Bir araştırmaya göre mutfaktaki en kirli 5 yer

Uzmanlar, baharat raflarından süngerlere kadar mutfağınızdaki en kirli beş öğeyi ortaya çıkarıyor ve pişirme alanınızın mikropsuz kalmasını sağlayacak tüyoları paylaşıyor..
Bir araştırmaya göre mutfaktaki en kirli 5 yer
24 Ocak 2023, 11:23

Mikroplar en beklenmedik yerlerden bazılarında pusuda bekliyor ve yepyeni bir çalışma, mutfağınızda temizlemeyi asla düşünmeyeceğiniz, ancak baharat rafınız, lavabonuz ve süngerleriniz de dahil olmak üzere muhtemelen iğrenç bakterilerle kaplı olan noktaları ortaya çıkardı. 

İngiltere Tarım Bakanlığı'nın Gıda Güvenliği ve Denetleme Servisi tarafından yakın zamanda yapılan bir çalışmada araştırmacılar, hangi noktaların en fazla mikrop barındırdığını keşfetmek için mutfaktaki farklı alanları incelediler. 

Buzdolabı çekmecelerinizden kesme tahtalarınıza kadar, ailenizle yemeklerinizi pişirdiğiniz yer düşündüğünüzden daha kirli olabilir.

Mutfaktaki En Kirli 5 Alan

Araştırmada, katılımcılar yeni tarifler denediklerini sanıyordu. Katılımcılara hindi burgeri yapmaları söylendi. Yemek pişirirken, bilim insanları onların mutfaktaki çapraz kontaminasyon yüzeylerini yakından izlediler.

baharatlık

  1. Baharatlıklar

Yemeği yapmak için kullanılan baharat kavanozlarının en fazla bakteri barındırdığı, baharatların yüzde 48'inde hindi mikroplarının bulunduğu tespit edildi. 

Yakın zamanda Journal of Food Protection'da yayınlanan çalışma, şeflerin sık sık kulpları veya diğer sık dokunulan alanları silerken baharat kavanozlarını unuttuklarını açıkladı. Çalışmada, "Tüketiciler, yemek pişirdikten sonra baharat kaplarını silmeyi veya dezenfekte etmeyi düşünmeyebilirler çünkü bunlar tipik olarak tüketici mesajlarında çapraz bulaşma için yüksek risk olarak hedeflenmezler" deniliyor.

Araştırmada "Et pişirmenin ve ardından baharatlıklara dokunmanın 'en kötü durum senaryosu' olduğu belirtiliyor; baharat malzemelerinizi 'sıcak sabunlu suyla' yıkamanız veya 'silmeniz' gerektiği vurgulanıyor.

lavabo

  1. Mutfak Lavaboları ve Sabunluk

Tüketiciler lavabolarının içinin en kirli yer olduğunu tahmin edebilirken, sürpriz olan sıvı sabunluğun ne kadar bakteri barındırdığıydı. Çünkü sık sık yemek pişiriyorsunuz ve daha sonra sabunluğu silmeyi düşünmeden ellerinizi yıkamaya gidiyorsunuz. Nguyen, tüketicilerin sabun şişelerindeki mikroplardan endişe duymaları halinde ellerini iyice ovaladıktan sonra yıkamaları gerektiğini belirtti. Ayrıca lavabo kulplarını iyice silmeniz ve 'her gece' tüm lavabonuzu temizlemeniz gerektiğini de belirtti.

Çalışmanın bir parçası olmayan bir mikrobiyolog, geçtiğimiz günlerde mutfak lavabonuzun temizledikten sonra bile ne kadar kirli olabileceğini açıkladığı için TikTok'ta viral oldu. 32 yaşındaki Tim Call, kendi lavabosunu sıcak su ve temizlik malzemeleriyle temizlemeden önce ve sonra bakteri testi yaptı. Ovalamadan önce, Utah'lı bilim insanı bol miktarda bakteri keşfetti. 

Bakınız; Lavabo nasıl açılır?

mutfak süngeri


  1. Mutfak Süngerleri

Süngerlerin bu kadar kirli olmasının nedeni, nemli kalmaları ve böylece bakterilerin üzerlerinde yaşamayı sevmesidir. USDA, süngerinizi bir ila iki dakika mikrodalga yapabileceğinizi belirtti. Bu, bu bakterilerin öldürülmesine yardımcı olacaktır. 

Bulaşık havluları da bol miktarda bakteri barındırır. Bu nedenle her gün değiştirebilirsiniz veya biri elleriniz, biri tezgahlarınız ve biri de bulaşıklarınız için olmak üzere üç ayrı havlu kullanabilirsiniz.

Bakınız; Mutfak süngeri nasıl temizlenir?

kesme tahtası

  1. Kesme Tahtası

Kesme tahtaları da mutfağınızdaki en kirli eşyalardan biri. Nguyen, ister plastik ister ahşap bir kesme tahtanız olsun, onu kullandığınızda 'olukların bakteriler için bir üreme alanı haline geldiğini' açıkladı. Bıçağınızın açtığı olukların içinde bakteri bulunabileceğini ekledi.

Tüm mikropları yok etmek için kesme tahtanızı iki kez yıkamanızı tavsiye ediyor. Bu, sabun ve suyla bir kez yıkamak ve ardından ikinci bir yıkama yapmak için bulaşık makinesine atmak anlamına gelir. Kesme tahtanızı temizlemenin en önemli kısmı, onu iyice yıkadıktan sonra kuru olduğundan emin olmaktır.

Bakınız; Kesme tahtası nasıl temizlenir?

buzdolabı


  1. Buzdolabı Çekmeceleri

Pişirme alanınızdaki son pis nokta ise tüketicilerin etlerini, meyvelerini içinde sakladıkları buzdolabı çekmeceleri.

Temizlik uzmanları, buzdolabınızı her mevsimde bir kez tamamen temizlemeniz gerektiğini belirtiyor. Nguyen, tüketicilere bu alanlarda sızıntılara karşı kağıt havlular kullanabileceklerini böyle kolayca atılabileceğini söylüyor. Ayrıca çekmeceleri silmeden önce sabun ve suyla yıkamayı önerdi.

Bakınız; Buzdolabı nasıl temizlenir?

Şunlara da göz atın;

  1. Mutfak masası nasıl temizlenir?
  2. Ahşap mutfak dolapları nasıl temizlenir?
  3. Mutfak eşyaları nasıl temizlenir?
  4. Temizlik bezleri nasıl temizlenir?
  5. Yanmış tencere nasıl temizlenir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo