Hamilelikte Diş Bakımı Nasıl Olmalı?

Hamilelikte diş sağlığı neden bozulur? Gebelikte diş bakımı nasıl yapılır? Diş Hekimi Dr. Damla Zenar, hamilikte yapılması gereken diş bakımı tüyolarını anlattı.
Hamilelikte Diş Bakımı Nasıl Olmalı?
27 Mart 2023, 10:39

Gebelikte kadınların yaklaşık %60 ila 75'inde, hamilelik sırasında değişen hormonlarla şiddetlenebilen iltihaplanma nedeniyle diş etlerinin kızarıp şişmesiyle ortaya çıkan periodontal hastalığın erken bir aşaması olan diş eti iltihabı vardır. Diş eti iltihabı tedavi edilmezse dişleri destekleyen kemik kaybedilebilir ve diş etleri enfeksiyon kapabilir. Kemik desteği az olan dişler gevşeyebilir ve sonunda çekilmeleri gerekebilir. Periodontitis, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı gibi kötü gebelik sonuçlarıyla da ilişkilendirilmiştir. 2 Bununla birlikte, periodontitisin olumsuz gebelik sonuçlarına nasıl yol açabileceği henüz tam olarak anlaşılamamıştır.

hamilelikte diş bakımı

Hamilelikte Diş Sağlığı Neden Bozulur?

Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığının bozulması aşağıdaki faktörlere bağlıdır:

  1. Hamileliğin ilk aylarında bazı annelerin karbonhidratlar başta olmak üzere bazı besinlere karşı aşırı ilgisi olabilir ve bu tür besinleri yedikten sonra diş fırçalama ihmal edilebilir.
  2. Gebeler gebelik hormonlarının (östrojen, progesteron) etkisiyle daha kolay kanarlar ve bu nedenle dişlerini fırçalamaktan kaçınabilirler. Sonuç olarak, bakteri plağı artar. Bu nedenle gebelikte ağız daha fazla bakıma ihtiyaç duyar.
  3. Özellikle hamileliğin ilk aylarında kusma ağızdaki asidik ortamı artırır. Kustuktan sonra ilk birkaç ay anne ağız bakımına yeterince dikkat etmeyebilir. Dişler yeterince fırçalanmazsa ağızda asidik bir ortam oluşur.
  4. Tükürük akışı azalır. Bu nedenlerle çürük oluşumu bu dönemde artar.
  5. Anneler bebeğin sağlığı ile uğraşırken kendi ağız ve diş sağlıklarını ihmal edebilirler ve bu da ağız sağlığının bozulmasına neden olur.

dişini fırçalayan kadın

Hamilelikte Diş Bakımı Nasıl Olmalı?

  1. Hamilesiniz diye diş muayenesi randevunuzu atlamayın. Artık düzenli muayeneler her zamankinden daha önemlidir çünkü hamilelik, sizi periodontal hastalık ve hamilelik diş eti iltihabı adı verilen bir durum olan kolayca kanayan hassas diş etleri için yüksek risk altına sokan hormonal değişikliklere neden olur. Kadınların yüzde kırkında hamileliklerinin bir döneminde diş eti iltihabı gelişir. Halihazırda önemli diş eti hastalığınız varsa, hamile olmak durumu daha da kötüleştirebilir.
  2. Hamilelik sırasında diş etlerinizdeki değişikliklere özellikle dikkat edin. Hamileliğinizin herhangi bir döneminde hassasiyet, kanama veya diş eti şişmesi meydana gelirse, mümkün olan en kısa sürede diş hekiminiz veya periodontistiniz ile konuşun.
  3. Ağız sağlığı sorunlarını önlemek ve azaltmak için günde en az iki kez fırçalama, günde bir kez diş ipi kullanma ve antimikrobiyal gargara kullanma gibi iyi ağız hijyeni uygulamalarını takip edin. Profesyonel bir temizlik yaptırmanız gerekiyorsa, sırf hamilesiniz diye bunu atlamayın. Artık profesyonel diş temizliği her zamankinden daha fazla önem taşıyor. İyileşmeyen diş eti hastalığının bir diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekebilir. Tedaviler arasında antibiyotikler ve etkilenen dokunun çıkarılması yer alabilir.
  4. Günlük ağız ve diş bakımına aralıksız devam edilmelidir.
  5. Gebelikte hormonal değişiklikler ile plak birikimi ve diş eti hastalıkları arasında doğrudan ilişki olduğundan, optimal ağız hijyeni sağlamak ve bunu sürdürme alışkanlığını kazanmak için gebelikten önce tam bir ağız muayenesi yapılmalıdır. Hamilelikte hormon artışı ağız mukozasını dış etkenlere, özellikle bakteri plaklarına karşı daha duyarlı hale getirir.
  6. Günde en az iki kez diş fırçası ve diş ipi kullanılarak etkili diş bakımı sağlanmalıdır.
  7. Gargaralar veya ılık tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. Ilık tuzlu su diş etlerini rahatlatır ve diş eti hassasiyetini azaltır.

Yazar:

Diş Hekimi Dr. Damla Zenar

Şunlara da göz atın;

  1. Dişlere zarar veren alışkanlıklar
  2. Çocuklarda diş çürümesi neden olur?
  3. Diş eti şişmesine ne iyi gelir?
  4. Diş lekelerine yol açan besinler
  5. Evde diş taşı temizliği nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo