Yeşil Kahve Nedir, Nasıl Tüketilir?

Yeşil kahve nedir? Yeşil kahve nerede yetişir? Yeşil kahve zayıflatır mı? Yeşil kahve nasıl pişirilir? İşte, yeşil kahvenin yetişme ve pişirilme teknikleri:
Yeşil Kahve Nedir, Nasıl Tüketilir?
23 Şubat 2023, 16:52

Kahve, coffea cinsinde yer alan bir ağaç türüdür. Bu ağaçta, kırmızı renkli kahve meyveleri yetişir. Meyvelerin içinde iki adet çekirdek bulunur. Çekirdeklerin dış katmanı çıkarıldıktan ve kavrulduktan sonra siyah kahve çekirdekleri elde edilir. İşlendikten sonra kavrulmayan çekirdekler ise, yeşil kahve olarak adlandırılır. Yani, yeşil kahve çiğ ve kavrulmamış kahve çekirdekleri olarak bilinir. Sıcak olarak tüketilen yeşil kahvenin tadı, bitki çaylarıyla benzerlik gösterir. 

Yeşil kahve, içeriğinde bulunan klorojenik asit ve kafein sayesinde yağ yakımını hızlandırabilir ve kilo verme sürecine destek olabilir. Ancak tek başına yeşil kahve tüketimi, zayıflamanızı sağlamaz. Bunun yerine kişiye özel olarak hazırlanmış beslenme programı ve egzersiz, daha sağlıklı kilo vermenize yardımcı olur. Yeşil kahve, vücuda enerji vererek yorgunluğu önler. 

yeşil kahve

Yeşil Kahve Nerede Yetişir?

Yeşil kahve, tropikal iklimli bölgelerde yetiştirilir. Kahvenin yetiştirilebilmesi için 18-24 derece arasında olması gerekir. Ayrıca bölgenin bol yağış olması da önemlidir. Don olayları, sıcaklık değişimi ve aşırı soğuk olan bölgelerde, kahve meyveleri verimli bir şekilde yetiştirilemez. Ülkemiz, kahve tarımı için uygun koşullara sahip değildir. Kahve üretiminde Brezilya ilk sıradadır, Vietnam ve Kolombiya ise Brezilya'yı takip eder. 

Yeşil Kahve Nasıl Pisirilir?

Yeşil kahvenin pişirme yöntemi, siyah kahveye göre daha farklıdır. İçeriğinde bulunan minerallerle faydalı olarak görülen yeşil kahve, pişirilmeden önce mutlaka çekilmelidir. Yeşil kahveyi çekerken Türk kahvesi ve espresso gibi ince tanecikli olması sağlanabilir. Yeşil kahve, cezvede pişirilebilir. Ancak besin değerlerinin kaybolmaması için, pişirme esnasında mutlaka soğuk su kullanılmalıdır. Aynı şekilde faydalarını kaybetmemek için, kaynatılmaması önerilir. Bunun yerine kısık ateşte kısa bir süre ısıtılmalıdır.

yeşil kahve

Bir tatlı kaşığı çekilmiş yeşil kahve cezveye alınır ve üzerine bir fincan su eklenir. Kahve ve su hafifçe karıştırılır. Cezve ocağın üzerine alınır ve kısık ateşte pişmeye bırakılır. Kahve, kaynamaya başlamadan önce ocaktan alınır ve fincana boşaltılır. 

Yeşil kahvenin akşam saatlerinde tüketilmesi, hem sindirim, hem de uyku sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, sabah kahvaltıdan sonra veya ikindi saatlerinde tüketilmesi, daha uygun olacaktır. 

Yeşil kahve, günde 1-2 fincanı geçmeyecek şekilde tüketilmelidir. Aşırı yeşil kahve tüketimi, aşırı idrar atımına sebep olur. Ayrıca tansiyon yüksekliği, mide asidinin artması ve kulaklarda çınlamaya neden olabilir. Yeşil kahvenin yan etkileri, özellikle yüksek tansiyon hastaları, diyabet hastaları, reflü, ülser, kemik erimesi, irritabl bağırsak sendromu hastaları, uykusuzluk problemi yaşayanlar ve anksiyete bozukluğu olanlarda daha fazla görülebilir.

Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren anneler ve ilaç kullananlar, yeşil kahve tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Kahveye kolajen eklenir mi?
  2. Espresso hazırlarken yapılan hatalar
  3. Kahve metabolizmayı hızlandırır mı?
  4. Türk kahvesi hakkında doğru bilinen yanlışlar
  5. Vienna coffee nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo