eder. Genelde dekorasyon amaçlı kullanılsa da, bazı tariflere de eklenir. Meyvenin suyu, çekirdeği ve eti yoktur. Yalnızca kabuğu ve özü vardır. Bu meyvenin migreni hafifletebileceği iddia ediliyor ancak bununla ilgili kesin kanıt yoktur. 

  1. Çin Kocayemişi

Çin kocayemişi

Bayberry ve yumberry gibi isimlerle bilinen bu meyve, taze defne meyvesi olarak satılır. Çin'in dışında nadir olarak görülür. Kırmızı kabuklara sahip olan meyve, hafif asidik bir tada sahiptir ve içi suludur. A, C ve E vitaminleri bakımından zengin olmasının yanı sıra iyi bir folat kaynağıdır. Meyve sularında da kullanılır.

  1. Mangostan

mangostan

Mangostan, kırmızı kabuğun içinde sütlü bir meyve suyu barındırır. Kabuklu kısmı kesinlikle yenmez. Tatlı-ekşi bir tada sahip olan bu meyve, Güneydoğu Asya' da cilt enfeksiyonları ve yaralar için kullanılır. Meyvedeki bileşikler mantar ve bakterilere karşı etkilidir. Mangosten ayrıca ağrıyı ve iltihabı azaltmak için takviye ve meyve suyu olarak da satılıyor.

  1. Yıldız Meyvesi

yıldız meyvesi

Yıldız meyvesi ikiye kesildiğinde beş köşeli yıldıza dönüşür. Altın sarısı yıldız meyvesinin tatlı-ekşi bir tadı vardır ve tek bir fincan günlük ihtiyacınızın yaklaşık üçte biri kadar C vitamini içerir. Sarı yıldız meyvesi, faydalı fitokimyasallara sahiptir.

  1. Ejder Meyvesi

ejder meyvesi

Pitaya ismiyle de bilinen ejder meyvesi, ülkemizde en çok Akdeniz kıyılarında yetiştirilir. Pembe-fuşya karışımı rengiyle dikkatleri üzerine çeken bu meyve, antioksidanlar ve polifenoller gibi mikro besinler açısından zengindir. Kabuğu, melanom hücrelerinin büyümesini yavaşlatma veya durdurma potansiyeli açısından inceleniyor. Vitamin bakımından zengindir.

  1. Yenidünya

yenidünya

Japon muşmulası, Çin eriği gibi isimlerle de bilinen bu meyvenin tadı, tatlı-ekşi karışımıdır. Turuncu veya sarı renkli olan yenidünya, iyi bir beta karoten kaynağıdır. İçeriğindeki A vitamini sayesinde göz sağlığını olumlu etkiler. Lif, B6 vitamini ve potasyum bakımından da zengindir.

  1. Şeker Elması

şeker elması

Büyük boy yeşil çam kozalakları gibi görünseler de muhallebi elmaları muhallebi benzeri bir dokuya sahiptir. Sulu ve tatlı tadıyla sade bir şekilde tüketilebilir. Bu tatlı meyve iyi bir C vitamini, riboflavin ve potasyum kaynağıdır. Günlük lif ihtiyacınızın neredeyse üçte biri tek bir meyvede olduğundan, muhallebi elması sizi uzun süre tok tutar.

  1. Jackfruit

jackfruit

Ağırlığı 80 kiloya kadar ulaşabilen Jack meyvesi, dünyanın en büyük ağaç meyvesidir. C vitamini, manganez, potasyum ve bakır içeriği yüksektir. Lifleri ve şekerleri prebiyotik görevi görerek sindirim sisteminizdeki faydalı bakterileri destekler. Jackfruit ayrıca nişasta ve protein dengesine sahiptir. Bu onu birçok Asya yemeğinde besleyici bir temel haline getirir. Antikanser, yaşlanma karşıtı ve kan basıncını düzenleyici özelliklere sahip bitkisel besinlerle doludur.

  1. Hünnap

hünnap

Hünnap meyvesi Çin'de 4.000 yıldan fazla bir süredir yetiştirilmektedir ve birçok kültür onu geleneksel tıpta kullanmıştır. Yüksek antioksidan seviyeleri nedeniyle araştırmacılar, meme ve rahim ağzı kanseri üzerindeki potansiyel etkilerini araştırıyorlar. Hünnap meyvesi, sağlık açısından çok faydalıdır. Bu yüzden günlük beslenmeye ölçülü miktarda eklenmesi önerilir.

  1. Gül Elması

gül elması

Gül elması, Asya'da yaygın olarak görülür. Ancak diğer ülkelerde meyve suyu, jöle veya tatlı yapımında kullanılmış halde rastlanabilir. Meyve adını olgunlaştığında yaydığı tatlı gül kokusundan alır. Sert, sarı-pembe kabuklara sahiptir. Gül elmaları A ve C vitaminleri açısından iyi bir kaynaktır. Elinize taze bir tane alırsanız, çekirdeklerini kesinlikle tüketmeyin. Çekirdekleri zehirli kabul edilir.

  1. Asya Armudu

Asya armudu

Bu listedeki tüm meyveler arasında Asya armutları muhtemelen taze bulunması en kolay olanıdır. Elma gibi gevrek bir dokuya sahip olan bu meyveler, yenildiğinde armut tadı verir. Günlük önerilen diyet lifinin üçte birinden fazlası ile Asya armutları iyi bir atıştırmalıktır. Ayrıca C vitamini, K vitamini ve potasyum da içerirler. Geleneksel armutların aksine, gevrek bir dokuları vardır.

  1. Alıç

alıç meyvesi

Çin böğürtleni olarak da bilinen alıç meyvesi, Akdeniz'de yüzyıllardır yetişmektedir. Antioksidan bakımından zengin olan bu meyveler, kolesterolü düşürerek kalp sağlığını koruyabilir. Anti-inflamatuar ve antitümör özelliklere sahiptir. Genellikle sirke yapımında kullanılır.

Şunlara da göz atın;

  1. Kış meyveleri
  2. Turunçgiller hangi meyvelerdir?
  3. Muhtemelen hiç duymadığınız meyveler
  4. Hiç görmediğiniz sebzeler
  5. Keto dostu meyveler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo