Kurban Etinden Virüs Bulaşır Mı?

Kurban etinden korona virüs bulaşır mı? Kurban eti nasıl saklanır? Et ile temas etmemeli miyiz? İşte, bayrama sayılı günler kala en çok merak edilen soruların cevapları
Kurban Etinden Virüs Bulaşır Mı?
24 Nisan 2024, 17:34

Bu sene önceki senelere göre daha farklı bir bayram yaşıyoruz. Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsü nedeniyle tedbiri elden bırakmamamız gereken günlerdeyiz. Kurban etini kesme, dağıtma, pişirme ve saklama aşamalarında her zamankinden daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor. Bayrama sayılı günler kala en çok merak edilen soru ise kurban etinden korona virüs bulaşır mı? Korona virüs hayvanlardan insanlara geçmese de, kurban kesilirken ete bulaşma ihtimali var. Korona virüsün bulaşmasını önlemek için dikkat edilmesi gereken bazı adımlar var.


Kurban Etinde Virüs Olur Mu?

Öncelikle kurban etinin kesimi ve dağıtılması esnasında virüs taşıyan kişilerin öksürme, hapşırma ve konuşmaları esnasında ağızdan çıkan damlacıklar etin üzerine gelirse, virüs etin üzerinde birkaç saat canlı kalabilir. Ete virüs bulaşması durumunda temas eden kişilere de virüs bulaşma ihtimali vardır. Ancak ete virüs bulaşsa bile çıplak elle temas etmeden pişirilen eti yediğinizde virüs bulaşmamaktadır. Virüs aşırı sıcağa maruz kaldığında öldüğü için, uygun şekilde pişirilirse bulaşma ihtimali ortadan kalkar. 




Kurban Etinden Virüs Bulaşmasını Önlemek İçin Ne Yapılmalıdır?

Öncelikle kurban etinin kesileceği yer hijyenik olmalı ve kalabalık olmamalıdır. Et kesilirken eldiven kullanmak gerekebilir. Aynı şekilde etin kesilme aşamasında mutlaka maske kullanılmalıdır. Et kesildikten sonra ise eller 30 saniye boyunca sabunla yıkanmalıdır. Elleri yıkamadan ağız, göz ve buruna temas edilmesi virüsün bulaşma ihtimalini arttırır. Et kesildikten sonra pay edilmesi için az sayıda kişi olmalıdır. Pay esnasında da maskeler mutlaka takılmalıdır. Eti dağıtırken temiz poşet kullanmaya da özen gösterin.


Kurban Eti Nasıl Saklanmalı?

Eğer kurban eti geldiyse, eti mutlaka buzdolabında dinlendirin. Bu hem lezzetli olması için, hem de virüsün canlı kalmasını önlemek için yapılmalıdır. Ete bulaşan virüs, et yüzeyinde birkaç saat canlı kalır. Bu yüzden eti buzlukta en az 6 saat dinlendirerek tedbirinizi alabilirsiniz. Bununla birlikte eti pişireceğiniz zaman eldiven kullanmaya da dikkat edin. Etle temas ettikten sonra ellerinizi sabunla yıkayın. Pişirme esnasında kullandığınız maşa, çatal gibi malzemeleri de kısa sürede temizleyebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Kurban etinin kokusu nasıl giderilir?
  2. Kurban eti pişirirken yapılan hatalar nelerdir?
  3. Kurban eti nasıl saklanır?
  4. Et nasıl marine edilir?
  5. Bayrama özel 18 nefis et yemeği
  6. Kolay et mühürleme teknikleri
  7. Bayram yemekleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo