K Vitamini Eksikliği Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?

K vitamini nedir? K vitamini eksikliği neden olur? K vitamini eksikliğinde hangi belirtileri görülür ve nasıl geçer? İşte, K vitamini eksikliği nedenleri, belirtileri ve tedavisi:
K Vitamini Eksikliği Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?
04 Nisan 2024, 15:58

K vitamini, kemik metabolizması ve kanın pıhtılaşmasında önemli rol oynayan vitamin türlerinden biridir. K vitamini, K1 ve K2 olmak üzere iki ana türe ayrılır. K1 vitamini bitkilerden, lahana, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerden alınırken, K2 vitamini, bağırsak sisteminde doğal olarak oluşur. Kanın pıhtılaşmasında rol oynayan K vitamini, aşırı kanamayı önlemeye yardımcı olur. K vitamini, yediğimiz yiyeceklerde yeterli miktarda olduğu için genelde bu vitaminin eksikliği yetişkinlerde yaygın olarak görülmez. Ancak K vitamini eksikliği bebeklerde daha yaygındır ve kanamalara yol açabilir.

K Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

K vitamini eksikliğinin en temel belirtisi, aşırı kanamadır. Kesik ve yara dışındaki alanlarda da kanama görülebilir. Kanama şu durumlarda da görülebilir;

  1. Tırnakların altında küçük kan pıhtıları
  2. Kolay morarmalar
  3. Vücudun içindeki mukoza zarlarında kanamalar

Bebeklerde K vitamini eksikliğinde şunlar görülebilir;

  1. Göbek kordonunun çıkarıldığı bölgeden kanama
  2. Sünnet edilmişse cinsel organda kanama
  3. Cilt, burun gibi sistemlerde kanama
  4. Beyinde son derece tehlikeli ve yaşamı tehdit eden ani kanama

K Vitamini Eksikliği Neden Olur?

K vitamini eksikliğinin en yaygın nedenleri şunlardır;

  1. Bazı kan sulandırıcı ilaçlar
  2. Antibiyotik kullanımı
  3. Beslenmede K vitamini içeren besinlere fazla yer verilmemesi
  4. Çölyak hastalığı, Crohn hastalığı, kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları
  5. Kistik fibrozis
  6. Bağırsakların bir kısmının çıkarılmış olması

Yeni doğmuş bebeklerde K vitamini eksikliği nedenleri; Anne sütünün K vitamininden yetersiz olması, bu vitaminin bebeğe iyi bir şekilde transfer olmaması, yeni doğanlarda vücut tarafından K2 vitaminin üretilemiyor olması, karaciğerin yeterli ölçüde kullanılamıyor olması.

k vitamini

K Vitamini Eksikliği Nasıl Teşhis Edilir?

K vitamini eksikliği belirtileri yaşayan kişiler, öncelikle bir uzmana başvurur. Bu aşamada hastanın ilaç kullanımı, beslenme alışkanlıkları ve diğer hastalıkları hakkında sorular sorulur. Daha sonra hastaya PT testi yapılabilir ve kanın pıhtılaşma süresi hesaplanır. Pıhtılaşma bozukluğu tespit edilirse ve hastada bu duruma yol açabilecek başka bir neden yoksa, K vitamini eksikliği teşhisi konulabilir.

K Vitamini Eksikliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle K vitamini bakımından zengin yiyecekler beslenme programına eklenmelidir. Eksikliği fazla olması halinde, ağız yolu veya damar yoluyla vitamin takviyesi yapılabilir. Pıhtılaşma bozukluğuna başka bir hastalık neden oluyorsa, tespit edilen hastalığın tedavi planı da uygulanır. 

Günlük K vitamini alımı kadınlarda 90 mcg, erkeklerde ise 120 mcg'dir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin, K vitamini alımını sınırlandırması gerekebilir. Tüm bu süreç, doktorun muayenesi ve tetkikleri sonucunda hastaya göre yapılır.

Eğer K vitamini eksikliği belirtileriniz varsa veya kan pıhtılaşması sorunu yaşıyorsanız, en kısa zamanda mutlaka bir doktora başvurun. Bu süreçte, bilinçsizce vitamin takviyesi kullanmayın.

Şunlara da göz atın;

  1. E vitamini eksikliği nedir?
  2. Demir eksikliği nasıl tedavi edilir?
  3. Protein eksikliği belirtileri nelerdir?
  4. Kalsiyum içeren besinler nelerdir?
  5. A vitamini eksikliği nedir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo