Çimdik Kurabiye

Çimdik Kurabiye
16 Nisan 2025

Çimdik Kurabiye Tarifi: Anne eli değmiş gibi, sade ama bir o kadar lezzetli bir kurabiye tarifi arıyorsanız, sizi geçmişin tatlarına götürecek bu Çimdik Kurabiye tarifi tam da aradığınız tarif! Sade malzemelerle hazırlanan ve iki parmakla hafifçe bastırılarak şekil verilen bu kurabiyeler, çıtır dış yüzeyi ve yumuşak iç dokusuyla çay saatlerinin vazgeçilmezi olmaya aday. İşte Çimdik Kurabiye Tarifi nasıl yapılır, tarifi ve malzemeleri:  

Margarinsiz Kurabiye tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon Çimdik Kurabiye kaç kaloridir?

Bir porsiyon Çimdik Kurabiye 280 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 25 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Çimdik Kurabiye için

Malzemeler

  • 125 gr tereyağı 
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5 - 3 su bardağı un 

Üzeri için:

  • Pudra şekeri 
Çimdik Kurabiye

Nasıl Yapılır

  1. Bir yoğurma kabına oda sıcaklığındaki tereyağını, sıvı yağı, pudra şekerini ve yumurtayı alın. Vanilini de ekleyip karıştırın.
  2. Kabartma tozu ile birlikte unu azar azar ilave edin. Ele yapışmayan, yumuşak bir kurabiye hamuru elde edin.
  3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. İki parmağınızla üzerlerine hafifçe bastırarak "çimdik" şekli verin.
  4. Kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında, hafif pembeleşene kadar (yaklaşık 15-20 dakika) pişirin.
  5. Soğuyan çimdik kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Demli bir ince belli çayla birlikte sunulduğunda nostaljiyi yaşatan mükemmel bir eşlikçidir.
  • Bir fincan Türk kahvesi ya da filtre kahveyle birlikte, minik cam tabaklarda 2-3 adet kurabiye sunarak zarif bir sunum hazırlayabilirsiniz.
  • Kurabiyeleri tamamen soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri eleyerek daha şık ve klasik bir görünüm kazandırabilirsiniz.
  • Vanilyalı dondurma ya da çilek reçeliyle birlikte sunarak tatlı tabaklarını zenginleştirebilirsiniz.
Püf Noktası
  • Tereyağı mutlaka oda sıcaklığında olmalı. Ne çok sert ne de erimiş olmalı. Bu kıyır kıyır dokunun anahtarıdır.
  • Un miktarı çok önemlidir. Hamur ele yapışmayan ama çok sert olmayan yumuşak bir kıvama gelene kadar un ekleyin. Fazla un, kurabiyenin kuru ve sert olmasına neden olabilir.
  • Kurabiye hamurlarını fazla yoğurmak gluten oluşumunu artırır ve kurabiyenin gevrek değil lastik gibi olmasına neden olabilir. Malzemeler homojen olunca yoğurmayı bırakın.
  • Kurabiyeleri fırına koymadan önce mutlaka 170°C’ye ısıtılmış fırına verin. Soğuk fırın kurabiyenin yayılmasına neden olabilir.
  • Kurabiyelere "çimdik" adını veren o klasik formu vermek için iki parmağınızla nazikçe bastırın. Ne çok derin ne çok yüzeysel olmalı, kurabiyeye karakterini bu detay verir.
  • Kurabiyelerin üstü beyaz kalmalı; altı hafifçe pembeleştiğinde fırından alın. Fazla pişirme, kurabiyenin kurumasına neden olur.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo