ANASAYFA TARİFLER MANTI TARİFLERİ BOLU MANTISI

Bolu Mantısı

Bolu Mantısı

Mantı, Türk mutfağının en eşsiz lezzetlerinden biridir. Özellikle Kayseri yöresi ile özdeşleşen mantının yörelere göre farklı hazırlanma çeşitleri de mevcuttur. Bolu mantısı, iç harcında kıyma yerine mantarın kullanıldığı bir mantıdır. Doldurulan mantılar, haşlandıktan sonra yoğurtla birlikte servis edilir. Malzemeler hazırsa, Karadeniz mutfağında çok sevilen Bolu mantısı nasıl yapılır, görelim.

Alternatif olarak Kayseri mantısı ve tepsi mantı tarifine göz atmayı unutmayın.

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

30 dakika

Pişirme
Süresi

15 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Bolu Mantısı Tarifi İçin malzemeler

  • 3 su bardağı buğday unu
  • 1 adet yumurta
  • Ilık su
  • Tuz

İç harcı için:

  • 500 gram mantar
  • 1 adet kuru soğan
  • Limon suyu
  • Karabiber
  • Tuz

Üzeri için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 diş sarımsak
  • Kırmızı toz biber
  • 2 su bardağı yoğurt
  • Yarım yemek kaşığı salça

Bolu Mantısı Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak yoğurma kabına un, yumurta ve tuzu ekleyin.
  • Üzerine azar azar su ekleyip yoğurarak kulak memesi kıvamına getirin.
  • Hamurun kıvamı tuttuğunda, yumurta büyüklüğünde bezeler kopartın.
  • Hamurun üzerini nemli bez ile örterek 30 dakika dinlendirin.
  • İç harcı için; Mantarları temizleyin ve limonlu suda yumuşayana kadar haşlayın.
  • Ardından mantarları süzgeçle çıkartın.
  • Mantarlar soğumaya başladığında küçük küçük doğrayarak bir kaseye alın.
  • Üzerine küp küp doğranmış soğan, karabiber ve tuzu ekleyerek karıştırın.
  • Dinlenen hamur bezelerini unlanmış mutfak tezgahında ince bir şekilde açın.
  • Açtığınız hamurları kare şeklinde kesin. Ortalarına mantarlı iç harçtan koyun.
  • Hamurları üçgen şeklinde ikiye kapatın. Ardından kenarlarını birleştirerek bohça şekli verin.
  • Derin tencerede su kaynatın. Su kaynadığında içine sıvı yağ ve tuz ekleyin. Daha sonra hazırladığınız mantıları suya atın.
  • Mantılar piştiğinde kepçe ile suyunu süzerek servis tabağına alın.
  • Bir tavada tereyağını eritin. İçine salça, kırmızı toz biber ve rendelenmiş sarımsak ekleyerek karıştırın.
  • Pişen mantıların üzerinde yoğurt ve salçalı sos gezdirerek servis edin. Afiyet olsun.

Bolu Mantısı Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Mantı hamurunu çok ince ve çok kalın açmamaya özen gösterin.
  • Mantıya bohça yerine farklı şekiller de verebilirsiniz.
  • Mantının iç harcında mantar yerine kıyma da kullanabilirsiniz.
  • Mantıları mutlaka kaynar suda pişirin.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!