Kolajen Takviyesi Almanın Faydaları Nelerdir?

Kolajen takviyesi ne işe yarar? Kolajen takviyesi almalı mıyız? İşte, kırışıklık ve eklemlere iyi gelen kolajen takviyesinin faydaları ve kullanımı:
Kolajen Takviyesi Almanın Faydaları Nelerdir?
04 Nisan 2024, 15:48

Kolajen, vücuttaki en bol proteindir. Tendonlar, deri, bağlar ve kaslar dahil olmak üzere vücudun çeşitli kısımlarını oluşturan bağ dokularının ana bileşenidir. Cildinize yapı kazandırmak ve kemikleri güçlendirmek gibi önemli işlevleri vardır. Kolajen doğal yollarla alınsa da, belli bir yaştan sonra kolajen üretimi önemli ölçüde azalır. 28 çeşit kolajen çeşidi vardır. Fakat bunlardan en yaygın olanları şunlardır;

  1. Tip I: Tüm bağ dokularında bulunur.
  2. Tip II: Eklemlerde ve omurlar arası disklerde bulunur.
  3. Tip III: Ciltte ve kan damarlarında bulunan retiküler liflerin ana bileşenidir.
  4. Tip IV: Böbreklerin, iç kulağın ve göz merceğinin bir bileşenidir. 

Son yıllarda kolajen takviyeleri çok popüler bir hale gelmiştir. Çoğu hidrolizedir ve kolajenin emilmesini kolaylaştırmak için parçalanmıştır. Bu takviyeler toz veya kapsül halinde olabilir. Takviyelerde bulunan kolajen türleri değişiklik gösterir. Bazıları 2 tip içerirken, bazıları beşe kadar içerebilir.

Kolajen Takviyesi Almanın Faydaları Nelerdir?

  1. Cilt sağlığını iyileştirebilir.

Kolajen, cildin güçlendirilmesinde, elastikiyet ve nemlendirmede rol oynar. Yaşlandıkça, vücudunuz daha az kolajen üretir. Bu da kırışıklıkların oluşmasına ve cildin kurumasına neden olur. Birkaç çalışma, kolajen takviyelerinin kuruluğu ve kırışıklıkları azaltarak cildin yaşlanmasını yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bu takviyeler, vücudun kendi başına kolajen üretmesini de teşvik edebilir. 

  1. Eklem ağrılarını hafifletebilir.

Kolajen, eklemleri koruyan kauçuk benzeri doku olan kıkırdağın bütünlüğünü korumaya yardımcı olur. Kolajen miktarı azaldıkça, osteoartrit gibi eklem bozuklukları riski artar. Bazı araştırmalar, kolajen takviyelerinin osteoartrit semptomlarını iyileştirmeye ve eklem ağrılarını azaltmaya yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Osteoartritli 500'den fazla kişide yapılan beş çalışmanın gözden geçirilmesi, ortalama 24 hafta boyunca günde yaklaşık 10 gram kolajen almanın eklem sertliğinde ve kendi kendine bildirilen eklem ağrısında önemli gelişmelere yol açtığını buldu.

  1. Kemik kaybını önleyebilir.

Kemikleriniz çoğunlukla onlara yapı ve güç veren kolajenden yapılır. Araştırmalar, kolajen takviyelerinin osteoporoza yol açan kemik yıkımını engellemeye yardımcı olabileceğini belirtiyor. Kolajen takviyesi alanların kemik mineral yoğunluğunda, kolajen almayanlara göre %7'ye varan artış görüldü. Ancak daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.

  1. Kas kütlesini artırabilir.

Kolajen, iskelet kasının önemli bir bileşenidir. Araştırmalar, kolajen takviyesinin yaşla birlikte meydana gelen kas kütlesi kaybı olan sarkopenili kişilerde kas kütlesini artırmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Ayrıca kolahen, kreatin gibi kas proteinlerinin sentezeni destekleyebilir ve egzersiz sonrası kas büyümesini teşvik edebilir.

  1. Kalp sağlığını geliştirebilir.

Kolajen takviyeleri kalp rahatsızlığı riskini azaltabilir. Kolajen, kanı kalbinizden vücudun geri kalanına taşıyan atardamarlarınıza yapı sağlar. Yeterli kolajen olmadığında arterler daha esnek ve elastik hale gelebilir. 

  1. Saç ve tırnaklar: Kolajen almak, kırılganlığı önler ve tırnakların gücünü artırabilir. Ayrıca saçlarınızın uzamasına da yardımcı olabilir.
  2. Bağırsak sağlığı: Bu iddiayı bilimsel kanıtlar desteklemese de, bazı pratisyenler kolajen takviyelerinin sızıntılı bağırsak sendromunu tedavi edebileceği iddia edilmektedir.
  3. Beyin sağlığı: Bazı kişiler kolajen takviyelerinin, ruh halini iyileştirdiğini ve kaygı semptomlarını azalttığını iddia etmektedir.
  4. Kilo kaybı: Kolajen takviyeleri, metabolizmayı hızlandırabilir ve kilo kaybını destekleyebilir.


Şunlara da göz atın;

  1. Kahveyi vitaminlerle güçlendirmenin yolları
  2. Vitamin açısından yüksek besinler
  3. Fazla vitamin almanın zararları
  4. Vitamin hapları faydalı mı, tehlikeli mi?
  5. Arginin içeren besinler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo