Kek pişirmek mutfakta en keyifli anlardan biri olsa da, fırından çıkan kabarık kekin bir anda çökmesi moral bozabilir. Oysa bu can sıkıcı durumun nedeni çoğu zaman birkaç küçük ama kritik hatadan kaynaklanır. Peki; pişen kekin çökmemesi için ne yapmalı? İşte cevabı.
Un, kabartma tozu, şeker ve özellikle sıvılar (süt, yağ vs.) ölçülü olmalı. Fazla kabartma tozu veya karbonat kekin fırında fazla kabarmasına, sonra da sönmesine neden olabilir.
Yumurtalar, süt ve tereyağı gibi malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Bu, karışımın daha homojen olmasını sağlar.
Kek hamurunu çok uzun süre çırpmak, içindeki havayı kaçırır ve kekin çökmesine neden olabilir. Sadece malzemeler birleşene kadar karıştırmak yeterlidir.
Kek, önceden ısıtılmış fırına girmeli. Aksi takdirde pişmeye başlamadan önce kabarmaya çalışır ve sonra çöker.
İlk 30 dakika boyunca fırın kapağını açmak, içeriye soğuk hava girmesine ve kekin sönmesine neden olur.
Keki erken çıkarırsanız içi tam pişmediği için çöker. Kürdan testi yapın: Kürdan temiz çıkıyorsa kek pişmiştir.
Keki fırından çıkarınca hemen soğuk bir yere koymayın. Oda sıcaklığında yavaş yavaş soğumasına izin verin.
Şunlara da göz atın: