Kış Meyveleri Nelerdir: Şifa Deposu 11 Besleyici Kış Meyvesi

Kış meyveleri nelerdir? Kış meyvelerinin faydaları nelerdir? Kış meyveleri hangi hastalıklara iyi gelir? İşte, kış aylarında bağışıklığı güçlendirerek hastalık direncini arttıran ve şife deposu olan 11 meyve:
Kış Meyveleri Nelerdir: Şifa Deposu 11 Besleyici Kış Meyvesi
30 Kasım 2020, 16:58

Yazın sıcak ve bunaltıcı havaları yerine serinliğe bırakmaya başladı bile. Bu kış her zamankinden daha fazla sağlığımıza dikkat etmemiz gerekiyor. Kış meyve ve sebzeleri raflardaki yerini almaya başladı. Soğuklara karşı vücudumuzu hastalıklardan koruyacak, bağışıklığımı güçlendirecek meyvelere sofralarda yer vermenin tam vakti. Dallarından taze taze toplanmış turunçgilleri böyle alalım. Soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklardan korunmak için hangi kış meyvelerini yemeliyiz? Kış meyveleri nelerdir? Kış meyveleri hangi hastalıklara iyi gelir? Hepsinin cevabı yazımızda. İşte, vitamin deposu olarak bilinen kış meyveleri ve faydaları:


  1. Kışın Favorisi: Portakal


Pazarda ilk gördüğümüzde işte kış şimdi geldi dedirten bir meyvedir portakal. Hem sade bir şekilde tüketilen, hem de tatlı yapımında kullanılan portakal, turunçgiller arasında yer alır. Kış boyunca mutfağınızdan eksik etmemeniz gereken meyvelerin başında yer alır.

Portakalın iyi geldiği hastalıklar: Damarları güçlendirir, kolesterolü dengeler, kalbi korur, kanın yenilenmesini sağlar, kan pıhtılaşmasını engeller, cildi güzelleştirir, soğuk algınlığına iyi gelir, yaraların iyileşmesini hızlandırır.

Portakalın içeriğindeki vitamin ve mineraller: A, B1, B2 vitamini, C vitamini, P vitamini, kalsiyum, magnezyum ve potasyum.


  1. Portakalın Yavrusu: Mandalina


Birçoğumuz portakalın yavrusu olarak görürüz mandalinayı. Pazar tezgahlarında ve manavlarda portakalın hemen yanındaki yerini alır. Hem kokusu, hem lezzeti, hem de faydaları ile kış hastalıklarına iyi gelir.

Mandalinanın iyi geldiği hastalıklar: Kalbi korur, tansiyon ve kolesterolü düzenler, gribe iyi gelir, uyku problemlerini giderir, kokusu strese iyi gelir, bağışıklığı güçlendirir.

Mandalinanın içeriğindeki vitamin ve mineraller: A, B vitamini, C vitamini, kalsiyum, magnezyum, demir, sodyum, potasyum, fosfor ve brom.


  1. Seveni De Var, Sevmeyeni De: Kivi


Mayhoş tadı ve tüylü yapısıyla kiviyi herkesin sevdiğini söyleyemeyiz. Ancak öyle faydaları var ki, sevmeyenlerin bile yemesini sağlayacak. Taneyle değil, kilo kilo alınması gereken meyvelerden.

Kivinin iyi geldiği hastalıklar: Solunum yollarına iyi gelir, görme yetisini destekler, alerjik etkileri azaltır, kılcal damarları güçlendirir, kemik gelişimine destek olur, hücre yapısına destek olur, kandaki yağ oranını azaltır.

Kivinin içeriğindeki vitamin ve mineraller: A vitamini, C vitamini, potasyum, beta karoten, flavotin ve pektin.


  1. Her Mevsim Bulunur: Elma


Sağlıklı bir hayatın vazgeçilmezi olan elmanın her çeşidi faydalıdır. İster yeşil, ister kırmızı olsun onu her mevsim manavlarda bulabiliyoruz. Akşamları yapılan aile sohbetlerinde de yeri başkadır.

Elmanın iyi geldiği hastalıklar: Kolesterolü düzenler, kilo kontrolüne yardımcı olur, cildi güzelleştirir, bağışıklığı güçlendirir, hücreleri yeniler, dişleri beyazlatır, sinirleri güçlendirir, mide hastalıklarına iyi gelir, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.

Elmanın içeriğindeki vitamin ve mineraller: A, B1, B2 vitamini, C vitamini, E vitamini, sodyum, fosfor, çinko, magnezyum, kalsiyum, demir ve potasyum.


  1. Hafif Ekşi Tadıyla: Greyfurt


Portakal ve mandalina kadar ilgi görmeyen diğer turunçgil meyvesi ise greyfurttur. Acı ve ekşimsi tadıyla yemesi zor bir meyve. Ancak faydaları ile sofralardan eksik edilmemesi gerekiyor, bizden söylemesi.

Greyfurtun iyi geldiği hastalıklar: Yorgunluğa karşı birebirdir, soğuk algınlığına iyi gelir, cildi temizler, kan dolaşımını güçlendirir, kas gelişimine destek olur, vücuda enerji verir, yağ yakıcı etkileri mevcuttur.

Greyfurtun içeriğindeki vitamin ve mineraller: A, B, C vitamini, fosfor, potasyum, beta karoten ve kalsiyum.


  1. Deyimlere Konu Olan: Armut


Atasözleri ve deyimlerde ismi geçen, yumuşaklığı ve lezzetiyle her zevke hitap eden bir meyve o. Hafif pembeleşen rengi ve tadı ile bu kışın gözdelerinden biri olacak.

Armutun iyi geldiği hastalıklar: Böbrekleri çalıştırır, bağışıklığı güçlendirir, idrar söktürücüdür, enerji verir, zihinsel ve fiziksel yorgunluğa iyi gelir, kilo kontrolüne yardımcı olur, eklem ve romatizma ağrılarını azaltır.

Armutun içeriğindeki vitamin ve mineraller: B1, B2, B3 vitamini, C vitamini, fosfor, folik asit, kalsiyum ve potasyum.


  1. Ekşisi Bile Güzel: Nar


'Pazardan aldın bir tane, eve geldin bin tane' bilmecesine konuk olan nar, kış meyveleri arasında oldukça popülerdir. Yılbaşının sembolü haline gelen narı, hem sade, hem de yemeklerin içerisinde kullanabilirsiniz.

Narın iyi geldiği hastalıklar: Soğuk algınlığı ve gribe karşı etkilidir, vücut direncini arttırır, kansızlığa iyi gelir, tansiyon düşürücü etkisi vardır, idrar söktürücüdür, vücuda enerji verir.

Narın içeriğindeki vitamin ve mineraller: A, B2 vitamini, C vitamini, fosfor, kalsiyum, filokinon, magnezyum ve potasyum.


  1. Faydası Kabuğun İçinde Saklı: Muz


Akdeniz kıyılarından sofralarımıza kadar uzanan muzu sevmeyen yoktur herhalde. Hem lezzetli, hem de çok faydalı bir meyve olan muzu, tatlı yapımında da kullanabilirsiniz.

Muzun iyi geldiği hastalıklar: Mide hastalıklarına iyi gelir, kolesterolü dengeler, ateş ve gribe iyi gelir, kan değerlerini normalleştirir, soğuk algınlığına karşı etkilidir.

Muzun içeriğindeki vitamin ve mineraller: A, B6, C vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum ve protein.


  1. Şarkısı Bile Var: Ayva


Ayvanın çiçek açması yazın habercisidir. O çiçeklerin büyüyüp meyve olması ise kışın geldiğini gösterir. Sert yapısı nedeniyle zor yutulan bir meyve de olsa, tadına doyum olmaz.

Ayvanın iyi geldiği hastalıklar: Sindirimi güçlendirir, idrar söktürücüdür, böbrek taşına iyi gelir, kansızlığı giderir, gribe karşı etkilidir, ağız kokularını azaltır.

Ayvanın içeriğindeki vitamin ve mineraller: A, B1, B2 vitamini, C vitamini, potasyum, fosfor ve kalsiyum.


  1. Sofraların Olmazsa Olmazı: Limon


Limon, her mevsim bulunan bir meyve olsa da, kış aylarında sağladığı faydalar oldukça önemlidir. Birçok kişi açısından limonu dilimleyip yemek mümkün olmuyor. Ancak yemeklerde, salatalarda ve bitki çaylarında kullanarak faydalarından yararlanabilirsiniz.

Limonun iyi geldiği hastalıklar: Ateş düşürücüdür, solunum sorunlarına iyi gelir, hazımsızlığı giderir, astım alerjilerine karşı etkilidir, antioksidan bakımından zengindir, cildi güzelleştirir, diş bakımını destekler, tansiyonu düşürür.

Limonun içeriğindeki vitamin ve mineraller: A, B6 vitamini, C vitamini, E vitamini, magnezyum, fosfor, çinko, potasyum, demir ve kalsiyum.


  1. Kokusuna Dayanamayanları Böyle Alalım: Kestane


Kestanenin kış aylarında tüketildiğini hepimiz biliyoruz. Ancak onun bir meyve olduğunu duyunca biraz şaşırmış olabilirsiniz. Üstelik faydaları ile sağlık açısından oldukça önemli bir meyve.

Kestanenin iyi geldiği hastalıklar: Mide rahatsızlıklarına iyi gelir, stresi azaltır, hücreleri yeniler, kemik ve kas sistemini destekler, sindirim sistemini düzenler.

Kestanenin içeriğindeki vitamin ve mineraller: B1, B2 vitamini, C vitamini, potasyum, protein, kalsiyum, magnezyum ve fosfor.


Şunlara da göz atın;

  1. Meyveli tatlılar
  2. Taze meyve ve sebze nasıl seçilir?
  3. Mevsim meyvelerinden 10 nefis reçel tarifi
  4. Sebze ve meyveler nasıl dezenfekte edilir?
  5. Limon kabuğunun kullanım alanları nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo