ANASAYFA YEMEK TARİFLERİ HAMURİŞİ TARİFLERİ POĞAÇA TARİFLERİ MAYASIZ POĞAÇA

Mayasız poğaça

Mayasız poğaça

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

25 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Mayasız poğaça tarifi için malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1.5 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta
  • 75 gr oda ısısında yumuşatılmış margarin
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 4 su bardağı un

İçi İçin

  • Beyaz peynir veya lor peyniri
  • ½ demet maydanoz

Üzeri İçin

  • 1adet yumurta sarısı
  • Çörek otu
  • Susam

Mayasız poğaça Nasıl Yapılır

Adım Adım Mayasız Poğaça Yapımı:

Osmanlı'da bayram zamanları sunulan poğaça, hemen hemen her ülkede tüketilir. Patates, kıyma, peynir gibi malzemelerle de sunulan bu besinin karbonhidrat ve yağ değeri yüksektir. Bazı yörelerde poğaça yerine 'bohça' da denilebilir. Genellikle kalabalık sofralarda ve çay saatlerinde servis edilir. Malzemeleriniz hazırsa mayasız poğaça tarifine geçebiliriz.

  • Derin bir karıştırma kabına ılık sütü ve suyu aktarın. Mayayı ve toz şekeri ekleyip karıştırın. Sırasıyla un hariç diğer malzemeleri ilave edin. Tüm malzemelerin iyice birbirine karıştığından emin olun.
  • Kullanacağınız unu, azar azar karışımın içerisine ekleyin. 3 bardaktan sonra unu daha kontrollü bir şekilde ilave edin. Bazı unlar değişiklik gösterdiği için koyulacak un miktarını hamuru yoğura yoğura ayarlayabilirsiniz.
  • Hamurun kıvamına göre daha az un ya da daha fazla un kullanabilirsiniz. Yumuşak kıvamlı bir hamur elde ettikten sonra, üzerini streç film ile kapatıp 30 dakika dinlenmeye bırakın.
  • Hamur dinlenirken de iç harcını hazırlamaya başlayın. Maydanozları ayıklayıp yıkayın. Ardından ince kıyın ve peynirle karıştırın.
  • Hamur dinlendikten sonra, ceviz büyüklüğünde parçalar alıp avuç içinizde açın. Açılan hamurun içine hazırladığınız peynirli harçtan koyup kenarlarını birleştirin.
  • Yarım ay şekli verilen poğaçayı, yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizin.
  • Tüm hamura şekil verdikten sonra, üzerine çırpılmış yumurta sarısını fırça yardımıyla sürün. Son olarak susam ve çörek otunu da poğaçanın üzerine serpin.
  • Poğaçalarınızı 190 derecede 25 – 30 dakika üzeri kızarana kadar pişirin. Poğaçaları çok sertleşmeden fırından çıkarın.
  • Mayasız poğaçayı misafir ağırlarken servis edecekseniz, patates salatası ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Mayasız Poğaça Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarife başlarken tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.
  • Karışımı hamur haline getirdikten sonra mutlaka dinlendirin. Bu sayede daha kolay bir şekilde kabaracaktır.
  • Dinlenmiş hamura şekil vermeden önce birkaç kez daha yoğurun. Kıvamı yumuşaksa un ilave edebilirsiniz.
  • Yoğurduğunuz hamura parmağınızla bastırın. Hamurun şekli eski halini alıyorsa kıvamı tutmuş demektir.

1 Porsiyon Mayasız Poğaça Kaç Kaloridir?

Maya katılmadın hazırlanan poğaçanın bir porsiyonu, yaklaşık 250 kaloridir. Orta boyutlarda bir adet poğaça ise, ortalama 220 kaloridir. Karbonhidrat değeri yüksek olduğu için, diyet yapanların ölçülü bir şekilde tüketmesi önerilir. 

Siz de gün sohbetlerinde sunabileceğiniz poğaça tarifleri arıyorsanız, en sevilen çeşitlerinden biri olan peynirli poğaça tarifine göz atabilirsiniz. Beğendiğiniz tarifleri sevdikleriniz paylaşmayı unutmayın.

Yorumlarınız

YORUM YAPMAK İÇİN ÜYE GİRİŞİ YAPMANIZ GEREKMEKTEDİR!


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.