ANASAYFA TARİFLER BÖREK TARİFLERİ TAVA BÖREĞİ

Tava Böreği

Ana malzemesi yufka ve peynir olan tava böreği, Türk mutfaklarının meşhur lezzetlerinden biridir. Trakya'da 'sini' olarak anılan bu börek, ismini pişirme yönteminden alır. Yapımında otlu peynir veya kaşar peyniri de kullanılabilir. Sıvı yağ ile pişirildiği için, yağ ve karbonhidrat değeri bir hayli yüksektir. Bu nedenle küçük porsiyonlarla tüketilmesi önerilir. Peki, mis gibi kokusuyla gönülleri fetheden bol peynirli tava böreği nasıl yapılır? Hazırsanız, nefis mi nefis tava böreği yapımına geçebiliriz.

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

30 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Tava Böreği Tarifi İçin malzemeler

  • 3 yufka
  • 250 g beyaz peynir
  • Yarım demet dereotu
  • 1.5 su bardağı süt
  • 3/4 çay bardağı Ayçiçek yağı

Tava Böreği Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak dereotunu ince ince kıyıp peynirle karıştırın.
  • Büyük boy bir tavayı yağlayıp yufkalardan birini kenarları dışarı sarkacak şekilde tavaya yayın.
  • Başka bir kapta süt ve ayçiçek yağını karıştırın. Tavaya yaydığınız yufkayı sütlü karışımla hafifçe ıslatın.
  • Üzerine ikinci yufkanın yarısını küçük parçalar şeklinde kopartıp yayın ve sütlü karışımla ıslatın. Yufkanın diğer yarısına da aynı işlemi uygulayın.
  • Tavadaki yufkanın üzerine peynirli karışımı yayın. Harcın üstüne kalan yufkayı yerleştirin.
  • Son olarak kenarlardan sarkan yufkalarla böreğin üzerini kapatın ve kalan sütlü karışımla ıslatın. Tavayı ocağa alıp kısık ateşte böreğin her iki tarafını da kızartın.
  • Gün sohbetlerinde tava böreğini, makarna salatası ve mercimek köftesi ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Tava Böreğinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarifi doğru uygulamak için geniş bir tencere veya yapışmaz tava kullanın.
  • Yufkayı tavaya yerleştirirken kenarlarını sarkıtmaya özen gösterin. Bu sayede iç harcını koyduktan sonra daha rahat kapatabilirsiniz.
  • Dereotu ve peynir yerine, kıyma ya da patatesli iç harç hazırlayabilirsiniz.
  • Kullanacağınız beyaz peynire rendelenmiş kaşar peyniri ilave ederek böreğin lezzetini arttırabilirsiniz.
  • Ayçiçek yerine tereyağı kullanarak böreğin yağ miktarını azaltabilirsiniz.

1 Porsiyon Tava Böreği Kaç Kaloridir?

  • Beyaz peynirli harç ile hazırlanan tava böreğinin porsiyonu, yaklaşık 205 kaloridir. Hamur işi tarifleri karbonhidrat ve yağ içerdiği için, ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.

    Misafir ağırlarken sunabileceğiniz pratik börek tarifleri arıyorsanız, yöresel lezzetler arasında yer alan boşnak böreğine göz atabilir, sofralarınızı zenginleştirebilirsiniz.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!