Hindiba Kahvesi Nedir, Faydaları Nelerdir?

Hindiba kahvesi nedir? Hindiba kahvesinin faydaları nelerdir? Hindiba kahvesi normal kahveye göre daha mı sağlıklı? Son yıllarda popüler olan hindiba kahvesinin faydaları ve yapım aşamaları:
Hindiba Kahvesi Nedir, Faydaları Nelerdir?
20 Mart 2023, 11:22

Kavrulmuş hindiba kökünden yapılan hindiba kahvesi, genelde New Orleans'ın vazgeçilmezi olarak bilinir. Sağlık için faydalı olmasına rağmen, bazı kişilerde olumsuz yan etkilere sebep olabilir. Odunsu aroması ve ceviz aromasıyla özellikle sabah saatlerinde tercih edilir. Hindistan, Fransa gibi farklı ülkelerde de tüketilir. Normal kahveye göre kafeinsiz ve lezzetli bir alternatiftir. 

Hindiba Kahvesi Nedir?

Hindiba, karahindiba familyasından çiçekli bir bitkidir. Salatalarda yaygın olarak kullanılır. Hindiba kahvesi, hindiba bitkisinin köklerinin kavrulması, öğütülmesi ve demlenmesiyle hazırlanır. Tadı kahveye benzer. 1800'lü yıllarda Fransa'da ortaya çıktığına inanılan bu kahve, iç savaş esnasında yaygınlaşmıştır. Kafeinsiz olduğu için New Orleans'ta popüler bir içecektir.

hindiba kahvesi

Hindiba Kahvesinin Besin Değerleri

Hindiba kökü, hindiba kahvesinin ana maddesidir. 1 bardak suya yaklaşık 2 yemek kaşığı öğütülmüş hindiba kökü eklenir. 60 gram hindiba kökü, aşağıdaki besinleri içerir;

  1. Kalori: 43 kcal
  2. Protein: 0.8 gram
  3. Yağ: 0.1 gram
  4. Karbonhidrat: 10.5 gram
  5. Folat: Günlük değerin (DV'nin) %4'ü
  6. Potasyum: DV'nin %4'ü
  7. B6 vitamini: DV'nin %9'u
  8. Fosfor: DV'nin %3'ü 

hindiba kahvesi

Hindiba Kahvesinin Faydaları Nelerdir?

  1. Hindiba kökü, kilo kaybını destekleyebilen ve bağırsak sağlığını iyileştirebilen bir tür prebiyotik lif içerir.
  2. Sindirim sağlığını iyileştirebilir. Bağırsak mikrobiyomunuzu destekleyebilir. Bunun nedeni, hindiba kökünün bağırsakta yararlı bakterilerin büyümesini destekleyen bir tür prebiyotik olan inülin lifi içermesidir.
  3. Çalışmalar hindibanın bağırsak fonksiyonunu iyileştirebileceğini ve kabızlığı azaltabileceğini gösteriyor.
  4. Hindiba kökünün, hem insan, hem de hayvan çalışmalarında kan şekeri düzeylerini düşürebileceği gözlemlenmiştir. Hindiba inülinin kan şekeri üzerindeki etkisine ilişkin araştırmalar sınırlı olsa da, diğer birkaç çalışma kan şekeri ve insülin direncine fayda sağlayabileceğini göstermiştir.
  5. Hindiba, inflamasyonu azaltabilir. İnflamasyon, kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi hastalıklara katkıda bulunabilir. Araştırmalar, hindiba kökünün anti-inflamatuar özelliklere sahip olabileceğini bulmuştur. Ancak daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.
  6. Hindiba kahvesi, kafein alımını azaltmanın en lezzetli yoludur. Hindiba kökü, doğal olarak kafeinsizdir. 
  7. Kafein içermediği için uykusuzluk gibi semptomlara yol açmaz. 
  8. Hindiba kökü, beyin sağlığını olumlu etkileyen manganez ve B6 vitamini içerir. 

Hindiba Kahvesi Kimler İçin Zararlı?

Hindiba kahvesi herkes için iyi değildir ve herkeste aynı etkileri yaratmaz. 

  1. Hindiba kahvesi, alerjik bünyeye sahip olan kişilerde reaksiyonları tetikleyerek ağrı, şişme ve ağızda karıncalanma gibi semptomlara yol açabilir.
  2. Kanarya otu, huş ağacı polenine alerjisi olan kişiler, hindibadan kaçınmalıdır. 
  3. Hamile ve emziren kişilerde yan etkilere sebep olabilir. Bu yüzden kullanmadan önce doktora danışmak gerekir. 
  4. Kronik rahatsızlığı olanlar, düzenli ilaç kullananlar, hassas bünyeye sahip olan kişiler ve çocuklar, hindiba kahvesini tüketmeden önce doktora danışmalı, doktorun onaylamadığı hiçbir şeyi kullanmamalıdır.

Hindiba kahvesini içtikten sonra mide bulantısı, kusma gibi yan etkiler yaşarsanız, derhal kullanmayı bırakın ve doktora başvurun.

Şunlara da göz atın;

  1. Yeşil kahve nasıl tüketilir?
  2. Kahveye kolajen eklenir mi?
  3. Vienna coffee nasıl yapılır?
  4. Hangi kahve ne zaman içilmeli?
  5. Arabica çekirdeğinin özellikleri nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo