Keçi Eti Yenir Mi: Keçi Eti Sağlıklı Mı?

Keçi eti sağlıklı mı? Keçi eti yenir mi? Keçi etinin faydaları nelerdir, zararı var mı? İşte, keçi eti hakkında bilmeniz gereken her şey ve keçi etinin faydaları:
Keçi Eti Yenir Mi: Keçi Eti Sağlıklı Mı?
03 Mart 2023, 15:44

Et, insanların diyetine eklediği besinlerden biridir. Kırmızı veya beyaz et, protein ve mineraller açısından çok zengindir. Ülkemizde en çok tüketilen et çeşitleri, dana, kuzu ve tavuk etidir. Son yıllarda ilgi görmeye başlayan keçi eti ise, Orta Doğu ve Asya mutfağında yaygın olarak tüketilir. En sağlıklı kırmızı etlerden biri olarak kabul edilen keçi eti, diğer etlere göre daha düşük doymuş yağ ve kolesterol içerir. Baharatlarla birlikte pişirildiğinde çok lezzetli olan keçi eti, yenilebilir etlerden biridir.

Keçi eti, keçinin yaşına göre sınıflandırılır. Oğlak eti 4 aylıktan küçük bir hayvanı ifade ederken, yetişkin keçi eti 14 aya kadar olan hayvanlardan elde edilir. Kavurma ve güveçte pişirilen keçi eti yağsızdır. Bu yüzden yumuşaklığını korumak için düşük ısıda pişirmek gerekir.

Keçi Etinin Besin Değeri

85 gram pişmiş keçi eti şunları içerir;

  1. Kalori: 122 kcal
  2. Protein: 23 gram
  3. Yağ: 2.6 gram
  4. Doymuş yağ: 0,8 gram
  5. Demir: Günlük değerin %18'i
  6. B12 vitamini: Günlük değerin %17'si
  7. Potasyum: Günlük değerin %10'u
  8. ÇinkoGünlük değerin %30'u

Keçi eti, demir, protein, B12 vitamini, potasyum ve çinko bakımından harika bir besin kaynağıdır.

keçi eti

Keçi Etinin Faydaları Nelerdir?

  1. Keçi eti yağsız olduğu için, daha az kalorilidir ve kilo vermeye yardımcı olabilir.
  2. Yüksek protein içeriği sayesinde kas gelişimini destekler.
  3. Doymuş yağ tüketimi, kandaki kötü kolesterolü yükseltir. Bu da kalp krizi ve felç riskini artıran bir faktördür. Keçi etindeki doymuş yağ oranı, diğer etlere göre daha düşüktür.
  4. Keçi eti, yağsız sığır eti ve tavuk etine göre iki kat fazla demir içerir. Demir, bağışıklığı güçlendirir ve enerji üretimini artırır.
  5. Keçi eti, hücrelerde enerji üretimi, sinir hücresi işlevi ve kırmızı kan hücresi oluşumunu sağlayan B12 vitamini içerir.
  6. Potasyum bakımından da zengin olan keçi eti, bu sayede kan basıncını düzenlemeye ve kas hücrelerini korumaya yardımcı olabilir.

keçi eti

Keçi Etinin Zararları Nelerdir?

  1. Keçi etinin bileşimi, diğer kırmızı etlere göre üstün görünse de, çok fazla kırmızı et tüketimi kanser riskini artırabilir. 
  2. Kırmızı et çok yüksek sıcaklıkta pişirildiğinde, aminlerin (HCA'lar) ve polisiklik aminlerin (PAH'lar) oluşumuna neden olabilir. HCA'lar ve PAH'lar, insanlarda kanser riskini artırdığından şüphelenilen kimyasallardır.
  3. Keçi etinin güçlü bir tadı vardır. Yağsız olduğu için iyi pişirilmediği takdirde sert olabilir. Düşük sıcaklıklarda pişirmek, lezzetinin çıkmasına yardımcı olur.

pişmiş keçi eti

Keçi Eti Nasıl Pişirilir?

  1. Keçi eti, farklı şekillerde pişirilebilir. En yaygın yöntem, güveçte pişirmektir.
  2. Izgara, kavurma ve tavada kızartma keçi etini pişirmek için deneyebileceğiniz yöntemlerden birkaçıdır.
  3. Keçi etindeki kaburga, pirzola ve bonfile hızlı pişirmeye uygundur. Kalan kısımlar yavaş yavaş düşük ısıda pişirilmelidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Oğlak eti nasıl pişirilir?
  2. Kuzu incik nasıl pişirilir?
  3. Tavuk taşlık nasıl pişirilir?
  4. Akciğer yenir mi?
  5. Geyik eti yenir mi?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo