Şef Jale Balcı'dan Kruvasan Tarifleri

hem de pratik önerileriyle hazırladığı tatların keyfini çıkaralım.
Şef Jale Balcı'dan Kruvasan Tarifleri
24 Nisan 2024, 22:15


JALE BALCI

ŞEF VE YEMEK KİTABI YAZARI

@jaleblc

[email protected]

Fotoğraf: HANDE GÖKSAN


Kruvasanın hikayesini bilir misiniz, bilmiyorum. Eminim, çoğu kişi Fransız bir çörek sanıyor. Peki; size Türklere karşı kazanılan bir savaşın sonucu ortaya çıktığını söylesem ne dersiniz?


Aslında farklı bir çok rivayet olmasına rağmen en çok bilinen ve konuşulanı 2. Viyana Kuşatması’nda Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa’ya yenilmesi ile gelişen olaylardır. 2. Viyana Kuşatması’nı hepimiz tarih derslerinde gördük okuduk. Osmanlı ordusu, Kara Mustafa’nın önderliğinde 300.000 askerle Viyana’yı kuşatmayı planlıyor ve gece yarısı herkes uykudayken şehrin surlarını tünel kazarak geçmeye çalışıyorlar. Tüm şehir halkının uykuda olduğu sırada sabah kahvaltısına yetiştirmek için ekmek yapan fırınlar ve fırıncılar şehrin dışındaki hareketliliği fark ederek şehrin muhafızlarına haber veriyorlar ve hazırlıksız yakalanan Osmanlı askerleri geri püskürtülüyor.


Olayın anısını yaşatmak isteyen fırıncılar da kruvasana hilal şeklini vererek bir çeşit kutlama yapıyorlar. Kruvasanın şeklinin hilal olması da o dönem “Hilal taktiği”yle savaşan ve bununla ün kazanan Osmanlı ordusundan gelmektedir.


Kruvasanın geçmişine bakacak olursak 13. yüzyıldan itibaren Avusturya’da yapıldığı söyleniyor. Fransızca’dan ithal bu kelimenin orijinali “croissant“. Fransızca‘da “büyümek” anlamına gelen “croître” fiilinden türeyen “croissant“, “büyüyen” anlamına geliyor: Tıpkı dolunaya doğru evrilen, git gide büyüyen “hilal” gibi.


Son dönemlerde kruvasan ülkemizde de çok ilgi görmeye başladı. Kruvasan yapmak, hamuru tutturmak, oda ısısını ayarlamak çok ustalık ve deneyim gerektiren zor bir iştir. Ayrıca temel olarak iyi bir tereyağına, teknik olarak iyi bir mayalanma sürecine ve ısıya ihtiyaç vardır. Milföy gibi yapılması pek kolay değildir kısacası. Zaten her kruvasan da açıkçası kruvasan değildir. Bazıları yanlış maya ve kullanılan yağın miktarı ve kalitesizliği yüzünden yağlı, yumuşak ve lezzetsiz olur. İyi bir kruvasan elinizle sıktığınızda yağ bırakmaz, içi hamur olmaz, üstü yumuşak değil çıtır olur ve kesildiğinde içinde hamurun kendi yörüngeleri görülmelidir.


Bu kruvasanları “croissantevde” firmasından aldım. Sizin de tatmanızı isterim. Ülkemizde güzel ve bilinçli kruvasan yapan firma sayısı beşi geçmez. Bu nedenle iyi bir kruvasan bulduğunuzda mutlaka keyfini çıkarın. Emin olun; güzel bir kahve eşliğinde güzel bir kruvasanla güne başlarsanız gününüz muhteşem geçer.


Çilekli kruvasan puding



Kruvasan sandviç



Somonlu kruvasan sandviç



Çırpılmış yumurta, avokado ve kruvasan


Şunlara da göz atın;

  1. Kruvasan tarifleri
  2. Milföy tarifleri
  3. Donut tarifleri
  4. Bisküvi tarifleri
  5. Granola tarifleri
Kategoriler
Lezzet Logo