Maya Yerine Ne Kullanılır: 3 Farklı Alternatif

Tariflerde maya yerine ne kullanılır? Hangi malzemeler, mayanın işlevini görür? İşte, hamur işleri tariflerinde kullanabileceğiniz mayanın alternatifi niteliğinde olan 3 farklı ikame:
Maya Yerine Ne Kullanılır: 3 Farklı Alternatif
15 Mart 2023, 16:37

Maya, poğaça, pizza, çörek, rulo gibi birbirinden farklı hamur işi tariflerinde kullanılan malzemelerden biridir. Hamurun kabarmasını sağlayan bu besin, aynı zamanda yumuşaklık verilmesine de yardımcı olur. Özellikle ekmek yapımında tercih edilen maya, kuru ve yaş olarak ayrılır. Kuru maya, su ve şeker ile aktifleşir. Hamur işlerinin mayalanma sürecinde oda sıcaklığı da son derece önemlidir. Ancak mayanın kokusundan rahatsız oluyorsanız veya evde hiç maya kalmadıysa, yerine kullanabileceğiniz bazı besinler var. İşte, maya yerine kullanılan 3 ikame:

kabartma tozu

  1. Kabartma tozu

Kabartma tozu, hamur işi tariflerin vazgeçilmezidir. Mayalama maddesi olarak kullanılabilen kabartma tozu, isminden anlaşılacağı gibi hamurun kabarmasını sağlar. Unlu mamullerde, mayayı eşit miktarda kabartma tozu ile değiştirebilirsiniz. Ancak özellikle ekmek, pizza gibi tariflerde kabartma tozunun, maya kadar etkili olmayacağını unutmayın.

kabartma tozu ve limon

  1. Kabartma tozu ve asit

Mayayı, kabartma tozu ve asit ile değiştirebilirsiniz. Asit ve kabartma tozunu ayrı ayrı kullanmak bir işe yaramaz. Reaksiyonu gerçekleştirmek için, bu ikisini birleştirmeniz gerekir. Yani kabartma tozunu, limon suyu, yağlı süt veya sirke ile birleştirin. Karışımdan köpükler çıkmaya başladığında, reaksiyon gerçekleşmiş demektir. Ardından bu karışımı, tarifinize ekleyebilirsiniz. İkisi bir araya geldiğinde, kabarma etkisi çoğalacaktır. Eğer bir tarif 2 çay kaşığı maya gerektiriyorsa, 1 çay kaşığı kabartma tozu ve 1 çay kaşığı asit kullanın.

ekşi maya

  1. Ekşi maya

Ekşi maya, doğal oluşan bir mayadır. Un ve sudan yapılır. Keskin bir tada sahiptir ve genellikle ekşi mayalı ekmek yapımında kullanılır. Maya yerine ekşi maya kullanacaksanız, kabarma süresini 30 dakikadan en az 1 saate çıkarmanız gerekir. 2 çay kaşığı maya yerine, 1 su bardağı ekşi maya kullanmayı deneyebilirsiniz. 

Kendi Ekşi Mayanızı Nasıl Yapabilirsiniz?

Ekşi maya yetiştirmek en az 5 gün sürer. Ancak yetiştirmeye başladıktan sonra kullanımı kolaydır. İşte, evde ekşi maya yapımı;

  1. 1. gün: 1/2 su bardağı un ve 1/2 su bardağı suyu büyük bir cam kapta birleştirin. Üzerini mutfak havlusuyla örtün ve oda sıcaklığında bırakın.
  2. 2. gün: Karışımın üzerine 1/2 su bardağı un ve 1/2 su bardağı su ekleyerek besleyin ve iyice karıştırın. Gevşek bir şekilde örtün ve oda sıcaklığında bırakın. 2. günün sonunda baloncuklar oluşmaya başlayacaktır.
  3. 3. gün: Mayayı beslemek için, 1/2 su bardağı un ve suyu ekleyerek karıştırın. Üzerini örtün. 3. günün sonunda karışım maya kokusu almaya başlar ve bol miktarda baloncuk içerir.
  4. 4. gün: Önceki günlerdeki gibi 1/2 su bardağı un ve su ekleyip karıştırın. Üzerini örtün. 4. günde ekşi mayanız daha ekşi bir kokuya sahiptir ve boyutu büyümüş olacaktır.
  5. 5. gün: Mayaya 1/2 su bardağı un ve 1/2 su bardağı su ekleyip karıştırın. Ekşi mayanızda çok fazla kabarcık olmalıdır. Artık ekşi mayanız kullanıma hazır.
  6. Mayayı korumak için, hava geçirmez bir kaba aktarın. Buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Mayanın her hafta yarısını kullanın. Eğer kullanmıyorsanız bile yarısını atın. Yarısını çıkardıktan sonra tekrar 1/2 su bardağı su ve un ekleyerek besleyin. 

Bakınız; Ekşi maya rehberi

Herhangi bir bulanık, beyaz veya renkli küf kontaminasyonu olan ekşi maya atılmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Maya türleri nelerdir?
  2. Bulgur yerine ne kullanılır?
  3. Kabartma tozu yerine ne kullanılır?
  4. Nişasta yerine ne kullanılır?
  5. Süt tozu yerine ne kullanılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo