ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER BU YAZ MEVSİM MEYVELERİNDEN YAPABİLECEĞİNİZ 10 REÇEL TARİFİ

BU YAZ MEVSİM MEYVELERİNDEN YAPABİLECEĞİNİZ 10 REÇEL TARİFİ

Reçel nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Evde reçel yapımıyla ilgili tüm detaylar ve yaz meyveleri ile hazırlayabileceğiniz 10 nefis reçel tarifi
Bu Yaz Mevsim Meyvelerinden Yapabileceğiniz 10 Reçel Tarifi

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi haline gelen reçel, birbirinden farklı meyve ve sebzelerle hazırlanabilir. Reçel yapımında dikkat edilmesi gereken ilk nokta mevsime uygun meyveler seçilmesidir. Peki, reçel yaparken nelere dikkat edilmeli? Yaz aylarında hangi reçel çeşitleri yapılabilir? İşte, reçel yapımında dikkat etmeniz gereken püf noktalar, reçel takvimi ve yaz mevsimine uygun 10 nefis reçel tarifi:


Reçel Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Reçel yapımında kullanılan ana malzemeler su, toz şeker ve limon suyudur. Reçeli hazırlamak için ilk olarak bu üç malzeme kısık ateşte pişirilir ve şurup kıvamına getirilir. Ardından hangi meyveyi kullanacaksanız onu ekleyebilirsiniz.
  • Şurubun kıvamını anlamak için: Kaşığın ucuyla az miktarda reçel alın ve cam tabağa sıralı bir şekilde damlatın. Eğer son damla tabakta yayılmadan duruyorsa, şurubun kıvamı olmuş demektir. Fakat damla yayılmaya devam ediyorsa, bir süre daha kaynatmaya devam edebilirsiniz.
  • Yumuşak meyveler ile reçel yapılacaksa, önce şurup hazırlanır daha sonra meyveler eklenir. Sert meyvelerde (elma, armut, ayva) ise şurup meyvelerle birlikte pişirilir.
  • Reçel yapımında ocak mutlaka kısık ateşte kullanılmalıdır.
  • Reçelin şekerlenmesini önlemek için; pişirme esnasında oluşan köpükler kaşık yardımıyla alınmalıdır.
  • Reçel kaynamaya başladığında bir çay kaşığı tereyağı ekleyin. Bu sayede hem reçel şekerlenmeyecek, hem de tadı daha yoğun olacaktır.
  • Reçelin sulanmasını önlemek için; yalnızca tahta kaşık kullanılması önerilir.
  • Hazırladığınız reçeli cam kavanozlara döküp serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
  • Cam kavanozları sterilize etmek için; kavanozları sıcak suda 10 dakika bekletin. Ardından temiz bir bez ile kurulayın.


Reçel Takvimi

  • Ayva Reçeli; Ekim
  • Armut Reçeli; Ağustos, Eylül
  • Ahududu Reçeli; Temmuz ve Ağustos
  • Çilek Reçeli; Haziran ve Temmuz
  • Erik Reçeli; Temmuz, Ağustos ve Eylül
  • Elma Reçeli; Ocak, Şubat, Mart, Eylül, Ekim ve Kasım
  • Kiraz Reçeli; Haziran ve Temmuz
  • Kayısı Reçeli; Haziran, Temmuz ve Ağustos
  • Portakal Reçeli; Ocak, Şubat, Mart, Kasım ve Aralık
  • Mandalina Reçeli; Ocak, Şubat, Kasım ve Aralık
  • Üzüm Reçeli; Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim
  • Şeftali Reçeli; Temmuz, Ağustos ve Eylül
  • Vişne Reçeli; Temmuz ve Ağustos
  • Limon Reçeli; Temmuz, Ağustos ve Eylül


Ev Yapımı 10 Nefis Reçel Tarifi


Yaz meyvesi olarak bilinen çilek ile reçel yapmak için en uygun aylar Haziran ve Temmuz'dur. Çilek, şeker ve limon suyu ile hazırlanan çilek reçelini hazırlamak 30, pişirmek ise 40 dakikadır.



Yalnızca 30 dakika da hazırlanan ahududu reçelini hazırlamak için en ideal zaman Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Ahududu reçelinin lezzetini arttırmak için bir gece şekerle bekletmek yeterli olacaktır.



Yaz aylarının başlangıcı kayısının en lezzetli olduğu zaman dilimidir. Yalnızca 3 malzeme ile hazırlayabileceğiniz kayısı reçelinin videolu anlatımına ve püf noktalarına buradan ulaşabilirsiniz.



Hazırlaması 10, pişirmesi ise yaklaşık 30 dakika olan kiraz reçeli, en sevilen reçel çeşitlerinden biridir. Kiraz reçelini hazırlamak için en ideal aylar Haziran ve Temmuz'dur. 



Tatlıların içinde sık sık yer verilen şeftali ile reçel hazırlamak için ihtiyacınız olanlar şeftali, şeker ve bademdir. Şeftali reçeline aroma katmak için karanfil ekleyebilirsiniz.



Kırmızı erik ile hazırlayabileceğiniz nefis bir önerimiz var. Kahvaltı sofralarına renk katacak erik reçeline, reyhan yaprakları ekleyerek aromasını arttırabilirsiniz. Erik reçelini Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hazırlayabilirsiniz.



Kahvaltı sofralarında en sık kullanılan reçel çeşitlerinden biri de vişne reçelidir. Vişne reçelini hazırlamak 15, pişirmek ise ortalama 20 dakikadır. Vişne reçelini tatlandırmak için tarçın çubukları kullanmayı unutmayın.



Sofralarda üzüm reçeline çok sık rastlayamasak da, üzüm reçelini bir kez deneyen bir daha vazgeçemiyor. Yaklaşık 20 dakika da hazırlanan ve sofralardaki yerini alan üzüm reçelini yıldız anason ile tatlandırabilirsiniz.



Kahvaltı sofralarında Akdeniz esintisini hissettirecek bir tarifimiz var. Yaz aylarında olgunlaşan limonu bu kez reçel yapımında kullandık. Limon reçelini hazırlamak için ihtiyacınız olanlar limon dilimleri, toz şeker ve ıtır çiçeğidir.