Yeşil Biber Turşusu

Yeşil Biber Turşusu
08 Mayıs 2025

Özellikle kış aylarında baklagil yemeklerinin, etli ana yemeklerin ve kahvaltı sofralarının vazgeçilmez tamamlayıcısı olan bu lezzet, doğru oranlarla yapıldığında uzun süre dayanır ve kıvamını korur. Bu geleneksel lezzeti kendi mutfağınızda hazırlamak istiyorsanız, sirke ve kaya tuzunun doğru dengesine dikkat ederek hazırlayabileceğiniz yeşil biber turşusu tarifi, damak tadınıza hitap eden pratik bir yöntem sunuyor. Evinde katkısız ve doğal ürünler hazırlamayı sevenler için adım adım anlatılmış yeşil biber turşusu tarifi, hem lezzet hem de sağlık arayanlara hitap eden bir klasik olacak. Peki; yeşil biber turşusu nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleri...

Yağlı Biber Turşusu tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon yeşil biber turşusu kaç kaloridir?

Bir porsiyon yeşil biber turşusu 50 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 5 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Yeşil Biber Turşusu için

Malzemeler

  • 500–600 gr yeşil kıl biber veya sivri biber
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı üzüm sirkesi (veya elma sirkesi)
  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu 
  • İçme suyu 
  • Kavanozu dolduracak kadar su
  • Nohut (fermentasyonu hızlandırır), defne yaprağı, maydanoz sapı
Yeşil Biber Turşusu

Nasıl Yapılır

  1. Biberleri güzelce yıkayın, saplarını kısaltın ama uçlarını tamamen kesmeyin. Delmeden de kullanılabilir; isterseniz bir kürdanla birer delik açabilirsiniz ki içlerine sirke nüfuz etsin.
  2. Diş sarımsakları bütün ya da ikiye bölerek hazırlayın.
  3. Kavanoza bir sıra biber, aralara sarımsak ve isteğe bağlı olarak 1-2 adet nohut yerleştirin. (Nohut mayalanmayı hızlandırır.)
  4. Bir kaba sirke, kaya tuzu, şeker, limon tuzunu ekleyin. Karıştırın. Kavanoza boşaltın. Üzerini içme suyuyla tamamlayın. İyice karışması için kavanozu hafifçe sallayın veya tahta kaşıkla karıştırın.
  5. Kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Güneş görmeyen, serin bir yerde yaklaşık 7–10 gün bekletin.
  6. İlk 3-4 gün günde bir kez kapağını çok hafif aralayarak gaz çıkışı sağlayabilirsiniz. Turşular yumuşamadan, rengi sarıya döndüğünde tüketilmeye hazır. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi baklagil yemeklerinin yanına mutlaka yeşil biber turşusu ekleyin. Ekşiliğiyle bakliyatın ağırlığını dengeler.
  • Özellikle peynir-zeytin ağırlıklı kahvaltılarda 2-3 adet biber turşusu sofraya renk ve iştah katar.
  • Izgara köfte, ciğer, kuzu şiş gibi etlerin yanına hem lezzet hem asidik denge için mutlaka servis edin.
  • Tavuk döner, köfte ekmek ya da tostların içine ince doğrayarak farklı bir aroma ve kıtırlık katabilirsiniz.
  • Doğrayıp domates, salatalık ve az zeytinyağıyla karıştırarak pratik ve asidik bir meze hazırlayabilirsiniz.
Püf Noktası
  • Turşuluk için sert, taze ve küçük boy yeşil biber tercih edin. Kıl biber, sivri biber ve jalapeno gibi çeşitler kullanılabilir.
  • Turşu daha hızlı olsun istiyorsanız biberleri çatalla ya da kürdanla delin. Ancak bu işlem biberin kıtırlığını bir miktar azaltabilir.
  • Kavanozlar kaynar suyla sterilize edilmeli. Kapak da yeni ya da tam kapanabilir olmalı. Aksi takdirde turşu bozulabilir.
  • Dengeyi bozmamak için sirke su oranı genellikle 1:3 olmalı. Tuz olarak mutlaka kaya tuzu kullanın. Sofra tuzu turşunun rengini ve ömrünü olumsuz etkiler.
  • Biber türüne göre 7 ila 14 gün arasında turşu hazır hale gelir. Yumuşamaması için çok uzun süre bekletmeyin.
  • Serin ve karanlık bir yerde bekletin. Açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklayın ve 2-3 hafta içinde tüketin.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo